Επισφραγίζουν με κέρδη και μέρισμα την βελτίωση των ισολογισμών τους οι τράπεζες

Σε τροχιά ισχυρής κερδοφορίας βρίσκονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα μοιράσουν περίπου 120 δισεκατομμύρια ευρώ στους μετόχους τους, είτε με την μορφή μερίσματος είτε μέσω επαναγοράς μετοχών. To στοίχημα βέβαια είναι η διατήρηση της υψηλής κερδοφορίας τους μεσοπρόθεσμα.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, εκτιμάται ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα μοιράσουν 74 δις. ευρώ σε μερίσματα και ακόμα 47 δις ευρώ μέσω επαναγοράς μετοχών, σε μία προσπάθεια να κατευνάσουν τους επενδυτές, οι οποίοι τους προηγούμενους μήνες ταράχθηκαν από αναφορές για απαγόρευση καταβολής μερίσματος ή ακόμα και επιβολή του λεγόμενου windfall tax επί των κερδών των τραπεζών, ιδέα που συζητήθηκε και στην Κύπρο προ μερικών μηνών, αλλά τελικά γρήγορα έφυγε από το τραπέζι των συζητήσεων.

Σε ό,τι αφορά τον κυπριακό τραπεζικό τομέα, οι ευνοϊκές συνθήκες στον χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και η τεράστια προσπάθεια που καταβλήθηκε την προηγούμενη δεκαετία για να καθαρίσουν οι ισολογισμοί των κυπριακών τραπεζών-τουλάχιστον των περισσότερων-, από τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ), σήμερα αποδίδει οφέλη υπό την μορφή σημαντικής κερδοφορίας, αλλά και μερισματικής πολιτικής.

Επιπρόσθετα, οι συνετές πολιτικές δανειοδότησης που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια, αλλά και η εποικοδομητική στάση για έγκαιρες αναδιαρθρώσεις που ακολούθησαν οι εμπορικές τράπεζες, οδήγησε στην αποφυγή δημιουργίας νέων ΜΕΔ και κατά συνέπεια λήψης επιπρόσθετων προβλέψεων.

Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει ο Antonio Roman της Axiom European Banks Equity Fund, οι τράπεζες χρειάζονται υψηλές αποδόσεις, αλλά και βιώσιμες.

Ειδικά στην περίπτωση των κυπριακών συστημικών τραπεζών, οι οποίες κατέγραψαν δισεκατομμύρια ζημιών μετά την κρίση του 2013 αλλά και λόγω της πολυετούς νομισματικής πολιτικής των αρνητικών επιτοκίων, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποδείξουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν σημαντική κερδοφορία, όχι απλώς παροδικά αλλά και μακροχρόνια.

Με δεδομένο ότι τους τελευταίους μήνες καταγράφεται χειροπιαστό ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές για τις κυπριακές τράπεζες, ενώ και οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προχωρήσει σε αναβαθμίσεις και βελτίωση των προοπτικών, η κερδοφορία που καταγράφουν αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών που έγιναν τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό βεβαίως με τα υψηλά επιτόκια.

Υπενθυμίζεται πως η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε κερδοφορία 487 εκατ. ευρώ για το 2023 και η Ελληνική Τράπεζα 365 εκατ. ευρώ.

Μερίσματα δισεκατομμυρίων ανακοίνωσαν ότι θα μοιράσουν μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, όπως οι Barclays, Standard Chartered, ακόμα και οι ιταλικές UniCredit και η ιδιαίτερα προβληματική τα προηγούμενα χρόνια, Monte dei Paschi di Siena.

Πάντως, όλοι αναγνωρίζουν πως τα τόσο υψηλά κέρδη που καταγράφουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι κάτι παροδικό και το μεγάλο στοίχημα για όλες, συμπεριλαμβανομένων των κυπριακών, είναι να επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει για ικανοποιητική κερδοφορία και απόδοση μεσοπρόθεσμα, όταν η πολιτική υψηλών επιτοκίων της ΕΚΤ τερματιστεί και αρχίσει να αντιστρέφεται.

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Η αξία της δημιουργίας οικογενειακού προϋπολογισμού και σωστής οικονομικής διαχείρισης(vid)
Αμετάβλητα και πάλι τα επιτόκια από ΕΚΤ, αλλά φωτογράφησε μελλοντικές μειώσεις
Το καλοσώρισμα της Λαγκάρντ στον Χριστόδουλο Πατσαλίδη-«Καλώς ήρθες, Χριστόδουλε»
Απορρίφθηκαν τέσσερις αγωγές καταθετών της Λαϊκής κατά της Δημοκρατίας για το κούρεμα
ΚΕΔΙΠΕΣ: Εντός στόχων το ΣΕΑ-Συμμετοχή 25 ατόμων και στους 314 ο αριθμός του προσωπικού
Συντριπτικό «ναι» από ΕΤΥΚ στην πρόταση Γιάννη Παναγιώτου για την συλλογική σύμβαση στην Ελληνική
125 χρόνια Τράπεζα Κύπρου-Τι είπαν Τάκης Αράπογλου, Πανίκος Νικολάου και τα μηνύματα Χριστοδουλίδη
Τάκης Αράπογλου: Δυναμικό παρόν και ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον για την Τράπεζα Κύπρου
Νίκος Χριστοδουλίδης: Μοχλός ανάπτυξης και πυλώνας οικονομικής σταθερότητας η Τράπεζα Κύπρου
Πανίκος Νικολάου: 125 χρόνια ζωής με έντονο το αποτύπωμα της Τράπεζας Κύπρου στη σύγχρονη ιστορία του τόπου