Powered by

Καταργεί το φορολογικό καθεστώς non-dom η Βρετανία-Η ευκαιρία που προκύπτει για την Κύπρο

Την κατάργηση του φορολογικού καθεστώτος non-dom από το 2025 και την αντικατάσταση του από ένα νέο «σύστημα που βασίζεται στην κατοικία με διεθνώς ανταγωνιστικές ρυθμίσεις για άτομα που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο σε προσωρινή βάση», ανακοίνωσε η Βρετανίδα υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού της χώρας ενώπιον της βρετανικής Βουλής.

«Θα καταργήσουμε το φορολογικό καθεστώς non-dom και θα αφαιρέσουμε την απαρχαιωμένη έννοια της ‘διαμονής’ από το φορολογικό σύστημα από τον Απρίλιο του 2025. Θα εισαγάγουμε ένα νέο σύστημα που θα βασίζεται στην κατοικία με διεθνώς ανταγωνιστικές ρυθμίσεις για όσους έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο σε προσωρινή βάση, κλείνοντας έτσι τα κενά στο σχέδιο που σχεδίασε το κόμμα της αντιπολίτευσης», ανέφερε.

Τι είναι το καθεστώς non-dom

Το καθεστώς non-dom που υιοθετούσε εδώ και πολλά χρόνια το Ηνωμένο Βασίλειο αφορά μη Βρεττανούς, κυρίως εισοδηματίες ή μεγαλοκληρονόμους, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι για φορολογικούς σκοπούς στη χώρα.

Ωστόσο, λόγω της έλλειψης επαρκούς σύνδεσης με το Η.Β., πέραν της απλή φυσικής τους παραμονής (π.χ. λόγω προέλευσης και ένεκα του γεγονότος ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία και οι επαγγελματικές τους δραστηριότητες βρίσκονται σε άλλη χώρα κτλ.), το κράτος επέλεγε να μην φορολογήσει το παγκόσμιο εισόδημά τους, με σκοπό να αξιοποιήσει τα έμμεσα οφέλη από την εγκατεστημένη παρουσία τους σε αυτό.

Με απλά λόγια, οι non-doms δεν υποχρεούνταν να πληρώνουν φόρους στο Η.Β. για το εισόδημά τους στο εξωτερικό, καθώς φορολογείτο μόνο το ποσό που εισάγουν στη χώρα.

Αυτή η χαμηλή, συγκριτικά με άλλες χώρες, φορολογία που πληρώνουν για το σύνολο των ανά τον κόσμο εισοδημάτων τους, μετέτρεψε το Η.Β. και κυρίως το Λονδίνο σε προορισμό ατόμων υψηλότατης καθαρής αξίας.

Οι προοπτικές για την Κύπρο

Μιλώντας πρόσφατα στο InBusinessNews σε σχέση με πιθανά οφέλη που θα μπορούσαν να προκύψουν για την Κύπρο από ενδεχόμενη κατάργηση του συγκεκριμένου φορολογικού καθεστώτος από το Η.Β., ο επικεφαλής διεθνών φορολογικών υπηρεσιών στην KPMG Κύπρου, Κώστας Μαρκίδης, δεν είχε αποκλείσει την πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο.

Κάνοντας λόγο για μια πιθανή ευκαιρία για το νησί μας, ο κ. Μαρκίδης είχε υποδείξει πως για να επωφεληθεί η Κύπρος από μια πιθανή τέτοια εξέλιξη, δηλαδή κατάργησης του non-dom του Η.Β., θα πρέπει η χώρα μας να αναδείξει τα κίνητρα του κυπριακού non-dom καθεστώτος.

«Σε περίπτωση κατάργησης», είχε επισημάνει ο Κώστας Μαρκίδης, «είναι πιθανόν να προκύψουν οφέλη για την Κύπρο. Θα χρειαστεί να αναδειχθούν τα κίνητρα του κυπριακού non-dom καθεστώτος και έτσι να προσελκύσουμε μια ομάδα ατόμων που σήμερα είναι εγκατεστημένη στο Ηνωμένο Βασίλειο και έπειτα από μια τέτοια εξέλιξη θα θέλει να το εγκαταλείψει».

Εξάλλου, σε πρόσφατο άρθρο του στο InBusinessNews o tax manager στην Totalserve Management Μάριος Γεναγρίτης υποδείκνυε πως η Κύπρος προσφέρει μια εναλλακτική με το δικό της καθεστώς non-dom.

Όπως εξηγούσε, η Κύπρος αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για τέτοια άτομα (τόσο από την Ε.Ε. όσο και εκτός Ε.Ε.), είτε ως μακροπρόθεσμη είτε ως βραχυπρόθεσμη λύση, κάτι που οφείλεται κυρίως στο καθεστώς non-dom, το οποίο εφαρμόζεται αυτόματα σε αλλοδαπούς που γίνονται φορολογικοί κάτοικοι στην Κύπρο.

«Με σημαντικές φορολογικές απαλλαγές και υψηλή ποιότητα ζωής, η Κύπρος προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο για να εργαστεί, να ζήσει και να μεγαλώσει κανείς την οικογένειά του», τόνιζε, επισημαίνοντας την ανάδειξη της Κύπρου ως ελκυστική εναλλακτική.

Δειτε Επισης

Τμήμα Περιβάλλοντος: Σε εξέλιξη διαβούλευση για Φόρο Υγειονομικής Ταφής Δημοτικών Αποβλήτων
Ύποπτα και παραπλανητικά μηνύματα στα social media από πλαστές ηλεκτρονικές διευθύνσεις-Εφιστά την προσοχή το ΥπΟικ
Κατώτατος μισθός: Σε ποια θέση βρίσκεται η Κύπρος ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.
Ο δρόμος του ΧΑΚ προς την αποκρατικοποίηση...Η ανάγκη στήριξης από την πολιτεία και η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή
Στο 2,5% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο-Μικρή επιβράδυνση σε σχέση με Δεκέμβριο
Αμελητέες απώλειες στο ΧΑΚ την Τετάρτη
Αντισυνταγματικός ο νόμος για διοχέτευση φόρου σε κουρεμένα Ταμεία Προνοίας-Η απόφαση του Ανωτάτου
Έτοιμη να γράψει ιστορία η Κύπρος...Αντίστροφη μέτρηση για το FIBA EuroBasket 2025
Η Σοφία Κλεόπα Χατζηκυριάκου νέα Πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ασυμβίβαστου
Συνεχίζει την πτωτική πορεία η ανεργία στην Κύπρο-Πώς διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο