Σοβαροί κίνδυνοι για οικονομία αν κλιμακωθεί η ένταση-Οι ανησυχίες και τι φοβίζει τον επιχειρηματικό κόσμο

Συναγερμό στις επιχειρήσεις, υπό τον φόβο πρόκλησης σοβαρών επιπτώσεων σε βασικούς τομείς της οικονομίας, σήμανε η κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μετά το κτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ.

Οι εξελίξεις στην περιοχή, πλέον, παρακολουθούνται στενά, από όλους τους φορείς της οικονομίας, με τον Υπουργό Οικονομικών, Μάκη Κεραυνό, να συγκαλεί χθες έκτακτη υπηρεσιακή σύσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας ανασκοπήθηκαν οι εξελίξεις και οι όποιες τυχόν επιπτώσεις στην οικονομία.

Πάντως, παρότι στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι, για την ώρα, δεν διαφαίνονται οποιοιδήποτε κίνδυνοι για την κυπριακή οικονομία, εντούτοις, το Υπουργείο Οικονομικών θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμο, αν χρειαστεί, για τις αναγκαίες ενέργειες και τη λήψη μέτρων.

Μ. Αντωνίου: Ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για την οικονομία

Τις εξελίξεις στην περιοχή, παρακαλοθούν συνεχώς και οι επιχειρήσεις, με τον γενικό διευθυντή της ΟΕΒ, Μιχάλη Αντωνίου, να τονίζει πως ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για την οικονομία από περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι «από την μέρα που το Ιράν είχε προειδοποιήσει με αντίποινα, οι πιέσεις στις τιμές των ορυκτών καυσίμων ήταν μεγάλες και παρατηρήσαμε και κάποιες αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, κλπ.».

«Φυσικά η παράταση της εκκρεμότητας, των πολεμικών συγκρούσεων και της γεωπολιτικής αστάθειας, δημιουργούν συνεχώς εστίες κινδύνων και επιδείνωσης της κατάστασης και στην οικονομία, αλλά η αλήθεια είναι ότι η εξέλιξη από τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου μέχρι και σήμερα βρίσκει τις αγορές, για την ώρα, ψύχραιμες», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι «από τη μία, τα Χρηματιστήρια κινούνται σε φυσιολογικούς ρυθμούς, ενώ από την άλλη οι τιμές του πετρελαίου παρουσίασαν ακόμη και μικρή μείωση».

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΟΕΒ, «οι αγορές είναι ψύχραιμες, λόγω του ότι η εξέλιξη στα πολεμικά μέτωπα ήταν τέτοια που δικαιολογεί μία ψύχραιμη αντίδραση, κυρίως επειδή δεν είχαμε, φαίνεται, θύματα από τις επιθέσεις. Φαίνεται, επίσης, ότι η Ευρώπη και η Αμερική προσπαθούν να συγκρατήσουν την αντίδραση από πλευράς Ισραήλ για μην έχουμε γενίκευση ή διεύρυνση των φαινομένων».

«Για την ώρα είμαστε σε μία κατάσταση ψύχραιμης διαχείρισης των γεγονότων από τις αγορές», εκτίμησε περαιτέρω ο κ. Αντωνίου προειδοποιώντας ότι «όταν είναι τόσο ρευστό το σκηνικό και οι απειλές για αντίποινα τους ενός προς τον άλλον είναι διαρκώς πάνω στο τραπέζι, είναι προφανές ότι ένα οποιοδήποτε ατύχημα ή απώλεια του ελέγχου από όποιον νομίζει πως μπορεί να ελέγξει τέτοιας έκτασης και σοβαρότητας συμβάντα, είναι εύκολο να δημιουργηθεί υποτροπή».

«Ευχόμαστε να προκληθεί μία τέτοια υποτροπή, να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και η διπλωματία να ξαναπάρει τα ηνία», τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ ανέφερε ότι, «από πλευράς δικής μας, επιβάλλεται η συνεχής παρακολούθηση των εξελίξεων, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν εντάσεις και ανώμαλα περιστατικά, αλλά, δυστυχώς, η δυνατότητα παρέμβασης στις εξελίξεις είναι εντελώς εκτός ελέγχου της ζώνης του κυπριακού επιχειρείν το τι συμβαίνει».

«Αν παρ' ελπίδα κάποια γεγονότα οδηγήσουν σε αύξηση της τιμής των ορυκτών καυσίμων και κατ’ επέκταση του ηλεκτρισμού, των αγαθών, των τροφίμων και των πρώτων υλών, ελλοχεύει ο κίνδυνος επανάληψης πρόσφατων φαινομένων με πληθωριστικές πιέσεις, διατήρηση των υψηλών επιτοκίων, κ.ο.κ.», προειδοποίησε εκφράζοντας την ελπίδα πως «δεν θα έχουμε τέτοιες εξελίξεις».

«Αναλύουμε συνεχώς τα δεδομένα. Ευτυχώς η οικονομία μας είναι σε πολύ πιο ισχυρές βάσεις απ’ ό,τι ήταν πριν 12-13 χρόνια και αρκετά ανθεκτική για να αντέξει σε κλυδωνισμούς μικρής ή μεσαίας έντασης. Την ίδια ώρα και στα δημόσια οικονομικά διαθέτουμε μαξιλαράκια, τα οποία ευελπιστούμε ότι δεν θα χρειαστεί να τα αξιοποιήσουμε», κατέληξε.

Μ. Τσιακκής: Θα μας επηρεάσουν οι εξελίξεις στην περιοχή

Από πλευράς του ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, μιλώντας στο InBusinessNews τόνισε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εξελίξεις στην περιοχή θα μας επηρεάσουν και αναμφίβολα μας ανησυχεί η κατάσταση όπως διαμορφώνεται, διότι δημιουργεί περαιτέρω ένταση, αβεβαιότητα και ανασφάλεια».

Όπως εξήγησε, «όταν υπάρχει πιθανότητα γενικότερης σύρραξης στην περιοχή και ειδικά από τη στιγμή που είμαστε πάρα πολύ κοντά σε αυτή την περιοχή, μας επηρεάζει με πάρα πολλούς τρόπους».

Πρώτα και κύρια, πρόσθεσε, δημιουργείται μία ανασφάλεια στην περιοχή. «Είμαστε μία χώρα πολύ κοντά στην περιοχή και παρότι δεν εμπλεκόμαστε στην κρίση, εντούτοις, μας επηρεάζει. Είμαστε μία τουριστική χώρα, στην έναρξη της τουριστικής σεζόν, και μία τέτοια κατάσταση δημιουργεί προβληματισμό στους ταξιδιώτες εάν πρέπει να ταξιδέψουν στην περιοχή, φοβούμενοι μια γενικότερη σύρραξη», επεσήμανε ο κ. Τσιακκής.

Απ’ εκεί και πέρα, συμπλήρωσε, «είναι αναμενόμενο ότι θα επηρεαστούν οι τιμές των καυσίμων, δημιουργώντας μία επιπρόσθετη ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Την ίδια ώρα, επηρεάζεται και η ναυσιπλοΐα, αφού πλέον αυξάνεται περαιτέρω η ανασφάλεια και συνεπώς ολοένα και περισσότερα πλοία θα παρακάμπτουν τη Διώρυγα του Σουέζ, κάνοντας τον γύρο της Αφρικής».

«Εάν δεν επικρατήσει η λογική και η διπλωματία, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα γενικότερης σύρραξης, τότε η Κύπρος θα επηρεαστεί περισσότερο», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Τσιακκής είπε ότι «παρακολοθούμε στενά τις εξελίξεις, αλλά, δυστυχώς, δεν μπορούμε να παρέμβουμε με οποιονδήποτε τρόπο. Για τον λόγο αυτό, τονίζουμε πως θα πρέπει να επικρατήσει η λογική, να αξιοποιηθεί η διπλωματία και να γίνουν κινήσεις και προς τις δύο πλευρές για αποκλιμάκωση της κατάστασης, γιατί εάν ξεφύγει τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο σοβαρά».

«Αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και πόσο θα μας επηρεάσουν. Η κύρια ανησυχία μας είναι ο τουρισμός, οι τιμές των καυσίμων που θα οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους ενέργειας, καθώς και ο επηρεασμός της ναυσιπλοΐας, η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει και στην αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά και προϊόντα», κατέληξε ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ.

Δειτε Επισης

Τρίτη πρόσκληση για ενίσχυση επιχειρηματικότητας στην εντός των τειχών Λευκωσία
Στις κοινές προκλήσεις των MED9 στη γεωργία αναφέρθηκε η Μαρία Παναγιώτου
Πράσινη και ψηφιακή μετάβαση με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Το REPowerEU σηματοδοτεί μια νέα εποχή
Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου βελτιώνει την καθημερινότητα του κάθε πολίτη και ενισχύει την οικονομία
ΚΟΕ Πανεπιστημίου Κύπρου: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο
Πιο ακριβό φέτος το πασχαλινό τραπέζι-Τσούζουν οι τιμές κρέατος και ελαιολάδου
Με φιλόδοξους στόχους στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου (vid)
Άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο