Ανεκτίμητη η προσφορά των γυναικών μηχανικών

Οι έμφυλες διακρίσεις στα επαγγέλματα της μηχανικής επιστήμης αποτελούν σοβαρό τροχοπέδη, τόσο σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στους κλάδους, όσο και στην ίση μεταχείριση και επαγγελματική ανέλιξη. Αν και έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα για την ισότητα των φύλων στην εργασία, εντούτοις ιδιαίτερα στους τομείς STEM (Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά) οι γυναίκες αποτελούν λιγότερο από το ένα τρίτο του επιστημονικού δυναμικού.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αποτελεί μια ακόμη αφορμή για να στείλω ένα εγκάρδιο ευχαριστώ στις γυναίκες μηχανικούς για την πολύτιμη προσφορά τους σε όλο το φάσμα της μηχανικής επιστήμης.

Οι αριθμοί σε ό,τι αφορά τους μηχανικούς – μέλη του ΕΤΕΚ δεικνύουν ξεκάθαρα ότι χρειάζεται να γίνουν αρκετά ακόμη για την προώθηση της ισότητας των φύλων στα επαγγέλματα της μηχανικής επιστήμης. Αρκεί να σημειώσω ότι από τους 16000 μηχανικούς μέλη μας, μόνο οι 4000 είναι γυναίκες.

Είναι γι’ αυτό τον λόγο που το ΕΤΕΚ έχει προχωρήσει σε συναντήσεις και συζητήσεις με την Επίτροπο Ισότητας Φύλων για την συνομολόγηση μνημονίου συνεργασίας, το οποίο αυτή τη στιγμή υπόκειται σε νομοτεχνικό έλεγχο, με σκοπό τη χάραξη από κοινού στρατηγικής, πολιτικών και δράσεων για την προώθηση της ισότητας των φύλων στα επαγγέλματα της μηχανικής επιστήμης. Το μνημόνιο προνοεί επίσης την ενίσχυση της διαφώτισης και προβολής θεμάτων που σχετίζονται με την έμφυλη διάκριση, καθώς και την ενδυνάμωση της συμμετοχής γυναικών σε όργανα και θέσεις λήψης αποφάσεων. Δεν χωρεί, πλέον, καμία αμφιβολία ότι χρειάζεται να ενισχυθεί περαιτέρω η ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση σχετικά με την προκατάληψη και την ανισότητα των φύλων στα επαγγέλματα της μηχανικής επιστήμης και στα τεχνικά επαγγέλματα.

Παράλληλα, έχουμε προχωρήσει στη σύσταση επιστημονικής Επιτροπής για την Ισότητα των Φύλων, η οποία θα παρακολουθεί πολύ στενά το όλο θέμα και με συγκεκριμένες εισηγήσεις / προτάσεις θα μπορεί να συμβάλει στην όλη προσπάθεια.

Καλώ εκ νέου τις γυναίκες συναδέλφους να επικοινωνούν στο Επιμελητήριο τυχόν ζητήματα που αντιμετωπίζουν, ώστε να γνωρίζουμε τα δεδομένα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να τα αλλάξουμε, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα.

Ο ίδιος προσωπικά, αλλά και οι συνάδελφοι μου στο Γενικό Συμβούλιο του ΕΤΕΚ, δηλώνουμε για ακόμη μια φορά την πρόθεσή μας να συμβάλουμε με μέτρα, δράσεις και διάχυση ενημέρωσης για την κατάρριψη στερεοτύπων και για την πάταξη των έμφυλων διακρίσεων. Στεκόμαστε δίπλα στην πολιτεία σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για την ισότητα των φύλων και για την αντιμετώπιση κάθε διάκρισης.

Ευχαριστώ ξανά τις γυναίκες μέλη του ΕΤΕΚ για την πολύτιμη προσφορά τους στους κλάδους της μηχανικής και στην κοινωνία ευρύτερα.

*Κωνσταντίνος Κωνσταντή, Πρόεδρος ΕΤΕΚ

Δειτε Επισης

Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες