Η είσοδος της Meridiam στον GSI και τι σημαίνει για την πορεία υλοποίησης του έργου-Τι λένε στον ΑΔΜΗΕ

Mε συμφωνία μετόχων που οριστικοποιεί την είσοδο του γαλλικού fund Meridiam στο ηλεκτρικό καλώδιο Κρήτης-Κύπρου παρομοιάζουν αρμόδιες πηγές του ΑΔΜΗΕ την είσοδο των Γάλλων στο έργο που διέρρευσε χθες το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Όπως αποκαλύφθηκε το γαλλικό fund που επενδύει στον τομέα των υποδομών και έχει στο ενεργητικό του συμμετοχές και σε άλλες μεγάλες ηλεκτρικές διασυνδέσεις ανά την Ευρώπη (κατασκευάζουν την μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Βρετανίας-Γερμανίας), θα αποκτήσει το 49,9% των μετοχών τoυ Great Sea Interconnector (GSI) και θα είναι μαζί με τον ΑΔΜΗΕ που θα ελέγχει το 50,1% οι δύο φορείς του έργου που θα αναλάβουν να προσελκύσουν και νέους μετόχους.

Ήδη στο τραπέζι των συνομιλιών βρίσκονται το τελευταίο διάστημα fund από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο DFC, με τους οποίους συνεχίζονται οι συνομιλίες με τον ΑΔΜΗΕ, ενώ ειδικά οι Άραβες έχουν αναπτύξει γέφυρα επικοινωνίας απευθείας και με την κυπριακή κυβέρνηση με την οποία γίνονται και ξεχωριστές διαπραγματεύσεις.

Η είσοδος της δεύτερης γαλλικής εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector μετά το συμβόλαιο με την επίσης γαλλική Nexans στέλνει ένα σαφές μήνυμα στήριξης του έργου από τους Γάλλους και αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό του ρόλο, ώστε να εξασφαλιστεί η πόντιση του καλωδίου που αυτή την περίοδο αποτελεί τον «ελέφαντα» στο δωμάτιο του μεγάλου πρότζεκτ.

Ο λόγος είναι ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η αντίδραση της Τουρκίας κρατούν καθηλωμένο το πλοίο των ερευνών βυθού που έχει ναυλώσει η Νexans στα διεθνή χωρικά ύδατα και αποτελεί το «κλειδί» για την πορεία του έργου.

Αυτή την περίοδο είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη αβεβαιότητα της ηλεκτρικής διασύνδεσης πέρα από τις ρυθμιστικές εκκρεμότητες και τις διαφωνίες με την Κύπρο, που εκτιμάται ότι μπορούν να γεφυρωθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους έχουν ξεκινήσει πριν από αρκετούς μήνες, έχοντας την στήριξη των δύο χωρών σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, κάτι που φαίνεται να άνοιξε και το δρόμο ώστε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών να μετουσιωθεί σε μια συμφωνία που έχει τα χαρακτηριστικά του shareholder agreement. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Γάλλοι έχουν ξεκινήσει το due diligence και μένει να αποφασιστεί με τι κεφάλαια θα συμμετάσχουν στο έργο.

Την διοίκηση του GSI θα ασκεί 11μελές συμβούλιο στο οποίο ο ΑΔΜΗΕ θα ελέγχει τα 6 μέλη και τα υπόλοιπα το γαλλικό fund. Οι δυο φορείς (Meridiam και ΑΔΜΗΕ) θα είναι εκείνοι που αναλογικά θα εκχωρήσουν μετοχές σε νέους εταίρους χωρίς ακόμη να έχει επικυρωθεί η συμμετοχή της Κύπρου στο έργο.

Η κυπριακή πλευρά, η οποία συνεχίζει να αντιμετωπίζει με αστερίσκους την είσοδό της στο έργο -γεγονός που επικυρώνεται και από την απουσία κάθε αναφοράς σε αυτό στον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας- αποτελεί ένα ζητούμενο τόσο για την ελληνική πλευρά όσο και για τους Γάλλους.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές το έργο μπορεί να προχωρήσει ανεξάρτητα από την συμμετοχή σε αυτό της Κύπρου, ωστόσο όπως αναφέρουν με νόημα όταν μια χώρα πληρώνει το 63% ενός έργου δεν μπορεί να μην συμμετάσχει και μετοχικά σε αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναθέσει μελέτη σε αμερικανική εταιρεία για την συμμετοχή της με 100 εκ. στο GSI, που όπως διέρρευσε τις προηγούμενες μέρες βάζει σοβαρές προϋποθέσεις για να μπουν στο έργο και απαιτεί αλλαγές στο concession agreement, για τις οποίες αναμένεται να υπάρξει νέος γύρος συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση.

Πηγή: newmoney

Δειτε Επισης

Ξεκινούν οι γεωτρήσεις στον στόχο «Ηλέκτρα», τέλος Φεβρουαρίου γνωστά τα αποτελέσματα
Φωτοβολταϊκά σε γεωργικές αποθήκες και αγροτικές υποδομές χωρίς άδεια με νόμο που ψήφισε η Βουλή
Στασιμότητα σε όλα τα επιπέδα για την ηλεκτρική διασύνδεση-Οι εκκρεμότητες και οι διαφωνίες που παραμένουν
Οι μεγάλες πετρελαϊκές μετατρέπουν τα πρατήρια καυσίμων σε πρατήρια φόρτισης για την ηλεκτροκίνηση
Σε προσφορές η ΕΤΥΦΑ για το τερματικό πιστοποίησης του «Προμηθέα», ούτε φωνή ούτε ακρόαση από Ελλάδα για GSI
Περιορισμένη η συμμετοχή προμηθευτών στην δοκιμαστική περίοδο για ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού-Η έκκληση του ΔΣΜΚ
Άνοδος άνω του 1% στις τιμές του πετρελαίου λόγω αυξημένης ζήτησης
ΣΑΗ: Αναγκαία για εξυγίανση των τιμών ηλεκτρισμού η ανταγωνιστική αγορά-Οφέλη και για τον καταναλωτή
Τρέχουν οι διαδικασίες για πιστοποίηση του «Προμηθέα», κατακυρώνεται η προσφορά για project manager στο Βασιλικό
Ανάβει το πράσινο φως στην Chevron για το «Αφροδίτη» η Κ.Δ.-«Προς την ορθή κατεύθυνση το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής»