Ελαιόλαδο από «χρυσάφι» με αυξήσεις που αγγίζουν το 100%-Η εναλλακτική λύση στη μισή τιμή

Την πορεία των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών ακολούθησε, έστω και αργοπορημένα, η Κύπρος όσον αφορά την τιμή του ελαιόλαδου, το κόστος του οποίου έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Η κατακόρυφη αύξηση στην τιμή του ελαιόλαδου κατά 49% στην Κύπρο και κατά 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Ιανουάριο του 2024 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023, αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία της Eurostat.

Η ξηρασία στις πλείστες χώρες της Ε.Ε., οι οποίες επηρεάστηκαν από την κλιματική αλλαγή, ανάμεσά τους και η Κύπρος, οδήγησαν στην εκτόξευση της τιμής του ελαιόλαδου.

Παρόλο που η τιμή του ελαιόλαδου άρχισε να αυξάνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από τον Αύγουστο, εντούτοις η αύξηση στην Κύπρο ήταν πιο απότομη τους πρώτους δύο μήνες του 2024.

Αυξήσεις που φτάνουν το 100%-Η εικόνα της αγοράς
Μέχρι στιγμής, οι τιμές στην κυπριακή αγορά έχουν εκτροχιαστεί, καθώς κυμαίνονται μεταξύ €12 και €14 το λίτρο, με τις αυξήσεις να αγγίζουν το 100%.

Για παράδειγμα, με βάση στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από έρευνα αγοράς, ένα λίτρο εισαγόμενου ελαιόλαδου τον περσινό Μάρτιο πωλείτο έναντι €8 το λίτρο, ενώ στο τέλος του φετινού Φεβρουαρίου το ίδιο ελαιόλαδο κατέγραψε τιμή πώλησης €13 το λίτρο, σημειώνοντας αύξηση 62%.

Σε μία άλλη περίπτωση, ελαιόλαδο έφτασε να πωλείται €13/λίτρο από μόλις €7/λίτρο την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφοντας εντυπωσιακή άνοδο 93%.

Στοίχημα η επάρκεια

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου ανέφερε ότι ήρθε η σειρά της κυπριακής αγοράς για επιβολή αυξήσεων στην τιμή του ελαιόλαδου, χαρακτηρίζοντας αναμενόμενες τις ανατιμήσεις, καθώς πρόκειται για προϊόν, η τιμή του οποίου αυξανόταν με γοργούς ρυθμούς σε όλη την επικράτεια της Ε.Ε.

«Οι τιμές αυξήθηκαν κατακόρυφα τόσο στα ντόπια όσο και στα εισαγόμενα ελαιόλαδα, ενώ με βάση τις ενδείξεις, αναμένεται περαιτέρω μικρή αύξηση», τόνισε ο κ. Αντωνίου, υπογραμμίζοντας ότι το μείζον ζήτημα που προκύπτει είναι να μην προκύψουν μελλοντικά οποιεσδήποτε ελλείψεις.

Παρόλο που κάποιες εταιρείες είχαν παγώσει τις εισαγωγές ελαιόλαδου τους προηγούμενους μήνες ένεκα της εκτόξευσης της τιμής στην Ε.Ε. από τον περασμένο Αύγουστο, εντούτοις επανήρχισαν κανονικά τις εισαγωγές, έστω και με τσουχτερό κόστος, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες της κυπριακής αγοράς.

Η εναλλακτική λύση που εξοικονομεί τα μισά

Σε εναλλακτικές επιλογές αναμένεται να στραφούν αναγκαστικά οι Κύπριοι καταναλωτές, οι οποίοι αν και παραδοσιακοί λάτρεις του ελαιολάδου, σταδιακά άρχισαν να επιλέγουν φθηνότερες λύσεις, όπως το πυρηνέλαιο.

Την ίδια ώρα, μια άλλη εναλλακτική προσφερόμενη λύση είναι το προϊόν, στο οποίο εμπεριέχεται 60% εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και 40% ηλιέλαιο, το οποίο διατίθεται στην αγορά έναντι €5-€6 το λίτρο, με τους καταναλωτές να υπολογίζεται ότι μπορούν να εξοικονομήσουν περισσότερο κι από τα μισό κόστος.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, τον φετινό Ιανουάριο σημειώθηκε αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Η Κύπρος ήταν η χώρα με την πέμπτη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση (49%), με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στην Πορτογαλία (+69%), στην Ελλάδα (+67%) και στην Ισπανία (+63%).

Δειτε Επισης

Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
Ειρήνη Χριστοδούλου: Με τιμά ιδιαίτερα αυτό το βραβείο, θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά (vid)
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνώριση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών