Κυριάκος Χατζηγιάννης: Δήθεν επενδυτικό ενδιαφέρον για GSI, να δοθεί στη δημοσιότητα η μελέτη των Αμερικανών

Για δήθεν επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά και προσπάθεια επικοινωνιακού αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, κάνει λόγο ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, αφήνοντας σαφέστατα υπονοούμενα όσον αφορά την ανακοίνωση από πλευράς ΑΔΜΗΕ για συμφωνία συμμετοχής της γαλλικής Meridiam με 49,9% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ειδικού σκοπού που θα υλοποιήσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κυριάκος Χατζηγιάννης διερωτάται κατά πόσο η ανακοίνωση αυτή είναι μοχλός πίεσης προς τη Κ.Δ. πως θα πρέπει να τρέξει να προλάβει να μπει στο έργο, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως τα αποτελέσματα της μελέτης που διεξήγαγε αμερικανικός οίκος είναι καταπέλτης ως προς το βαθμό έκθεσης σε κινδύνους ,τόσο της Κ.Δ. όσο και των καταναλωτών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής επικρίνει τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Παπαναστασίου πως επιμένει σε υποβάθμιση των συμπερασμάτων της έκθεσης και ζητά από την Κυβέρνηση να δώσει στην δημοσιότητα τη μελέτη.

«Μήπως η εκστρατεία το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχει σκοπό να σκιάσει το σάλο που έχει προκληθεί λόγω της μελέτης των Αμερικάνων;», διερωτάται ο κ. Χατζηγιάννης, παραθέτοντας εννέα συν ένα σημεία προς προβληματισμό.

1.Η κυβέρνηση ανάθεσε σε οίκο για να κάνει μελέτη και την οποία ο οίκος έχει παραδώσει. Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι καταπέλτης ως προς το βαθμό έκθεσης σε κινδύνους τόσο της Κ.Δ. όσο και των καταναλωτών.

2.Καλείται η κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τη μελέτη του αμερικανικού οίκου, ώστε να γνωρίζει ο κυπριακός λαός ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι για το μεγαλύτερο έργο υποδομής που κατασκευάζεται ποτέ στη Κύπρο και θα επηρεάσει και τις επόμενες γενιές και θα το επωμισθεί ο Κύπριος καταναλωτής μέσα από τους μηνιαίους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που θα επιβαρύνονται επιπρόσθετα για να καλύψουν το κόστος κατασκευής του έργου.

3.Ο Υπουργός παρά την έκθεση των Αμερικανών συμβούλων επιμένει σε υποβάθμιση των συμπερασμάτων της έκθεσης και αντί αυτού μιλά για λύσεις που μπορεί να δώσει για να προστατέψει τη Κύπρο και τους πολίτες. Ερώτημα προς τον Υπουργό: Ποια είναι αυτή η λύση και πώς προστατεύει τους πολίτες;

4.Διαφαίνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα προσπάθεια έντεχνης δημιουργίας πίεσης προς τη Κ.Δ. για δήθεν επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά και προσπάθεια επικοινωνιακού αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Μήπως είναι μοχλός πίεσης προς τη Κ.Δ. ότι υπάρχουν επενδυτές στο έργο και θα πρέπει να τρέξει να προλάβει η Κ.Δ. να μπει στο έργο χωρίς ιδιοκτησία και χωρίς ρόλο διαχειριστή; Μήπως η εκστρατεία το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχει σκοπό να σκιάσει το σάλο που έχει προκληθεί λόγω της μελέτης των Αμερικάνων;

5.Ποια η σχέση της νέας εταιρείας ειδικού σκοπού που βρήκε τάχατες επενδυτή/μέτοχο με το έργο κοινού ενδιαφέροντος; Μέχρι σήμερα καμία απολύτως! Αφού δεν έχει εγκριθεί από την Ε.Ε. για να καταστεί φορέας υλοποίησης και ούτε από τις ρυθμιστικές αρχές.

6.Σημειώνω εισήγηση της κυβέρνησης για νέο πρόεδρο της ΡΑΕΚ, αφού ο πρώην πρόεδρος έχει παραιτηθεί. Σημειώνω επίσης το Νομοσχέδιο για αύξηση του αριθμού των μελών της ΡΑΕΚ από 3 σε 5. Ή ανεξαρτησία της ΡΑΕΚ ως τείχος προστασίας βρίσκεται σε κίνδυνο επειδή αντιστέκεται στη παραλογία των απαιτήσεων.

7.Το επενδυτικό ενδιαφέρον εταιρειών μεταξύ τους είναι απόλυτα θεμιτό και θετικό και το χαιρετίζουμε ως γενική θέση αρχής. Ωστόσο, η συμμετοχή της Κ.Δ. σε εταιρεία υπεργολαβίας είναι το πρόβλημα που την αφήνει χωρίς ιδιοκτησία και χωρίς διαχείριση φορτώνοντας το σύνολο των ρίσκων στους καταναλωτές και στο παρόν στάδιο στους πολίτες.

8.Η αστοχία της διαπραγμάτευσης από πλευράς Κυβέρνησης και κομμάτων θα γραφτεί με μελανά γράμματα. Τη περίοδο της σκληρής, ουσιαστικής και μυαλωμένης διαπραγμάτευσης της ΡΑΕΚ κάποιοι της έδωσαν τότε τη πισώπλατη μαχαιριά. Αντί συνολικού πακέτου διαπραγμάτευσης των απαιτήσεων του φορέα, επέλεξαν τη σαλαμοποίηση και έθεσαν χωριστά τη διαπραγμάτευση των πυλώνων του έργου. Δηλαδή, πρώτα η μετακύλιση του κατασκευαστικού στους καταναλωτές, μετά η ανάληψη του γεωπολιτικού και μετά η συμμετοχή στο GSI. Η Κύπρος δίνει το ένα μετά το άλλο και συσσωρεύει τα ρίσκα και την αβεβαιότητα.

9.Έδωσαν τα πάντα και δεν τους παίρνει κανείς στα σοβαρά αφού η στρατηγική της διαπραγμάτευσης ήταν εξ ύπαρχης λανθασμένη.

10.Μακάρι μα μακάρι να πάνε τα πράγματα καλά και οι φόβοι μου να μην επαναληφθούν.

Δειτε Επισης

Σχέδιο για αποθήκευση και επιστροφή προστίμων ρύπων στο Ταμείο ΑΠΕ ζητά η Βουλή-H απάντηση του Ρούσου
Κρίσιμο βήμα για την αναβάθμιση του «Προμηθέα» σε FSRU... Η επόμενη φάση για την πιστοποίηση του πλοίου
Αύξηση της ενεργειακής απόδοσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις-Δωρεάν ενεργειακοί έλεγχοι μέσω του EcoSMEnergy
ΑΔΜΗΕ: Στη φάση δεσμευτικών προσφορών ο διαγωνισμός για υποβρύχια καλώδια σε Δωδεκάνησα και ΒΑ Αιγαίο
Πιλοτική εγκατάσταση και λειτουργία έξυπνων μετρητών από την ΑΗΚ-Σε ποιες περιοχές θα εγκατασταθούν
Ξεκινούν οι γεωτρήσεις στον στόχο «Ηλέκτρα», τέλος Φεβρουαρίου γνωστά τα αποτελέσματα
Φωτοβολταϊκά σε γεωργικές αποθήκες και αγροτικές υποδομές χωρίς άδεια με νόμο που ψήφισε η Βουλή
Στασιμότητα σε όλα τα επιπέδα για την ηλεκτρική διασύνδεση-Οι εκκρεμότητες και οι διαφωνίες που παραμένουν
Οι μεγάλες πετρελαϊκές μετατρέπουν τα πρατήρια καυσίμων σε πρατήρια φόρτισης για την ηλεκτροκίνηση
Σε προσφορές η ΕΤΥΦΑ για το τερματικό πιστοποίησης του «Προμηθέα», ούτε φωνή ούτε ακρόαση από Ελλάδα για GSI