Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης

Μακροπρόθεσμες συμβάσεις ενοικίασης και επαγγελματική διαχείριση από τους ιδιοκτήτες ή τους διαχειριστές προσφέρουν τα προγράμματα Build to Rent (BTR) εν μέσω έλλειψης προσιτών κατοικιών και αύξησης των τιμών ακινήτων και ενοικίων στην Κύπρο.

Πρόκειται για κατοικίες που κατασκευάζονται ειδικά για ενοικίαση αντί για πώληση. Κατοικίες, που προσελκύουν τους ενοικιαστές λόγω του μοντέρνου και κοινοτικού σχεδιασμού τους και της υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρουν.

Το BTR συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της στέγασης και αποτελεί ελκυστική επιλογή για επενδυτές που αναζητούν μακροπρόθεσμη απόδοση.

Επαγγελματίες του κλάδου συζήτησαν για τη νέα προσέγγιση στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων, καταλήγοντας σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Η συζήτηση που έγινε επί σκηνής του 18ου Συνέδριου και Έκθεσης Ανάπτυξης Γης, Σχεδιασμού και Κατασκευής Κτιρίων που παρουσίασε η Altia αποτελείτο από τους Γιάγκο Ζήνωνος, Επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων, Διοίκησης και Ακινήτων της Exness, Νικόλα Κάρουλλα, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών και CEO της Karma Developers, Λευτέρη Κωνσταντίνου, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών και Γενικό Διευθυντή της bbf:, Άντη Χατζηαδάμου, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών και CEO της Domo Properties, Μάρκο Χριστοδούλου, Αντιπρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών και Συνεταίρου / Διευθυντή Πωλήσεων της Quality Group.

Ο κ. Κάρουλλας, αφού ανέφερε πως το Πρόγραμμα λειτουργεί στην Ευρώπη από τη δεκαετία του 1980 και πως έκτοτε αποτελεί σημαντικό μέρος της αγοράς σε κάποιες από τις χώρες της, δήλωσε πως αυτό χωρίζεται σε δύο πυλώνες.

Ο ένας αφορά στους επενδυτές και ο άλλος στην πολιτική του κράτους. Για την ανάπτυξη ενός οικιστικού συγκροτήματος με βάση το σχέδιο χρειάζεται μακροχρόνιο πλάνο, σχολίασε.

Σχόλιο έκανε και για την Ελεύθερη Αμμόχωστο, έναν κατ’ εξοχή τουριστικό προορισμό, όπου μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η εξεύρεση προσωπικού.

«Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, η στέγαση του προσωπικού ανεβάζει ακόμη περισσότερο το κόστος και με αυτό το πρόγραμμα, με κάποια αναδιαμόρφωσή του, ίσως η κατάσταση βελτιωθεί», είπε.

Ο κ. Κωνσταντίνου, είπε πως είναι καλό να δούμε αν υπηρξαν μέχρι στιγμής αιτήσεις και όπως εξετάζεται συχνά από ποιους γίνονται, ώστε το πρόγραμμα να προσαρμόζεται ανάλογα της ζήτησης. «Χαίρει βελτίωσης όπως είναι τώρα», σχολίασε.

Είπε ότι πρέπει να επανεξεταστεί για να ενταχθούν περισσότερα τεμάχια. Η μείωση συντελεστή του ΦΠΑ είναι ένα σημαντικό μέτρο σημείωσε, αλλά και το να πριμοδοτείται κάποιος που θέλει να νοικιάσει για περισσότερα χρόνια, ως κίνητρο.

Ο κ. Ζήνωνος επισημάνε πως το θέμα δεν αφορά μόνο τις κοινωνικές ομάδες με χαμηλά εισοδήματα, αλλά και οικογένειες της μεσαίας τάξης που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος ενοικίασης.

«Ως επενδυτές κάναμε αναλύσεις για το πρόγραμμα, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε ό,τι αφορά χώρους στάθμευσης κλπ. Έχουμε τρέξει διάφορα έργα και βλέπουμε βελτίωση στις αποδόσεις όμως δεν είναι ικανοποιητική η βελτίωση», είπε, για να συμπληρώσει πως ο ΦΠΑ είναι ένα θέμα που θέλει βελτίωση, όσο αφορά τον μειωμένο συντελεστή για την πρώτη κατοικία.

Ο κ. Χατζηαδάμου, σημείωσε ότι οι ενοικιαστές νέας γενιάς θέλουν και επιλέγουν να ζουν σε έναν χώρο όπου εργάζονται. Μίλησε για την ανάγκη να δημιουργία ενός τέτοιου προϊόντος με συλλογικότητα και πως θα βοηθήσει να γίνει και διόρθωση στις τιμές.

Στην Κύπρο χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση που θα λαμβάνει υπόψη όλες τις παράμετρους είπε, και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο να εισαχθούν προγράμματα που θα κάνουν ελκυστικό το προϊόν προς τα μεγάλα έργα, είτε με πρακτικές σε γη έξω από την πόλη και εγκαταλειμμένα κτίρια κ.α.

Έκανε λόγο για τη δημιουργία χώρων που να είναι micro living.

Ο κ. Χριστοδούλου, στάθηκε ιδιαίτερα στην απουσία ικανοποιητικών χώρων στάθμευσης που δημιουργεί πρόβλημα κατά τη διαδικασία αδειοδοτήσεων.

Σχολίασε μάλιστα και το ζήτημα των ξένων επενδυτών για τους οποίους η ενοικίαση δεν είναι αρκετά ελκυστική αυτή τη στιγμή προειδοποιώντας, πως όταν έχουν μεγαλύτερα κέρδη (return of investment) στο το εξωτερικό σίγουρα θα προτιμήσουν άλλες χώρες.

«Είμαστε σε καλό δρόμο», είπε και ότι μπορεί να γίνει διαφοροποίηση της θέσης σε κάποια σημεία.

Συντονιστής του μεγάλου πάνελ ήταν ο Γιάννης Μισιρλής, Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών και Πρόεδρος του Ομίλου Imperio.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας