Πάουελ (Fed): Μειώσεις επιτοκίων «μπορούν και θα αρχίσουν φέτος» αν συνεχιστεί η τάση

Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) "μπορεί και θα αρχίσει" να μειώνει τα επιτόκια φέτος, εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες οικονομικές τάσεις, δήλωσε ο επικεφαλής της Τράπεζας στους Αμερικανούς Βουλευτές, την Πέμπτη, στην Ουάσινγκτον.

«Αυτό που βλέπουμε είναι συνεχιζόμενη ισχυρή ανάπτυξη, ισχυρή αγορά εργασίας και συνεχιζόμενη πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού», είπε ο Πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ στην Επιτροπή Τραπεζών της αμερικανικής Γερουσίας, κατά τη δεύτερη ημέρα ακροάσεων στο Καπιτώλιο.

Πρόσθεσε ότι η Fed «μπορεί και θα αρχίσει» να μειώνει το βασικό της επιτόκιο δανεισμού κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους «εάν η οικονομία εξελιχθεί σε αυτή την πορεία».

Οι παρατηρήσεις του κ. Πάουελ υποδηλώνουν ότι η Fed εξακολουθεί να έχει στόχο να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια φέτος από το τρέχον υψηλό επίπεδο των 23 ετών στα οποία βρίσκονται, δηλαδή μεταξύ 5,25-5,50%, παρά την πρόσφατη άνοδο του μηνιαίου πληθωρισμού.

Αυτή η μικρή αύξηση του πληθωρισμού τον Ιανουάριο προκάλεσε ανησυχία στις χρηματοπιστωτικές αγορές σχετικά με την μελλοντική πορεία του πληθωρισμού, συμβάλλοντας στην απόσυρση των προσδοκιών των εμπλεκόμενων στις αγορές για την έναρξη μείωσης των επιτοκίων της Fed το Καλοκαίρι.

Νωρίτερα την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη και δήλωσε ότι αναμένει πλέον ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει προς τον στόχο του 2%, νωρίτερα από ό,τι πίστευε προηγουμένως, αλλά διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια.

Δειτε Επισης

ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι
Πάουελ: Ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά-Δεν βλέπω, ωστόσο, νέα αύξηση
Χρυσός: Σε ανοδική τροχιά για τρίτο μήνα ενόψει Fed
Δαπάνες νοικοκυριών και επενδύσεις οδηγούν σε ανάπτυξη 0,2% τη γαλλική οικονομία
Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, την ώρα που το γεν ταλαντεύεται
Καφές: Πιο «πικρός» από τη νέα καλλιεργητική περίοδο με ράλι στις τιμές
Σημαντική η παρέμβαση ΔΝΤ για διάσωση Πακιστάν από χρεοκοπία