Τράπεζα Κύπρου: Γύρισε σελίδα με επιστροφή στη μερισματική πολιτική

«…Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την ισχυρή επίδοση, αναβαθμίζουμε σήμερα τον στόχο μας για Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (ROTE) για το 2023 σε πάνω από 13% (από πάνω από 10%), θέτοντας τις βάσεις για να ξεκινήσουμε ουσιαστική διανομή μερισμάτων από το 2023, αναλόγως των συνθηκών της αγοράς και υπό τη λήψη εποπτικών εγκρίσεων».

Η πιο πάνω δήλωση γινόταν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου Πανικό Νικολάου στις 20 του περασμένου Φλεβάρη κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τράπεζας για το 2022, για να αποδειχθεί περίπου δύο μήνες αργότερα ως ο προπομπός μιας εξέχουσας σημασίας προαναγγελθείσας εξέλιξης που σφραγίστηκε χθες με τη βούλα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ).

Λαμβάνοντας το πράσινο φως από την ΕΚΤ, η Τράπεζα Κύπρου επέστρεψε έπειτα από δώδεκα ολόκληρα χρόνια-και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο του 2011 όταν είχε γίνει η τελευταία καταβολή μερίσματος- στην μερισματική πολιτική, ένα γεγονός που συνιστά σημαντικό ορόσημο και σηματοδοτεί το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου για το Συγκρότημα.

Και που την ίδια ώρα, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία και κάλλιστα μπορεί να ερμηνευθεί ως ψήφος εμπιστοσύνης για το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας, δεδομένου ότι η Τράπεζα Κύπρου έγινε η πρώτη τράπεζα, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα, που παίρνει το «ok» από την ΕΚΤ για πληρωμή μερίσματος εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Διαβάστε εδώ: Τράπεζα Κύπρου: Μέρισμα €22.3 εκατ., πάει για έγκριση στην ΕΓΣ

«Σήμερα έχουμε επιτύχει τον μακροχρόνιο στόχο μας για επανέναρξη πληρωμής μερισμάτων, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή μας για παροχή σταθερής απόδοσης στους μετόχους», υπήρξε η χαρακτηριστική τοποθέτηση του προέδρου του Συγκροτήματος Τάκη Αράπογλου, ο οποίος συνοψίζοντας ταυτόχρονα τα συστατικά επί των οποίων οικοδομεί το παρόν της η Τράπεζα Κύπρου, έδειξε το δρόμο που θέλει και στοχεύει να ακολουθήσει για το μέλλον.

Ένας δρόμος, όπου εδραζόμενη στο τρίπτυχο ισχυρή κεφαλαιακή θέση, σταθερή κερδοφορία και ψηφιακές δυνατότητες, η Τράπεζα Κύπρου να στηρίζει τους πελάτες της, την κυπριακή κοινωνία και την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. «Προσβλέπουμε στο μέλλον με αισιοδοξία, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση ισχύος, το καλά διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μας μοντέλο, καθώς και την ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας», είπε συναφώς ο κ. Αράπογλου.

Η συνταγή της επιτυχίας...

Ο στόχος της επιστροφής στην καταβολή μερίσματος δεν επιτεύχθηκε βεβαίως τυχαία, αλλά αντιθέτως αποτέλεσε το αποτέλεσμα των ορθών πολιτικών που η Τράπεζα Κύπρου ακολούθησε σε ένα, ούτως ή άλλως, συνεχώς μεταβαλλόμενο χρηματοοικονομικό περιβάλλον.

Ουσιαστικά, η έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για επανέναρξη της καταβολής μερισμάτων συνιστά επιβεβαίωση της ισχύς του Ομίλου της Τράπεζας Κύπρου μετά την ολοκλήρωση των κινήσεων διόρθωσης του ισολογισμού της το 2022 (σ.σ. πώληση τελευταίου πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων), αλλά και ένα σημαντικό ορόσημο που συνάμα επιβεβαιώνει το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου για το Συγκρότημα, με βασικές παραμέτρους την ολοκλήρωση των πράξεων αναδιαρθρώσεων και την υπερκάλυψη των στόχων απόδοσης το 2022.

Μια χρονιά κατά την οποία η Τράπεζα Κύπρου είχε-μεταξύ άλλων- κέρδη μετά τη φορολογία ύψους €71 εκατ. έναντι €30 εκατ. το 2021, καταγράφοντας ταυτόχρονα σημαντική αύξηση καταθέσεων σε €19.0 δις(αύξηση 8% από την αρχή του 2022) και επιτυγχάνοντας μείωση ποσοστού ΜΕΔ προς δάνεια σε 4.0%.

Διαβάστε εδώ: Τράπεζα Κύπρου: Κέρδη ύψους €71 εκατ. το 2022

Η Τράπεζα Κύπρου είναι σήμερα μια από τις τράπεζες με την καλύτερη θέση στην Ευρωζώνη, απόρροια της θετικής της θέσης κατά την αύξηση των δανειστικών επιτοκίων, του χαμηλού δείκτη δανείων προς καταθέσεις (σ.σ. στο 52% στις 31 Δεκεμβρίου 2022) που είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρωζώνη, της μείωσης της βάσης κόστους της τράπεζας, καθώς και των ισχυρών επιδόσεων της κυπριακής οικονομίας, με τις προβλέψεις για ανάπτυξη 3% το 2023, πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Καλά κεφαλαιοποιημένη, βιώσιμη κερδοφορία και με διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο στον τραπεζικό και ασφαλιστικό τομέα, τις πληρωμές και την τεχνολογία, η Τράπεζα Κύπρου δείχνει εν κατακλείδι αρκούντως ικανή να προσβλέπει στο μέλλον με αισιοδοξία, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση ισχύος, το καλά διαφοροποιημένο επιχειρηματικό της μοντέλο, καθώς και την ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας. Έτσι δηλαδή, όπως ακριβώς προσδιόρισε την επόμενη μέρα της τράπεζας στη χθεσινή δήλωσή του για την επιστροφή στη διανομή μερίσματος, ο Τάκης Αράπογλου.

€0.05 ανά συνήθη μετοχή

Σημειώνεται πως η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας προς τους μετόχους για έγκριση στην Ετήσια Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαΐου 2023, αφορά την καταβολή τελικού μερίσματος ύψους €0.05 ανά συνήθη μετοχή από τα κέρδη για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Το προτεινόμενο μέρισμα, που ανέρχεται συνολικά σε €22.3 εκατ. και που όπως έχει προαναφερθεί υπόκειται σε έγκριση από την Ετήσια Γενική Συνέλευση, θα πληρωθεί σε μετρητά στις 16 Ιουνίου 2023 στους μετόχους που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο μετόχων στις 5 Μαΐου 2023 («Ημερομηνία Αρχείου»), ενώ ως Ημερομηνία Αποκοπής (Ex-Dividend date) έχει ορισθεί η 4η Μαΐου 2023.

Δειτε Επισης

Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Ξεκίνησε το «e-κοφίνι»-Πού μπορείτε να το βρείτε και πώς να το αξιοποιήσετε
Της τελευταίας στιγμής για τα πασχαλινά τους ψώνια οι Κύπριοι-Πότε η κορύφωση της κίνησης στις υπεραγορές
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Αλλαγής σκυτάλης στα ηνία της Cablenet-Νέος CEO ο Ιωάννης Μαυρίδης
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
Έπεσαν οι υπογραφές για τη συμφωνία-ορόσημο στις ΑΠΕ μεταξύ Microsoft και Brookfield
ConsulTech: Ενώνει δυνάμεις με την αμερικανική TKI με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων