Νικόδημος Δαμιανού: Ψηφιακά εργαλεία εντός της χρονιάς-Έρχεται ο ψηφιακός πολίτης

Οι ενέργειες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους έχουν ξεκινήσει και εντός της χρονιάς θα μπορέσουν να δοθούν στους πολίτες ψηφιακά εργαλεία, ανέφερε σήμερα ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημος Δαμιανού, σε δηλώσεις έπειτα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλο.

Στη συνάντηση, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός, είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τον κ. Παπαδόπουλο, αλλά και να ενημερώσει τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ για τις ενέργειες προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, που προγραμματίστηκαν με αρχή από το 2024 και βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι είχαν μία «σημαντική και ουσιαστική συνάντηση» με τον κ. Παπαδόπουλο. Εξάλλου, ανέφερε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και σημείωσε ότι «υπάρχουν πολύ καλές ιδέες από το ΔΗΚΟ».

«Η συνεννόηση, η συνταύτιση και η συνεργασία με πολιτικές δυνάμεις και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, είναι καθοριστικής σημασίας, για να μπορέσουμε να πετύχουμε τον κοινό στόχο, που είναι το σύγχρονο, ψηφιακό και ανταγωνιστικό κράτος», εξήγησε ο Υφυπουργός.

Όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, είπε ότι «είναι σημαντικότατος, αλλά δεν είναι και απλή υπόθεση», καθώς πρόκειται για «ένα πολυδιάστατο και οριζόντιο έργο». Σημείωσε, όμως, ότι «αυτή η προσπάθεια έχει ξεκινήσει και εντός της χρονιάς θα μπορέσουμε να δώσουμε εργαλεία», όπως είναι ο ψηφιακός πολίτης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε στις δηλώσεις του ότι είναι μία «δυσάρεστη διαπίστωση ότι σήμερα η δημόσια διοίκηση δεν αξιοποιεί την πληροφορική και την τεχνολογία στον βαθμό που θα θέλαμε, με αποτέλεσμα οι Κύπριοι πολίτες να ταλαιπωρούνται, να ξοδεύουν χρόνο και χρήμα, για να τους παρέχονται υποδεέστερες υπηρεσίες, και σίγουρα το κράτος είναι πολύ πιο αργό και πολύ πιο αναποτελεσματικό απ’ ό,τι θα έπρεπε».

«Αυτό που απαιτείται άμεσα είναι ένας ευρύτερος ψηφιακός μετασχηματισμός, ψηφιοποίηση των κρατικών υπηρεσιών και ουσιαστικά η προώθηση και εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, και πρόσθεσε ότι «αυτό που θέλουμε να δούμε είναι έναν ψηφιακό πολίτη, οπόταν κάθε πολίτης θα μπορεί με την ευκολία μιας εφαρμογής στο κινητό του, να έχει όλες τις υπηρεσίες του κράτους».

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη να ενθαρρυνθεί περισσότερο η επένδυση στην καινοτομία. Επεσήμανε ότι «η κυπριακή οικονομία έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια, ακριβώς επειδή έχει αναπτυχθεί ο τομέας της καινοτομίας και της τεχνολογίας στον τόπο μας. Αυτή η πορεία πρέπει να συνεχίσει. Ο τομέας της καινοτομίας και ευρύτερα η κυπριακή οικονομία πρέπει να μεγαλώσουν και γι’ αυτό τον λόγο θέλουμε να στηρίξουμε τις προσπάθειες του Υφυπουργείου Καινοτομίας», σημείωσε.

Δειτε Επισης

NEDECO Electronics Ltd και Alcatel-Lucent Enterprise: Νέα εποχή για την επικοινωνία και τα δίκτυα
OpenAI, Google, Meta, Mistral: Έρχονται αναβαθμισμένες εκδόσεις τους για την τεχνητή νοημοσύνη
Epic: Κοντά στις επιχειρήσεις παρουσιάζοντας στην αγορά το Epic Business One
Επίσκεψη ΙδΕΚ στο Ισραήλ για ενδυνάμωση συνεργασιών σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας
Η Huawei απένειμε τις υποτροφίες για το πρόγραμμα Seeds for the Future
Δημήτρης Σκουρίδης: Έτσι μετατρέπεται σε κέντρο τεχνολογίας η Κύπρος-Προβολή της χώρας μας στην Ιαπωνία
Με τη στήριξη της Cyta, e-σύνδεση του «Σπιτιού του Παιδιού» με τις αίθουσες των δικαστηρίων
Νέα γενική διευθύντρια του TechIsland η Tanya Romanyukha-Παραλαμβάνει τη σκυτάλη από τον Μάριο Γιωργούδη
Έντονος ανταγωνισμός στην ευρυζωνική πρόσβαση-Σταθερότητα στη διαδικτυακή και καλωδιακή τηλεόραση
Cablenet: Σπάζει το φράγμα του 10% μεριδίου αγοράς σε συνδρομητές συμβολαίου κινητής τηλεφωνίας