Ξανά στη Βουλή θέμα ωραρίου καταστημάτων-Το ξεκάθαρο μήνυμα και τι αναμένουν οι λιανέμποροι

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου, τα προβλήματα που δημιουργούνται και οι τρόποι αντιμετώπισής τους επαναφέρονται ως θέμα σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, με τη συζήτηση να συνεχίζεται, καθώς η συνεδρία του περασμένου Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε χωρίς ουσιαστική κατάληξη.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής έχει κληθεί για να παραστεί, τόσο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων όσο και εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας.

Το νομικό κενό

Υπενθυμίζεται ότι, τόσο διά στόματος Γιάννη Παναγιώτου όσο και μέσω του γενικού διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Ζαχαριάδη ξεκαθαρίστηκε, τον περασμένο Νοέμβριο, ότι δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες ούτε του Υπουργείου ούτε της Κυβέρνησης η οποιαδήποτε διαφοροποίηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

«Η υφιστάμενη κατάσταση παραμένει σε ισχύ και όσον αφορά το νομικό κενό, αυτό φαίνεται να υπάρχει και είναι κάτι που θα καλύψει οποιαδήποτε πολιτική απόφαση», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο κ. Ζαχαριάδης.

Από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας είχε λεχθεί ότι το ζήτημα του ωραρίου πρέπει να ρυθμιστεί με πρόταση νόμου, ούτως ώστε να επιλυθούν οι αντισυνταγματικότητες που υπάρχουν, όπως για παράδειγμα με τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τη διάρκεια των ημερών που είναι αργίες.

Διευκρινίστηκε επίσης ότι αντισυνταγματικότητα εντοπίζεται στις πρόνοιες της πρότασης νόμου και όχι στην υφιστάμενη νομοθεσία, ενώ το νομικό κενό που εντοπίζεται πρόκειται να εξεταστεί και να τύχει διαχείρισης από τους αρμόδιους.

Οξύμωρη και άστοχη η επαναφορά της συζήτησης

Εκπρόσωποι του λιανεμπορίου, οι οποίοι θα παραστούν στη σημερινή συνεδρία, αναμένουν να ακούσουν κατά πόσο υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη, κυρίως για το νομικό κενό, στο οποίο αναφέρθηκαν τόσο το αρμόδιο Υπουργείο όσο και η Νομική Υπηρεσία, διερωτώμενοι γιατί εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για ένα θέμα, για το οποίο έχει ληφθεί απόφαση Ανωτάτου Δικαστηρίου.

«Είναι οξύμωρο και άστοχο να συζητούμε ακόμα για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, 11 χρόνια μετά τη φιλελευθεροποίηση του ωραρίου από την αείμνηστη Ζέτα Αιμιλιανίδου και τη διόρθωση από την ίδια της μεγαλύτερης στρέβλωσης που υπήρχε μέχρι τότε στο λιανεμπόριο, η οποία διαχώριζε τους καταστηματάρχες σε προνομιούχους και μη προνομιούχους», ανέφερε στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου, εξηγώντας ότι είναι γνωστά τα οφέλη από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές για επιχειρήσεις, εργαζόμενους, καταναλωτές και οικονομία.

Ξεκάθαρο μήνυμα καθησυχασμού

Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχία για διαφοροποίηση της υφιστάμενης κατάστασης στο λιανεμπόριο, ο κ. Αντωνίου έστειλε ξεκάθαρο, μήνυμα προκειμένου να καθησυχάζει τις επηρεαζόμενες επιχειρήσεις.

«Δεν υπάρχει καμία ανησυχία, καθώς έχουμε κατά νου τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, κάτι που αναμένουμε να ακούσουμε ξανά και να ξεκαθαριστεί εκ νέου από τον ίδιο», επεσήμανε σχετικά.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ξεκάθαρη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον Δεκέμβριο του 2015, η νομοθετική εξουσία δεν δύναται να παρέμβει στα θέματα ρύθμισης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, τα οποία εμπίπτουν στην σφαίρα της εκτελεστικής εξουσίας και ρυθμίζονται από την εκάστοτε Κυβέρνησης μέσω του Υπουργού Εργασίας.

Δειτε Επισης

Κλιμακούμενη εμπορική σύγκρουση οι δασμοί από Ε.Ε. στα εισαγόμενα κινέζικα ηλεκτρικά οχήματα
€5,000 στο ΣΚΕ συμπλέγματος Κούρη-Ξυλούρικου από Γαλακτοβιομηχανία ΑΛΑΜΠΡΑ και οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Η Honda στο ετήσιο φεστιβάλ Wheels and Waves 2024 και στο hondacustoms.com με 16 εξατομικευμένες CLs
Living Outdoors: Η νέα καλοκαιρινή συλλογή του Living είναι εδώ-Summer party και μια υπέροχη προσφορά
Παγωτά PAPAFiLiPOU: Νέες οικογενειακές συσκευασίες 1,5L και αύξηση της ποσότητας παγωτού
Νέα υπεραγορά Αλφαμέγα στην Έγκωμη
Εγκαινιάστηκε η πρώτη Damiani Boutique στην Κύπρο (pics)
Αλλάζει ο χάρτης ηλεκτρισμού στην Κύπρο: Δυνατότητα επιλογής προμηθευτή και φθηνότερο ρεύμα (video)
FT: Η Κομισιόν ετοιμάζεται να ανακοινώσει δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Marks & Spencer: Αποκλειστική συνεργασία με τη Sienna Miller