Powered by

Κώστας Μαρκίδης: Επιλογή για τους non-doms του Ηνωμένου Βασιλείου η Κύπρος, ανταγωνιστικό το καθεστώς της

Την εκτίμηση ότι όσοι για όσους επιλέξουν να φύγουν από το Ηνωμένο Βασίλειο έπειτα από την κατάργηση του καθεστώτος non-dom, η Κύπρος αποτελεί επιλογή, εκφράζει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου- GMS Country Leader KPMG Κύπρου-, Κώστας Μαρκίδης.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τετάρτη Βρετανίδα υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς ανακοίνωσε ενώπιον της Βουλής της χώρας την κατάργηση του φορολογικού καθεστώτος non-dom από το 2025 και την αντικατάσταση του από ένα νέο σύστημα, το οποίο-όπως εξήγησε-θα βασίζεται στην κατοικία με διεθνώς ανταγωνιστικές ρυθμίσεις για άτομα που μεταβαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο σε προσωρινή βάση.

Μιλώντας στο CNB για την εξέλιξη αυτή, και κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο η απόφαση αυτή της κυβέρνησης των Εργατικών μπορεί να αξιοποιηθεί και να αποβεί προς όφελος της Κύπρου, υπό την έννοια η χώρα μας να προσελκύσει τους non-doms που σήμερα βρίσκονται στη Βρετανία και έπειτα από την κατάργηση του υφιστάμενου φορολογικού καθεστώτος θα επιλέξουν να φύγουν από την Βρετανία, ο κ. Μαρκίδης υπέδειξε αρχικά πως η κατάργηση του καθεστώτος non-dom στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν στα σκαριά εδώ και αρκετό καιρό και είχε σε μεγάλο βαθμό αφομοιωθεί από τους non-doms που διέμεναν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τη στιγμή που ανακοινώθηκε από την παρούσα κυβέρνηση των Εργατικών.

Όπως σημείωσε περαιτέρω, η λογική πίσω από την κατάργηση του καθεστώτος non-dom μετά από προσεκτική ανάλυση στατιστικών στοιχείων ανώνυμων προσωπικών φορολογικών δηλώσεων των non-doms, βασίζεται ουσιαστικά στην πρόβλεψη ότι μια τέτοια κατάργηση δεν θα οδηγήσει σε μαζική έξοδο των non-dom από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αντιθέτως, σύμφωνα με τον Κώστα Μαρκίδη, αναμένεται ότι η εξίσωση των όρων ανταγωνισμού μεταξύ doms και non-doms θα συνεισφέρει πρόσθετα φορολογικά έσοδα στον προϋπολογισμό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παρ’ όλα αυτά, όπως τόνισε ο επικεφαλής διεθνών φορολογικών υπηρεσιών στην KPMG Κύπρου, για όσους επιλέξουν να φύγουν, η Κύπρος είναι μια επιλογή, καθώς διαθέτει ένα πολύ ανταγωνιστικό καθεστώς non-dom.

Η Ελλάδα και η Ιταλία, όπως είπε, είναι επίσης σε καλή θέση για να προσελκύσουν τους μη γηγενείς που θα επιλέξουν να αποχωρήσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ερωτηθείς για το νέο σύστημα που η Ρέιτσελ Ριβς ανακοίνωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα εισαγάγει-από τον Απρίλιο του 2025-, ο Κώστας Μαρκίδης εξήγησε πως θα βασίζεται στην χώρα μόνιμης διαμονής.

Συγκεκριμένα, θα υπάρχει φορολόγηση στα παγκόσμια εισοδήματα και κέρδη που θα ενταχθεί για περίοδού διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο εντός ενός περιοδος τεσσάρων ετών.

Μετά από δέκα χρόνια διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία θα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του βρετανικού φόρου κληρονομιάς, ο οποίος μπορεί να ανέλθει στο 40%.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι αν και επί του παρόντος δεν αναμένεται μαζική έξοδος των non-doms, θα αναζητηθεί μια φιλικότερη δικαιοδοσία όσον αφορά τον φόρο κληρονομιάς, πριν λήξει αυτή η δεκαετής περίοδος. Η Κύπρος δεν έχει φόρους κληρονομιάς και σίγουρα θα βρίσκεται στον κατάλογο των πιθανών δικαιοδοσιών για μετεγκατάσταση», κατέληξε ο Κώστας Μαρκίδης.

Το συνέδριο της IMH σε συνεργασία με τον Invest Cyprus στο Λονδίνο

Σημειώνεται πως η IMH σε συνεργασία με τον Invest Cyprus διοργανώνει στις 4 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο το συνέδριο «Non Doms: Τhe Cyprus Private Client Offering Gathering 2024» με βασικό αντικείμενο «Cyprus: A destination of choice for High Net Worth Individuals(HNWIs), their families, companies and employees».

Σκοπός του συνεδρίου είναι να αναδείξει, ως ένα από τα ελάχιστα μέρη στον κόσμο και κυρίως στην Ε.Ε., που προσφέρει ένα πλήρες φάσμα ποιοτικών υπηρεσιών για την κάλυψη των αναγκών των ιδιωτών πελατών, το μεγάλο φάσμα πλεονεκτημάτων, τόσο οικονομικών όσο και μη οικονομικών, που είναι διαθέσιμο σε εύπορους και πλούσιους ιδιώτες, τις οικογένειες, τις επιχειρήσεις και τους υπαλλήλους τους.

Ειδικότερα, το συνέδριο «Non Doms: The Cyprus Private Client Offering Gathering 2024» έχει ως στόχο να παρουσιάσει όλα τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα της Κύπρου που αφορούν τους ιδιώτες πελάτες, από τη φορολογία και τη διατήρηση του πλούτου, τη διαβίωση και την εργασία στην Κύπρο, μέχρι τη δημιουργία επιχειρηματικής παρουσίας στο νησί.

Διαβάστε περισσότερα και ενημερωθείτε για το συνέδριο ΕΔΩ

Δειτε Επισης

Η παγκόσμια οικονομία το 2024 και οι προοπτικές για το 2025-Η μάχη με τον πληθωρισμό και οι πιθανοί κίνδυνοι
Συνεχίζει σε αυξητικό μοτίβο ο ΣΠΟΔ... Τι αντικατοπτρίζει η θετική του πορεία
Πιο αισιόδοξες από πέρσι οι επιχειρήσεις της Λεμεσού-Αγκάθι η έλλειψη προσωπικού, κύρια ανησυχία η αύξηση κόστους
Απώλειες κατέγραψε τη Δευτέρα το ΧΑΚ
Συνεισφέρει κατόπιν πρότασης Μάκη Κεραυνού 7,16 εκατ. ευρώ ως δωρήτρια χώρα στο IDA η Κύπρος
Δεκτή από την Ολομέλεια η αναπομπή του νόμου για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά-«Σωστά αναπέμφθηκε»
Θετική εικόνα, αλλά διαρθρωτικές αδυναμίες...Η ανάγνωση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για την οικονομία το 2024
Α. Αντωνίου: Οι οδυνηρές αστοχίες του 2024 και οι προκλήσεις του 2025-«Να μην σκοτώσουμε την επιχειρηματικότητα»
Χαιρετίζει τα νέα μέτρα των τραπεζών για στήριξη της κοινωνίας το ΚΕΒΕ-Θα ενισχυθεί η ανάπτυξη και η οικονομία
Ομόφωνα αποδεκτή από την Επιτροπή Θεσμών η αναπομπή του νόμου για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά