Αύξηση των τιμών καταναλωτή στην Κίνα τον Φεβρουάριο για πρώτη φορά σε έξι μήνες

Αύξηση, για πρώτη φορά από τον περασμένο Αύγουστο, παρουσίασαν τον Φεβρουάριο οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα, όπως κατέδειξαν στοιχεία που ανακοινώθηκαν το Σάββατο, τερματίζοντας μια πολύμηνη περίοδο αποπληθωρισμού που επιδείνωσε τα πολυάριθμα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη σημείωσε πέρσι τη χαμηλότερη ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών και παλεύει με την παρατεταμένη κρίση στον τομέα των ακινήτων και την εκτίναξη της ανεργίας των νέων.

Ωστόσο, σε ένα σπάνιο φωτεινό σημείο, οι επίσημες στατιστικές του Σαββάτου έδειξαν ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,7% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Πεκίνου (NBS) - η πρώτη αύξηση από τον Αύγουστο του 2023.

Η αύξηση του ΔΤΚ ήταν υψηλότερη από την αύξηση 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές οι οποίοι συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg και σηματοδοτεί μια έντονη αύξηση σε σχέση με την πτώση 0,8% που σημειώθηκε τον Ιανουάριο και η οποία αποτέλεσε τη μεγαλύτερη υποχώρηση του ΔΤΚ στα τελευταία 14 και πλέον χρόνια.

Τα θετικά στοιχεία έρχονται καθώς ανώτεροι αξιωματούχοι συναντώνται στο Πεκίνο για τις ετήσιες «δύο συνόδους» του κοινοβουλίου της Κίνας και του κορυφαίου πολιτικού συμβουλευτικού οργάνου του, με κυρίαρχα θέματα συζήτησης την οικονομία και την εθνική ασφάλεια.

Την Τρίτη, ο Κινέζος Πρωθυπουργός Li Qiang είχε δηλώσει στην εν λόγω συγκέντρωση ότι η χώρα θα επιδιώξει ανάπτυξη 5% το 2024 - ένας φιλόδοξος στόχος που αναγνώρισε ότι «δεν θα είναι εύκολος», δεδομένων των αντιξοοτήτων που αντιμετωπίζει η οικονομία.

Ψηλά ανάμεσα στα ζητήματα αυτά βρίσκεται ο αποπληθωρισμός, στον οποίο η Κίνα εισήλθε τον περασμένο Ιούλιο, για πρώτη φορά από το 2021.

Οι τιμές καταναλωτή παίρνουν παραδοσιακά μια ώθηση κατά τη διάρκεια της περιόδου του κινεζικού νέου έτους, γνωστού και ως Φεστιβάλ της Άνοιξης, το οποίο έπεσε φέτος τον Φεβρουάριο.

«Ήταν κυρίως οι τιμές των τροφίμων και των υπηρεσιών που αυξήθηκαν περισσότερο», δήλωσε ο στατιστικολόγος Ντονγκ Λιτζουάν της NBS.

«Κατά τη διάρκεια της περιόδου της Εαρινής Γιορτής, η ζήτηση των καταναλωτών για τρόφιμα αυξήθηκε, παρά τον βροχερό και χιονισμένο καιρό σε ορισμένες περιοχές που επηρέασε την προσφορά», πρόσθεσε ο κ. Ντονγκ.

Δειτε Επισης

ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι
Πάουελ: Ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά-Δεν βλέπω, ωστόσο, νέα αύξηση
Χρυσός: Σε ανοδική τροχιά για τρίτο μήνα ενόψει Fed
Δαπάνες νοικοκυριών και επενδύσεις οδηγούν σε ανάπτυξη 0,2% τη γαλλική οικονομία
Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, την ώρα που το γεν ταλαντεύεται
Καφές: Πιο «πικρός» από τη νέα καλλιεργητική περίοδο με ράλι στις τιμές
Σημαντική η παρέμβαση ΔΝΤ για διάσωση Πακιστάν από χρεοκοπία