Λιανεμπόριο: Το δυσβάστακτο κόστος των καυσίμων για τις επιχειρήσεις και η εξίσωση της ακρίβειας

Εντείνεται το δυσβάστακτο κόστος για τις επιχειρήσεις, μετά την απότομη άνοδο των τιμών των καυσίμων.

Η κατάργηση, από 1η Απριλίου, του μειωμένου συντελεστή του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, με την οποία επήλθε αύξηση 8,3 σεντ το λίτρο στα καύσιμα κίνησης, αλλά και οι απανωτές αυξήσεις που επιβλήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, οδήγησαν τις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης 95 σε επίπεδα έως 1,60 το λίτρο, την ώρα που η ακριβότερη τιμή του πετρελαίου κίνησης αγγίζει το 1,65 το λίτρο.

Στην εξίσωση της ακρίβειας έρχονται να προστεθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, με μία ενδεχόμενη κλιμάκωση της κρίσης να απειλεί την αγορά των ορυκτών καυσίμων με νέες αυξήσεις στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίες έγιναν αισθητές από τότε που η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ με αντίποινα.

Από την άλλη, σε υψηλά επίπεδα έχει σταθεροποιηθεί το κόστος του ελαιόλαδου, την ώρα που τσιμπημένες είναι οι τιμές των σοκολατοειδών προϊόντων, η κατανάλωση των οποίων θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη το επόμενο χρονικό διάστημα ενόψει Πάσχα.

Θέμα χρόνου οι νέες αυξήσεις

Τονίζεται ότι, για την ώρα, στο λιανικό εμπόριο δεν έχουν υπάρξει οποιαδήποτε αιτήματα από προμηθευτές για επιβολή νέων αυξήσεων ένεκα της ραγδαίας εκτόξευσης του κόστους των καυσίμων.

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής, κανένα αίτημα που να σχετίζεται με την απότομη άνοδο στις τιμές των καυσίμων δεν έχει γνωστοποιηθεί από προμηθευτές, διευκρινίζοντας ότι απαιτείται χρόνος για να αποτυπωθούν οι ενδεχόμενες νέες αυξήσεις στην αγορά.

«Αν και δεν είχαμε κάποιο επίσημο αίτημα, προς το παρόν, από κάποιο προμηθευτή, εντούτοις η πιθανή επιβολή νέων ανατιμήσεων θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για να φανεί στην αγορά», ανέφερε σχετικά ο κ. Αντωνίου.

Εξήγησε ακόμα ότι τα καύσιμα αποτελούν σοβαρό λειτουργικό έξοδο για τις επιχειρήσεις, οι οποίες είναι ήδη αντιμέτωπες με δυσβάστακτες αυξήσεις σε ηλεκτρισμό, πρώτες ύλες, εργατικό κόστος και επιτόκια, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αντισταθμιστικά μέτρα για τις επιχειρήσεις.

Σταθεροποιούνται στα ψηλά οι τιμές του ελαιόλαδου

Στα ίδια υψηλά επίπεδα από την αρχή της χρονιάς παραμένει η τιμή του ελαιόλαδου, το οποίο σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση κατά 49% τον Ιανουάριο του 2024 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι αν και η τιμή του ελαιόλαδου άρχισε την ανοδική της πορεία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από τον περασμένο Αύγουστο, ωστόσο η αύξηση στην Κύπρο ήταν πιο απότομη τους πρώτους δύο μήνες του 2024.

Ερωτηθείς κατά πόσο έχουν επιβληθεί νέες αυξήσεις στο ελαιόλαδο, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ ανέφερε ότι οι τιμές παραμένουν σταθερές στα υψηλά επίπεδα των προηγούμενων μηνών, χωρίς να υπάρξουν καινούργιες ανατιμήσεις.

Ακριβότερα τα σοκολατένια αυγά-Αυξήσεις σε σοκολαταοειδή

Ανάλογη είναι και η κατάσταση στην αγορά των σοκολατοειδών προϊόντων, το κόστος των οποίων, ωστόσο, αυξάνεται με ηπιότερους ρυθμούς σε σχέση με το ελαιόλαδο.

Τα σοκολατένια αυγά για το Πάσχα θα είναι ακριβότερα σε σύγκριση με πέρσι λόγω των αυξήσεων που έχουν επιβληθεί, τόσο σε εγχώρια όσο και εισαγόμενα προϊόντα σοκολάτας.

Από τις αρχές του 2024, οι τιμές της σοκολάτας και των σοκολατένιων προϊόντων που εισάγονται στην κυπριακή αγορά αυξήθηκαν περίπου κατά 10%-15% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, λόγω της αύξησης της τιμής του κακάο.

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή της στο ΧΑΚ, μία εταιρεία που δραστηριοποιείται στην κυπριακή αγορά, η Alkis H. Hadjikyriacos (Frou Frou Biscuits) Public Ltd είχε προαναγγείλει την επιβολή σημαντικών αυξήσεων, από 1η Απριλίου 2024, τόσο στα παραγόμενα σοκολατένια προϊόντα όσο και στα προϊόντα εισαγωγής, ένεκα της ραγδαίας αύξησης της τιμής του κακάο.

Στο σκεπτικό της απόφασής του, ο όμιλος εξηγούσε ότι προτίθεται σε πρώτη φάση να επιβάλει αύξηση στις τιμές των σοκολατένιων προϊόντων της τάξης του 20%-30%, απορροφώντας βραχυπρόθεσμα ένα σημαντικό ποσοστό της συνολικής αύξησης του κόστους των πρώτων υλών.

Δειτε Επισης

Τυροκόμοι: Να διαφυλάξουμε τον λευκό χρυσό και τις εξαγωγές €313 εκατ.-Αιτήματα και καμπανάκια ενόψει Προεδρικού
Πήραν τα πάνω τους οι πωλήσεις πετρελαιοειδών-Αυξημένες κατά 9% τον Απρίλιο
Ορατός κίνδυνος εμπορικού πολέμου μεταξύ Ε.Ε. και Κίνας-Από τι θα εξαρτηθεί
POW! The Shop: Άνοιξε στο κέντρο της Λευκωσίας-Νέο κατάστημα στη λεωφόρο Ευαγόρου
Βγαίνει ο ανάδοχος για το e-kalathi...Ο οδικός χάρτης μέχρι την λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας
Ανδρέας Χατζηαδάμου: Θεμιτό μέσο των υπεραγορών και απλόχερο δώρο στους καταναλωτές οι προσφορές
Άλως, η νέα μπίρα από τον Chef Πάνο Ιωαννίδη-Αποκλειστικός διανομέας για την κυπριακή αγορά η Βάσσος Ηλιάδης
Belvedere 10: Η βότκα πολυτελείας που λανσαρίστηκε στην Κύπρο από την PPD Global, μέλος του ομίλου Φώτος Φωτιάδης
Μ. Δρουσιώτης: Να δημοσιοποιούνται τα ονόματα υπεραγορών που περιλαμβάνονται στα Παρατηρητήρια Τιμών
Σκλαβενίτης Κύπρου: Προσφέρει 14ο μισθό ενισχύοντας τις παροχές της προς τους ανθρώπους της