Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κάλεσε την Κυριακή την Κίνα να εφαρμόσει "μια ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς" για να δώσει ώθηση στην υποτονική οικονομία που πλήττεται από την κρίση στην αγορά ακινήτων, τη χαμηλή εγχώρια ζήτηση και την επίμονα υψηλή ανεργία των νέων. 

Οι Κινέζοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν μέχρι στιγμής αντισταθεί στις εκκλήσεις να ενισχύσουν την οικονομία μέσω μαζικών κυβερνητικών κινήτρων, τονίζοντας, αντ' αυτού, την ανάγκη στροφής προς την ανάπτυξη "υψηλής ποιότητας".

Μιλώντας στο Φόρουμ Ανάπτυξης της Κίνας που έγινε στο Πεκίνο, την Κυριακή, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, είπε ότι "η μετάβαση από τους υψηλούς ρυθμούς στην ανάπτυξη υψηλής ποιότητας είναι η σωστή διακλάδωση που πρέπει να ακολουθήσουμε και η Κίνα είναι αποφασισμένη να το κάνει".

Η Βουλγάρα οικονομολόγος προειδοποίησε ότι "αυτή η μεταμόρφωση δεν θα είναι εύκολη", αλλά υποστήριξε ότι "με μια ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς, η Κίνα θα μπορούσε να αναπτυχθεί σημαντικά ταχύτερα από το σενάριο της υφιστάμενης κατάστασης", σύμφωνα με το επίσημο κείμενο της ομιλίας της.

Το Πεκίνο θα πρέπει να λάβει "αποφασιστικά μέτρα" για να μειώσει τον όγκο των ημιτελών κατοικιών και να δώσει περισσότερο χώρο για "διορθώσεις με βάση την αγορά" στον κρίσιμο αλλά υπερχρεωμένο τομέα των ακινήτων, είπε η κ. Γκεοργκίεβα.

Είπε ακόμη ότι οι αρχές θα πρέπει επίσης να ενισχύσουν "την αγοραστική δύναμη των ατόμων και των οικογενειών", ενισχύοντας το συνταξιοδοτικό σύστημα της Κίνας και λαμβάνοντας επιπλέον μέτρα για να βελτιώσουν τον τεράστιο μηχανισμό κοινωνικής ασφάλισης.

Η κ. Γκεοργκίεβα πίεσε επίσης την Κίνα να ενισχύσει "το επιχειρηματικό περιβάλλον και να (διασφαλίσει) ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ ιδιωτικών και κρατικών επιχειρήσεων", ένα πάγιο αίτημα των υπερπόντιων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην ασιατική χώρα.

Κορυφαίοι Κινέζοι πολιτικοί ήταν αισιόδοξοι για την οικονομία, με τον Κινέζο Πρωθυπουργό, Li Qiang, να δηλώνει στο φόρουμ της Κυριακής ότι το Πεκίνο θα "αναλάβει πρακτικές, αποτελεσματικές δράσεις για την προώθηση της ανάπτυξης υψηλής ποιότητας και θα δώσει θετική ενέργεια στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη".

Ωστόσο, οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ της Κίνας έχουν πτωτική τάση εδώ και αρκετά χρόνια, με αποτέλεσμα το Πεκίνο να θέσει αυτό το μήνα ετήσιο στόχο περίπου 5%" - σημαντικά χαμηλότερο από τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς ανάπτυξης που τροφοδότησαν την αλματώδη άνοδο της χώρας στην ευημερία.

Στο φόρουμ της Κυριακής συμμετείχαν μερικές από τις πιο γνωστές επιχειρηματικές προσωπικότητες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Τιμ Κουκ της Apple.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας έξυπνων κινητών (smartphones) των ΗΠΑ βρέθηκε στη Σαγκάη για να ανοίξει ένα νέο κατάστημα της Apple αυτή την εβδομάδα, και την Παρασκευή συζήτησε τα σχέδια επέκτασης της εταιρείας στην Κίνα με τον Υπουργό Εμπορίου της χώρας, Wang Wentao

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών