Τζερόμ Πάουελ: Πιθανές μειώσεις επιτοκίων φέτος, αλλά μη εξασφαλισμένη μείωση πληθωρισμού

Οι μειώσεις των επιτοκίων θα είναι "πιθανότατα κατάλληλες" αργότερα φέτος, "εάν η οικονομία εξελιχθεί σε γενικές γραμμές όπως αναμένεται", δήλωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η συνεχής πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού "δεν είναι εξασφαλισμένη".

Ο κ. Πάουελ διαβεβαίωσε την Τετάρτη τα μέλη του Κογκρέσου, τα οποία θα αντιμετωπίσουν τους ψηφοφόρους που είναι ανήσυχοι για τον πληθωρισμό σε μια φορτισμένη χρονιά προεδρικών εκλογών, ότι οι επικείμενες αποφάσεις σχετικά με το πότε και πόσο γρήγορα θα μειωθούν τα επιτόκια θα βασίζονται αποκλειστικά στα οικονομικά δεδομένα.

"Βρισκόμαστε σε μια πολιτική χρονιά", δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πάτρικ ΜακΧένρι, Ρεπουμπλικάνος από τη Βόρεια Καρολίνα, καθώς άνοιξε την ακρόαση με τον Πάουελ, ρωτώντας τον για τα σχέδια της Κεντρικής Τράπεζας για τη μείωση των επιτοκίων και σημειώνοντας πως ό,τι κάνει η Fed θα πρέπει να ιδωθεί μέσα από τον "φακό" των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου μεταξύ του νυν Προέδρου Τζο Μπάιντεν, Δημοκρατικού, και του Ρεπουμπλικάνου τέως Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Οι μειώσεις των επιτοκίων "θα εξαρτηθούν πραγματικά από την πορεία της οικονομίας. Η εστίασή μας είναι στη μέγιστη απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών, καθώς και στα εισερχόμενα δεδομένα, καθώς επηρεάζουν τις προοπτικές, και αυτά είναι τα πράγματα που θα εξετάσουμε", είπε ο κ. Πάουελ.

Ανέφερε ότι η Fed "θα ήθελε να δει περισσότερα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν και να μας κάνουν πιο σίγουρους ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%" προτού μειώσει το επιτόκιο πολιτικής.

Ο κ. Πάουελ στις προετοιμασμένες δηλώσεις του στην Επιτροπή της Βουλής είπε ακόμη ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα είναι "πιθανότατα κατάλληλες" αργότερα φέτος, "εάν η οικονομία εξελιχθεί σε γενικές γραμμές όπως αναμένεται".

Ωστόσο, προειδοποίησε επίσης ότι η συνεχής πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού "δεν είναι εξασφαλισμένη", γεγονός που κρατά τους αξιωματούχους της Fed από το να δεσμευτούν για οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα ή ρυθμό μείωσης των επιτοκίων, με τις πιέσεις στις τιμές να θεωρούνται σε γενικές γραμμές ότι χαλαρώνουν, αλλά και με κάποια ανησυχία ότι η διαδικασία του αποπληθωρισμού μπορεί να καθυστερήσει.

Οι εναρκτήριες παρατηρήσεις του Πάουελ στην ακρόαση παρέμειναν κοντά στο λεκτικό που ο ίδιος και οι συνάδελφοί του έχουν χρησιμοποιήσει για να χαρακτηρίσουν την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και τη συνακόλουθη απόφαση για το πότε θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια κατά τη διάρκεια ενός εκλογικού έτους.

Σημείωσε ότι ο πληθωρισμός έχει "υποχωρήσει σημαντικά" από τότε που έφτασε σε υψηλά 40 ετών, το 2022, αλλά παρέμεινε απρόθυμος να πει πότε οι αξιωματούχοι της Fed θα μπορούσαν να μειώσουν το επιτόκιο αναφοράς που διατηρείται από τον Ιούλιο στο εύρος 5,25% μέχρι 5,5%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 και πλέον ετών.

Ο Πρόεδρος της Fed είπε ακόμη ότι υπάρχουν κίνδυνοι τόσο να μειωθούν τα επιτόκια πολύ σύντομα και να επιτραπεί στον πληθωρισμό να επιταχυνθεί εκ νέου, όσο και να διατηρηθεί η νομισματική πολιτική υπερβολικά σφιχτή για πολύ καιρό και να προκληθεί ζημιά σε μια συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη που έχει διατηρήσει ένα ποσοστό ανεργίας κάτω του 4%, εδώ και δύο χρόνια.

Ο κ. Πάουελ "ήταν πολύ μετρημένος σε όσα είπε για τη συνολική υγεία της αμερικανικής οικονομίας. Και από την άποψη του πληθωρισμού, δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί", δήλωσε ο Phil Blancato, διευθύνων σύμβουλος της Ladenburg Thalmann Asset Management στη Νέα Υόρκη.

"Τα σχόλιά του θα στηρίξουν για άλλη μια φορά τις αφηγήσεις ότι η Fed δεν είναι ακόμη έτοιμη να μειώσει", πρόσθεσε.

Την Πέμπτη, ο Πάουελ θα εμφανιστεί ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας.

Δειτε Επισης

Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι
Πάουελ: Ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά-Δεν βλέπω, ωστόσο, νέα αύξηση
Χρυσός: Σε ανοδική τροχιά για τρίτο μήνα ενόψει Fed
Δαπάνες νοικοκυριών και επενδύσεις οδηγούν σε ανάπτυξη 0,2% τη γαλλική οικονομία
Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, την ώρα που το γεν ταλαντεύεται
Καφές: Πιο «πικρός» από τη νέα καλλιεργητική περίοδο με ράλι στις τιμές
Σημαντική η παρέμβαση ΔΝΤ για διάσωση Πακιστάν από χρεοκοπία
Υποχωρεί το Bitcoin με το βλέμμα στη συνεδρίαση της Fed