powered by

ING: Αυτές είναι οι εκτιμήσεις για τις μειώσεις των επιτοκίων το 2025 σε ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας

Οι προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ το 2025 συνεχίζουν να αλλάζουν. Οι αγορές, σύμφωνα με τους αναλυτές της ING, είναι πεπεισμένες ότι η επόμενη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα γίνει τον Δεκέμβριο, ενώ προβλέπουν μειώσεις πάνω από 125 μ.β. μέχρι τον Νοέμβριο του επόμενου έτους, σε αντίθεση με το πιο επιφυλακτικό κλίμα στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

EKT

Oι αναλυτές υποστηρίζουν πως η απόκλιση έχει σαφώς επιταχυνθεί μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ πριν από δύο εβδομάδες ενώ τονίζουν πως δεν θα τους εξέπληττε αν η διαφορά συνεχίσει να διευρύνεται.

Μια μείωση 50 μ.β. τον Δεκέμβριο εξακολουθεί να είναι πιθανή και η επερχόμενη έκθεση PMI θα μπορούσε να είναι ο καταλυτικός παράγοντας ο οποίος θα μπορούσε να την προκαλέσει.

Πρόσφατα, τρία στελέχη της ΕΚΤ εξέφρασαν ανησυχίες για την ανάπτυξη λόγω των πιθανών εμπορικών εντάσεων και αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να παίξει επίσης ρόλο στις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας για μείωση των επιτοκίων.

Ωστόσο, οι αγορές εμφανίζονται απρόθυμες να κινηθούν με βάση τις εικασίες σχετικά με την προεδρία του Τραμπ και έτσι τα μακροοικονομικά στοιχεία θα αποτελέσουν προς το παρόν σημαντικότερο παράγοντα που θα καθοδηγήσει τα επιτόκια.

Τράπεζα της Αγγλίας

Οι αναλυτές τόνισαν πως οι αγορές έχουν γίνει υπερβολικά επιφυλακτικές όσον αφορά τις μειώσεις της Τράπεζας της Αγγλίας.

Η πιο αξιοσημείωτη γραμμή στο παρακάτω γράφημα είναι στην πραγματικότητα οι προσδοκίες σχετικά με το σημείο στο οποίο θα καταλήξει το επιτόκιο SONIA.

Η ανακοίνωση του προϋπολογισμού του Ηνωμένου Βασιλείου στις 30 Οκτωβρίου μπορεί να παίζει ρόλο στο επιφυλακτικό κλίμα, αλλά ακόμη και μετά τις αμερικανικές εκλογές, οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την BoE μειώθηκαν δραστικά.

Η άνοδος στο βραχυπρόθεσμο άκρο των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας εξηγεί επίσης το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων βρετανικού δημοσίου.

Οι αναλυτές της ING εκτιμούν πως οι αποδόσεις θα μειωθούν υπό τις αντίστοιχες των αμερικανικών ομολόγων και να φτάσουν το 4% στα μέσα του 2025, σημαντικά χαμηλότερα από το τρέχον 4,5%.

Συνολικά, θεωρούν ότι το μπροστινό άκρο της καμπύλης swap φαίνεται ιδιαίτερα τεντωμένο και αναμένουν ότι αυτό θα αναπροσαρμοστεί χαμηλότερα.

Αλλά με ελάχιστες καταλυτικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να πείσουν τις αγορές για αυτή την κίνηση βραχυπρόθεσμα, τόνισαν πως ίσως χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το 2025 για να το δούμε να υλοποιείται.

Στο μέτωπο των δεδομένων, ειδικότερα, υποστήριξαν πως θα χρειάζονταν μια σειρά από θετικότερες πληθωριστικές εκτιμήσεις όσον αφορά τον τομέα των υπηρεσιών έτσι ώστε να πειστούν οι αγορές για την ικανότητα της BoE να μειώσει τα επιτόκια περισσότερο από τις δύο ή τρεις συνολικές μειώσεις που έχουν τιμολογηθεί επί του παρόντος.

Δειτε Επισης

Έκλεισε και ανακοινώθηκε το deal…Στον Κώστα Κλεάνθους «Ο Φιλελεύθερος»
Papouis Dairies: Αποκτά εργοστάσιο παραγωγής χαλλουμιού και αναρής στα Λύμπια-Σε διαβούλευση η μονάδα
Εγκαταστάσεις και υποδομές μιας επένδυσης μεγατόνων στην καρδιά της καινοτομίας-Τι θα έχει το Τεχνολογικό Πάρκο στο Πεντάκωμο
Γιώργος Τοφινής: Το όραμα της ΕΤΑΠ για την επαρχία Αμμοχώστου-Ανέκαθεν πρωτοπόρα στον τομέα του τουρισμού
Bcentriqe.ai: Στρατηγική επέκταση στην Κύπρο για την εταιρεία με έδρα τη Silicon Valley-Φέρνει πρωτοποριακές λύσεις τεχνητής νοημοσύνης
F.O.C. Family Office Connect Cyprus: Το νέο δικτύο που αναδεικνύει την Κύπρο ως διεθνές κέντρο για family offices(pics)
Τεχνητή νοημοσύνη εν δράσει... Πώς το AI μεταμορφώνει επιχειρήσεις και κυβερνητικά συστήματα
Η τεχνολογία ως εργαλείο στα χέρια των επιχειρήσεων για αναδιαμόρφωση της εμπειρίας του πελάτη
Οριακή μείωση ανάπτυξης και χαμηλότερος πληθωρισμός-Οι νέες προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου
Δημήτρης Νησιώτης: Ενισχύεται δυναμικά το οικοσύστημα της πληροφορικής-Να μπει σε θέση οδηγού το κράτος