Επισφραγίζουν με κέρδη και μέρισμα την βελτίωση των ισολογισμών τους οι τράπεζες

Σε τροχιά ισχυρής κερδοφορίας βρίσκονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα μοιράσουν περίπου 120 δισεκατομμύρια ευρώ στους μετόχους τους, είτε με την μορφή μερίσματος είτε μέσω επαναγοράς μετοχών. To στοίχημα βέβαια είναι η διατήρηση της υψηλής κερδοφορίας τους μεσοπρόθεσμα.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, εκτιμάται ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα μοιράσουν 74 δις. ευρώ σε μερίσματα και ακόμα 47 δις ευρώ μέσω επαναγοράς μετοχών, σε μία προσπάθεια να κατευνάσουν τους επενδυτές, οι οποίοι τους προηγούμενους μήνες ταράχθηκαν από αναφορές για απαγόρευση καταβολής μερίσματος ή ακόμα και επιβολή του λεγόμενου windfall tax επί των κερδών των τραπεζών, ιδέα που συζητήθηκε και στην Κύπρο προ μερικών μηνών, αλλά τελικά γρήγορα έφυγε από το τραπέζι των συζητήσεων.

Σε ό,τι αφορά τον κυπριακό τραπεζικό τομέα, οι ευνοϊκές συνθήκες στον χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και η τεράστια προσπάθεια που καταβλήθηκε την προηγούμενη δεκαετία για να καθαρίσουν οι ισολογισμοί των κυπριακών τραπεζών-τουλάχιστον των περισσότερων-, από τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ), σήμερα αποδίδει οφέλη υπό την μορφή σημαντικής κερδοφορίας, αλλά και μερισματικής πολιτικής.

Επιπρόσθετα, οι συνετές πολιτικές δανειοδότησης που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια, αλλά και η εποικοδομητική στάση για έγκαιρες αναδιαρθρώσεις που ακολούθησαν οι εμπορικές τράπεζες, οδήγησε στην αποφυγή δημιουργίας νέων ΜΕΔ και κατά συνέπεια λήψης επιπρόσθετων προβλέψεων.

Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει ο Antonio Roman της Axiom European Banks Equity Fund, οι τράπεζες χρειάζονται υψηλές αποδόσεις, αλλά και βιώσιμες.

Ειδικά στην περίπτωση των κυπριακών συστημικών τραπεζών, οι οποίες κατέγραψαν δισεκατομμύρια ζημιών μετά την κρίση του 2013 αλλά και λόγω της πολυετούς νομισματικής πολιτικής των αρνητικών επιτοκίων, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποδείξουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν σημαντική κερδοφορία, όχι απλώς παροδικά αλλά και μακροχρόνια.

Με δεδομένο ότι τους τελευταίους μήνες καταγράφεται χειροπιαστό ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές για τις κυπριακές τράπεζες, ενώ και οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προχωρήσει σε αναβαθμίσεις και βελτίωση των προοπτικών, η κερδοφορία που καταγράφουν αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών που έγιναν τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό βεβαίως με τα υψηλά επιτόκια.

Υπενθυμίζεται πως η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε κερδοφορία 487 εκατ. ευρώ για το 2023 και η Ελληνική Τράπεζα 365 εκατ. ευρώ.

Μερίσματα δισεκατομμυρίων ανακοίνωσαν ότι θα μοιράσουν μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, όπως οι Barclays, Standard Chartered, ακόμα και οι ιταλικές UniCredit και η ιδιαίτερα προβληματική τα προηγούμενα χρόνια, Monte dei Paschi di Siena.

Πάντως, όλοι αναγνωρίζουν πως τα τόσο υψηλά κέρδη που καταγράφουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι κάτι παροδικό και το μεγάλο στοίχημα για όλες, συμπεριλαμβανομένων των κυπριακών, είναι να επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει για ικανοποιητική κερδοφορία και απόδοση μεσοπρόθεσμα, όταν η πολιτική υψηλών επιτοκίων της ΕΚΤ τερματιστεί και αρχίσει να αντιστρέφεται.

Δειτε Επισης

Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων
Καμπανάκι Λαγκάρντ για την αδράνεια της Ευρώπης στην ενοποίηση των κεφαλαιαγορών
Eurobank: Μνημόνιο συνεργασίας με J.P. Morgan Asset Management-Ο στόχος της πρωτοβουλίας
Στα €44.175.002,2 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Τι ανακοίνωσε το ΧΑΚ
Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει το 2%
Σχέδιο pronomia της Τράπεζας Κύπρου: Ταξιδιωτικό «προνόμιο» σε 125 τυχερούς
Morningstar DBRS: Θετική η επιτάχυνση μείωσης των DTC από ελληνικές τράπεζες
Κερδίζει το στοίχημα για πιο long term επενδυτές η Τρ. Κύπρου-Τι δείχνει η είσοδος Wellington στην μετοχική της δομή
Έτσι διαμορφώνεται χωρίς την πρώην Λαϊκη η μετοχική σύνθεση της Τρ. Κύπρου-Οι επενδυτές με συμμετοχή πέραν του 3%
Τα τρωτά σημεία και οι ανησυχίες της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης-Παραμένει εύθραυστη η ανάπτυξη