Οι διευρυμένες αρμοδιότητες του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου-Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές

Ενημερωτικά σημειώματα προς τους καταναλωτές σε σχέση με το νέο νομικό πλαίσιο που διέπει τις διευρυμένες αρμοδιότητες του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, εξέδωσε η Βοηθός Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Βαλεντίνα Γεωργιάδου.

Το πρώτο ενημερωτικό σημείωμα, σύμφωνα με το Γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο καταναλωτή που επιθυμεί να προσφύγει στο Γραφείο του Επιτρόπου, προκειμένου να υποβάλει παράπονο εναντίον χρηματοοικονομικής επιχείρησης, με βάση το νέο νομικό πλαίσιο και τις σχετικές διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) για υποβολή και εξέταση παραπόνου από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο.

Σύμφωνα με την Βοηθό Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, οι Οδηγίες που αφορούν στις διαδικασίες υποβολής και εξέτασης παραπόνων, είναι οι περί της Διαδικασίας Υποβολής και Εξέτασης Παραπόνων Φυσικών Προσώπων από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο Οδηγία του 2024 (Μέρος Α και Β) και η περί της Διαδικασίας Υποβολής και Εξέτασης Παραπόνων Νομικών Προσώπων από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο Οδηγία του 2024.

Στο σημείωμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η οδηγία για υποβολή παραπόνων, από φυσικά πρόσωπα/καταναλωτές, εναντίον χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων (τράπεζες, εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών κ.α.) εφαρμόζεται σε κάθε φυσικό πρόσωπο που δεν τελεί υπό καθεστώς πτώχευσης και επιθυμεί να υποβάλει παράπονο εναντίον χρηματοοικονομικής επιχείρησης και το παράπονο πρέπει να αφορά σε διαφορά εναντίον χρηματοοικονομικής επιχείρησης, το ύψος της οποίας δεν υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (€250.000).

Σε σχέση με την υποβολή και εξέταση παραπόνων, από επιλέξιμους οφειλέτες, εναντίον αδειοδοτημένων ιδρυμάτων (Επαλήθευση απαιτούμενου ενυπόθηκου χρέους) εφαρμόζεται σε κάθε επιλέξιμο οφειλέτη (ενυπόθηκο οφειλέτη), ο οποίος επιθυμεί να υποβάλει παράπονο εναντίον χρηματοοικονομικής επιχείρησης.

Επιλέξιμος οφειλέτης (φυσικό πρόσωπο), σύμφωνα με την Βοηθό Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, είναι ο ενυπόθηκος οφειλέτης του οποίου το ενυπόθηκο υπό εκποίηση ακίνητο αποτελεί κύρια κατοικία που χρησιμοποιείται για τη διαμονή αυτού ή/και των μελών της οικογένειάς του, για περίοδο πέραν των έξι (6) μηνών κατ’ έτος.

Σημειώνεται ότι, η εκτιμημένη αξία της κύριας κατοικίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις τριακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ (€350.000) και ο ίδιος ο οφειλέτης δεν έχει καταταχθεί ως μη συνεργάσιμος, μετά τις 14/7/2023.

Σε δεύτερο σημείωμα, σύμφωνα με την Βοηθό Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, επεξηγούνται οι δύο Οδηγίες, οι οποίες σχετίζονται με τις διαδικασίες αίτησης για διορισμό διαμεσολαβητή, με σκοπό την αναδιάρθρωση πιστωτικών διευκολύνσεων.

Πρόκειται, συγκεκριμένα,  για τις Οδηγίες περί του Διορισμού Διαμεσολαβητή για Σκοπούς Αναδιάρθρωσης Πιστωτικών Διευκολύνσεων Οδηγία του 2024 και την περί του Τρόπου Εγγραφής Διαμεσολαβητών στο Ειδικό Μητρώο Διαμεσολαβητών που τηρεί ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Οδηγία του 2024.

Αναφορικά με την οδηγία περί του Διορισμού Διαμεσολαβητή για Σκοπούς Αναδιάρθρωσης Πιστωτικών Διευκολύνσεων Οδηγία του 2024, στο σημείωμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η Οδηγία εφαρμόζεται σε κάθε φυσικό πρόσωπο/χρεώστη ή νομικό πρόσωπο/χρεώστη που δεν τελεί υπό καθεστώς πτώχευσης και που επιθυμεί να υποβάλει αίτηση για διορισμό διαμεσολαβητή για αναδιάρθρωση πιστωτικών διευκολύνσεων, αρχικής εν ισχύι συμβατικής υποχρέωσης, μέχρι €350.000.

Σημειώνεται ότι, στην πιστωτική διευκόλυνση, η ενυπόθηκη εξασφάλιση θα πρέπει να περιλαμβάνει κύρια κατοικία, εκτιμημένης αξίας μέχρι €350.000 ή επαγγελματική στέγη, εκτιμημένης αξίας μέχρι €750.000.

Αναφορικά με την οδηγία περί του Τρόπου Εγγραφής Διαμεσολαβητών στο Ειδικό Μητρώο Διαμεσολαβητών που τηρεί ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Οδηγία του 2024, στο σημείωμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως και να έχουν τύχει επιμόρφωσης από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου σε θέματα αναδιάρθρωσης πιστωτικών διευκολύνσεων.

Στο τρίτο σημείωμα, σύμφωνα με την Βοηθό Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, επεξηγούνται οι διαδικασίες διορισμού εμπειρογνωμόνων από τον Επίτροπο, στη βάση της περί της Διαδικασίας Διορισμού Εμπειρογνώμονα από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο Οδηγίας του 2024.

Αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο Επίτροπος δύναται, βάσει των περί της Σύστασης και Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως Νόμων, να χρησιμοποιεί εμπειρογνώμονες, στις περιπτώσεις όπου, τεκμηριωμένα, απαιτείται να λάβει γνώμη για συγκεκριμένης και εξειδικευμένης φύσεως παράπονα ή καταγγελίες, περιλαμβανομένων και όχι περιορισμένων, σε ιατρική γνωμάτευση, αναλογιστική μελέτη, μελέτη εκτίμησης ακινήτου, εξειδικευμένης χρηματοοικονομικής ανάλυσης ή/και άλλως πως.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων
Όμιλος Λεπτός: Η ιστορία από το 1960, τα έργα ορόσημα και οι δραστηριότητες σήμερα
Στο 50% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία το Πάσχα-Ετοιμάζονται για δύσκολη χρονιά οι ξενοδόχοι
Ζεσταίνεται η αγορά ενόψει Πάσχα-Η μάχη των προσφορών και το αδιαχώρητο στις υπεραγορές
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Βγάζει ξανά στην...αναφορά την Kition ο Χριστοδουλίδης-«Το κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από οποιονδήποτε»
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Ψηφίζουν εξωτερικό για τις πασχαλινές διακοπές τους οι Κύπριοι-Για 48ωρα οι κρατήσεις στο εσωτερικό