Με το βλέμμα στο μέλλον των επιχειρήσεων: Στιγμές μετά από το CIM Summit 2024

Σε μια εποχή ταχύτατης τεχνολογικής προόδου, κοινωνικών μεταβολών και παγκόσμιων προκλήσεων, οι εταιρείες πρέπει να είναι έτοιμες να αντιδράσουν και να προσαρμοστούν. Κάτω από το συγκεκριμένο πρίσμα, πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου το CIM Summit 2024 με θέμα "The Future of Business: Adapting to a Changing Landscape” στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία.

Το συνέδριο επεσήμανε αυτές τις προκλήσεις και παρείχε καθοδήγηση για το μέλλον. Αποτελεί σημαντικό γεγονός για την Κυπριακή επιχειρηματική κοινότητα και των γειτονικών περιοχών, καθώς περιλάμβανε ομιλίες από κορυφαίους ακαδημαϊκούς από Σχολές Διοίκησης στην Ευρώπη και από διακεκριμένους επιχειρηματίες.

Η σύμπραξη αυτή, ακαδημαϊκών και επιχειρηματιών, δημιούργησε ένα δυναμικό περιβάλλον ανταλλαγής γνώσεων, προωθώντας μια ομαλή μετάβαση και επιτυχή πορεία. “Μέσω της υποστήριξης τέτοιων εκδηλώσεων, παρέχουμε στις εγχώριες και διεθνείς επιχειρήσεις τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις σε κάθε τομέα της αγοράς. Αυτό αντικατοπτρίζει την ολιστική προσέγγισή μας στην εταιρική ευθύνη, αναγνωρίζοντας τη σημασία της αλληλεξάρτησης μεταξύ εκπαίδευσης, επιχειρηματικότητας και κοινωνικής προόδου”, υπογράμμισε η Μαριάννα Χατζηαντωνίου, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Energame.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ομιλία από τον Υπουργό Οικονομικών, Μάκη Κεραυνό, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές και την οικονομική ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, τονίζοντας παράλληλα τους κινδύνους που προκύπτουν λόγω των παγκόσμιων κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων. Επιπλέον, εξέφρασε τη διαβεβαίωσή ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι σε επαγρύπνηση και έτοιμη να λάβει τα αναγκαία μέτρα.

cimen2

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του CIM - Cyprus Business School, Γιάγκος Χατζηγιάννης, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στις δύο νέες εταιρικές συνεργασίες του CIM, επισημαίνοντας τη σημασία της ενημέρωσης για τις τρέχουσες εξελίξεις. Ακολούθησε η τοποθέτηση του Δρ. Νικόλα Μαστρογιαννόπουλου, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Green Energy, που αναφέρθηκε στη συνεργασία της Green Energy με το CIM, επισημαίνοντας την ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού και μετάβασης σε ένα πράσινο περιβάλλον, λέγοντας ότι «η πρόοδος είναι αδύνατη χωρίς αυτά τα μέτρα.

Οι ομιλίες των ακαδημαϊκών που ακολούθησαν ήταν κατατοπιστικές και οξυδερκείς. H Casidhe Troyer, Assistant Professor of Strategy and Entrepreneurship, London Business School, παρουσίασε έρευνα που εξέταζε τη σχέση μεταξύ της ιδιοκτησίας δεικτών κεφαλαίου και της εταιρικής στρατηγικής έρευνας και ανάπτυξης, ενώ η Sue Dopson, Deputy Dean for People and Equity, Diversity and Inclusion (EDI), και Professor of Organisational Behaviour, Saïd Business School, University of Oxford, είχε ομιλία με θέμα “From Ego to Eco: What Do Leaders Need to Get Better At?”

Ακολούθησε η ομιλία της Trudi Lang, Senior Fellow in Management Practice at Saïd Business School, University of Oxford με θέμα “How to Avoid Being Haunted and The Value of Taking The Broad View in Strategy”, αναπτύσσοντας το θέμα της ευρύτερης θεώρησης στη στρατηγική και τη σημασία της. Επεσήμανε πώς, «σε ταραχώδεις συνθήκες, η στρατηγική αφορά εξίσου τον οργανισμό και την ταυτότητά του, όσο και τις δράσεις που αναλαμβάνει».

Καταλυτική ήταν η τοποθέτηση του David Stillwell, Professor of Computational Social Science at Cambridge Judge Business School. Μίλησε για την δημιουργική Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως το ChatGPT, η οποία είναι σε θέση να επιλύει πολλά προβλήματα κοντά στο επίπεδο ενός έμπειρου ανθρώπου, καθώς και για τον αλγόριθμο δημιουργίας εικόνων όπως το MidJourney, που δημιουργεί εικόνες με φωτορεαλιστικό αποτέλεσμα. Επιπρόσθετα, ανέδειξε ερωτήσεις όπως "Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον της εργασίας;" και "Ποιος θα επηρεαστεί και πώς;"

cimen3

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση - πάνελ στην οποία συμμετείχαν οι ομιλητές του Συνεδρίου. Την συζήτηση συντόνισε η επί του παρόντος Αντιπρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του CIM και Πρώην Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου.

Δειτε Επισης

Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας
Η Stoiximan έπαιξε μπάλα και έστειλε το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Γης
Heritage Private School: Χρυσός προστάτης του περιβάλλοντος 2023
Πώς επιτυγχάνεται ένα αποτελεσματικό Διοικητικό Συμβούλιο-Πρώτη ανοικτή συζήτηση από EIMF
Nέος γενικός διευθυντής της MSPS Κύπρου ο Γιάννης Διονυσιάδης
Η τεχνητή νοημοσύνη και το μέλλον των Μ.Μ.Ε
Η Bioland Energy Group καθάρισε την παραλία Βορόκληνης
Consulco: Υψηλές αποδόσεις του London Credit Fund και το πρώτο τρίμηνο του 2024
Συζήτηση για ενιαία Εθνική Χρηματοπιστωτική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών
Η Λευκωσία υποδέχεται το 16ο Συνέδριο για την Εταιρική Βιωσιμότητα & Υπευθυνότητα