Όλα ρευστά για μετοχική συμμετοχή της Κ.Δ. στον Great Sea Interconnector-Οι κόκκινες γραμμές Παπαναστασίου

Ανοικτό το ενδεχόμενο η Κυπριακή Δημοκρατία να μην συμμετάσχει τελικά στο μετοχικό κεφάλαιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας, εάν δεν γίνουν οι διορθώσεις και τροποποιήσεις σε κάποια σημεία αιχμής που εντόπισε ο αμερικανικός οίκος και αφορούν συμφωνίες στις οποίες συμπεριλήφθηκαν ρήτρες που δεν είναι βιώσιμες για την Κυπριακή Δημοκρατία, αφήνει ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος θα επιδιώξει μία δια ζώσης συνάντηση με το Υπουργείο Ενέργειας της Ελλάδας, ακόμη και εντός της εβδομάδας.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του στο InBusinessNews «εάν κάποιες προτεινόμενες συμφωνίες δεν σε βρίσκουν σύμφωνο, και εννοείται ότι αυτές οι συμφωνίες σχετίζονται με τη συμμετοχή σου ως μέτοχος, εννοείται ότι εάν δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος, μάλλον η Κυπριακή Δημοκρατία θα επιλέξει την πορεία του να μην είναι μέτοχος».

Εάν, όμως, συνέχισε, «η άλλη πλευρά είναι διαθέσιμη να ακούσει για να διορθώσει, να τροποποιήσει αυτά τα σημεία αιχμής-να τα πω έτσι-, βεβαίως και θα συνεχίσουμε τον διάλογο προς την κατεύθυνση να είμαστε μέτοχοι στο έργο».

Ειδικότερα, ερωτηθείς εάν έχει διευθετηθεί συνάντηση με το Υπουργείο Ενέργειας της Ελλάδας, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι οι προσπάθειες για διευθέτηση μίας διά ζώσης συνάντησης συνεχίζονται, με στόχο αυτή η συνάντηση να γίνει ακόμη και εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

«Ο λόγος που επιδιώκουμε μία δια ζώσης συνάντηση, είναι για να παρουσιάσουμε τα ευρήματα του συμβούλου μας. Οπότε το διά ζώσης βοηθά καλύτερα», εξήγησε.

Πού επικεντρώνονται οι ανησυχίες του αμερικανικού οίκου

Κληθείς να πει πού επικεντρώνονται οι ανησυχίες και οι επισημάνσεις του αμερικανικού οίκου, ο Υπουργός Ενέργειας δήλωσε στο InBusinessNews ότι «αφορούν κυρίως κάποιες προτεινόμενες συμφωνίες, στις οποίες έχουν συμπεριληφθεί ρήτρες που δεν είναι βιώσιμες για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Οπόταν μέσα στα πλαίσια αυτών των παρατηρήσεων ή εισηγήσεων για τροποποιήσεις, η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί ορθό και μέσα στα πλαίσια του πλαισίου κατανόησης, το οποίο υπάρχει μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων, να ενημερώσει για τα συγκεκριμένα σημεία, τα οποία χρήζουν βελτίωσης».

«Κι αυτό», τόνισε, «διότι εάν κάποιες προτεινόμενες συμφωνίες δεν σε βρίσκουν σύμφωνο και εννοείται ότι αυτές οι συμφωνίες σχετίζονται με τη συμμετοχή σου ως μέτοχος, εννοείται ότι εάν δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος, μάλλον η Κυπριακή Δημοκρατία θα επιλέξει την πορεία του να μην είναι μέτοχος.

Εάν, όμως, η άλλη πλευρά είναι διαθέσιμη να ακούσει για να διορθώσει, να τροποποιήσει αυτά τα σημεία αιχμής -να τα πω έτσι-, βεβαίως και θα συνεχίσουμε τον διάλογο προς την κατεύθυνση να είμαστε μέτοχοι στο έργο», επεσήμανε.

Απαντώντας, εξάλλου, σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Παπαναστασίου διευκρίνισε πως «ο οίκος δεν λαμβάνει απόφαση. Την απόφαση θα την λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο οίκος οφείλει να σου δείξει τους κινδύνους τους οποίους περιέχουν οι προτεινόμενες συμφωνίες, είτε είναι συμφωνίες οι οποίες σχετίζονται με τους υπεργολάβους όπως η Nexans ή η Siemens, είτε οποιουσδήποτε άλλους, είτε συμφωνίες οι οποίες ακόμη δεν έχουν μπει καν σε διαβούλευση, αλλά είναι αυτές που προτείνει ο φορέας υλοποίησης».

«Εμείς παίρνουμε τη συμβουλή και είτε την ακούμε είτε την απορρίπτουμε. Στις συμβουλές αυτές, υπάρχουν συμβουλές οι οποίες βάζουν έντονα κάποια επίμαχα σημεία και κάποια λιγότερο έντονα. Συνεπώς, είναι διαβούλευση που χρειάζεται και διαπραγμάτευση», επεσήμανε, ξεκαθαρίζοντας ότι «η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να παρθεί ακόμη μόνο με τις τοποθετήσεις του συμβούλου».

«Θα πρέπει να τις χρησιμοποιήσει (τις συμβουλές) σε μία διαβούλευση με την ελληνική κυβέρνηση που είναι και το σημείο επαφής του Υπουργείο μας με το αντίστοιχο Υπουργείο της Ελλάδας», κατέληξε.

Σημειώνεται πως, για τις επισημάνσεις του αμερικανικού οίκου έχει ήδη ενημερωθεί γραπτώς το ελληνικό Υπουργείο Ενέργειας και αυτή τη στιγμή παραμένει σε εκκρεμότητα η διευθέτηση της διά ζώσης συνάντησης για συζήτησή τους.

Δειτε Επισης

Ενέργειες Χριστοδουλίδη μακριά από τα φώτα για το ρεύμα...Ζήτησε από ΡΑΕΚ και ΑΗΚ να μην μπουν αυξήσεις
Διευρύνονται οι δικαιούχοι της ειδικής διατίμησης 08 της ΑΗΚ-Εντάσσονται οικογένειες με 5 ή περισσότερα εξαρτώμενα
Άλμα 3% στις τιμές πετρελαίου με ώθηση από τις προοπτικές προόδου στις συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας
Τα έργα και τα μέτρα της Κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα-Απαντά στο ΑΚΕΛ το Υπ. Εμπορίου
Ε.Ε.: Το σχέδιο απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και οι γεωπολιτικές προκλήσεις
Πτώση των τιμών πετρελαίου καθώς η Fed βλέπει αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα
Άλμα για το αργό πετρέλαιο μετά τα χαμηλά τεσσάρων ετών
Κομισιόν: Το σχέδιο του REPowerEU για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια
Με τις δεύτερες υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών η Κύπρος
Νετανιάχου: Εντός του 2025 υπογράφεται η συμφωνία για την ηλεκτρική σύνδεση Κύπρου-Ισραήλ