Σκληρό πόκερ για την μετοχική συμμετοχή της Κ.Δ. στον GSI-Δεν πήρε απαντήσεις από Αθήνα ο Γιώργος Παπαναστασίου

Σε καλό κλίμα μεν, χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις από ελλαδικής πλευράς δε, ήταν η συνάντηση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Παπαναστασίου με τον Έλληνα ομόλογο του Θεόδωρο Σκυλακάκη στην Αθήνα, η οποία πραγματοποιήθηκε με στόχο το ξεκαθάρισμα της προσέγγισης της ελληνικής πλευράς-κυβέρνησης και ΑΔΜΗΕ- επί των παρατηρήσεων του αμερικανικού οίκου ο οποίος διεξήγαγε για λογαριασμό της Λευκωσίας την μελέτη σε σχέση με την προοπτική συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector.

Όπως πληροφορείται το InBusinessNews, κατά την συνάντηση, υπήρξε μεν διαβούλευση σε θετικό κλίμα, ωστόσο, η συζήτηση περιορίστηκε στο περιεχόμενο του πλαισίου κατανόησης μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, ενώ σε ό,τι αφορά το επίμαχο ζήτημα, δηλαδή τις παρατηρήσεις του αμερικανικού οι οποίες δίνουν ουσιαστικά και το στίγμα πορείας για την συμμετοχή ή όχι της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, αυτές τέθηκαν από πλευράς Λευκωσίας και προφορικώς.

Οι παρατηρήσεις είχαν δοθεί και γραπτώς με επιστολή την οποία προ περίπου δύο εβδομάδων απέστειλε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, με το Υπουργείο Ενέργειας της Ελλάδας να επιφυλάσσεται κατά την συνάντηση να τοποθετηθεί επίσης γραπτώς επί της επιστολής.

Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στην επιστολή θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη λήψη της απόφασης της Λευκωσίας ως προς το κατά πόσο θα εισέλθει τελικά ή όχι στο μετοχικό κεφάλαιο, έχοντας ήδη-υπενθυμίζεται- ειλημμένη κατ' αρχήν απόφαση για συμμετοχή με ποσό ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε δηλώσεις του πριν από την συνάντηση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Πρωθυπουργικού Γραφείου της Ελλάδας και ο φορέας υλοποίησης του έργου, ΑΔΜΗΕ, ενώ από πλευράς Κύπρου η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Υπουργείο Ενέργειας, ο κ. Παπαναστασίου, είχε κάνει λόγο για «κάποιες παρατηρήσεις που είναι έντονες και σταματούν την όλη διαβούλευση και κάποιες άλλες που είναι πιο ήπιες».

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με πληροφορίες, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά πως οι όροι που θέτει ο ΑΔΜΗΕ για την επενδυτική συμμετοχή της Κ.Δ. στον GSI δεν είναι οικονομικά ικανοποιητικοί, καθότι προσφέρουν περιορισμένη κερδοφορία στους επενδυτές, την ίδια ώρα που τους φορτώνουν την ευθύνη για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την ανάπτυξη του έργου.

Ταυτόχρονα, προειδοποιεί την Κυπριακή Δημοκρατία για μεγάλη οικονομική ζημιά, θεωρώντας σοβαρό ένα τέτοιο κίνδυνο με σοβαρές προεκτάσεις και στα δημοσιονομικά του κράτους εάν η Κύπρος συμμετάσχει με τα 100 εκατ. στο μετοχικό κεφάλαιο.

Επισημαίνεται εξάλλου πως ούτε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων(ΕΤΕπ) έχει απαντήσει ακόμη στο αίτημα που εδώ και μήνες υποβλήθηκε από τον ΑΔΜΗΕ για την χρηματοδότηση του έργου.

Όλα αυτά, την ώρα που το ζήτημα της μετοχικής συμμετοχής ή όχι της Κύπρου στον GSI, όπως και το εγχείρημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης στην ευρύτερή του διάσταση, παραμένει σημείο ενδοκυβερνητικής τριβής στην Λευκωσία, με το υπουργείο Οικονομικών από την μια να διατηρεί εντονότατες επιφυλάξεις και επί της ουσίας να διαφωνεί, και το υπουργείο Ενέργειας από την άλλη-προσεγγίζοντας το έργο στην καθαρά ενεργειακή του διάσταση-να εμφανίζεται αρκούντως… ζεστό και να θέλει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να συμμετέχει και μετοχικά.

Δειτε Επισης

Βλέπουν «νέες προφάσεις των Κυπρίων» στην Ελλάδα για τον GSI-Πού αποδίδουν την δυστοκία για μετοχική συμμετοχή
Σκληρό πόκερ για την μετοχική συμμετοχή της Κ.Δ. στον GSI-Δεν πήρε απαντήσεις από Αθήνα ο Γιώργος Παπαναστασίου
Πάει στον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς η Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής
Ξεκινά τον Ιανουάριο με τον στόχο «Ηλέκτρα» το γεωτρητικό πρόγραμμα της Κ.Δ.-«Αισιόδοξες οι γεωλογικές δομές»
Καθοριστικό τετ α τετ Παπαναστασίου με Σκυλακάκη για GSI-Ξεκαθαρίζει για μετοχική συμμετοχή της Κ.Δ.
ΑΔΜΗΕ: Ανανεώθηκε η θητεία τεσσάρων γενικών διευθυντών
Συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ για την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης με Κύπρο
Όλα ρευστά για μετοχική συμμετοχή της Κ.Δ. στον Great Sea Interconnector-Οι κόκκινες γραμμές Παπαναστασίου
Τα τρία σενάρια για τη συμφωνία φυσικού αερίου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας
Κυριάκος Χατζηγιάννης: Δήθεν επενδυτικό ενδιαφέρον για GSI, να δοθεί στη δημοσιότητα η μελέτη των Αμερικανών