Κερδισμένοι οι καταναλωτές από το φιλελευθεροποιημένο ωράριο-«Αγκάλιασαν αυτό τον τρόπο λειτουργίας»

Χωρίς οποιδήποτε ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνεδρία ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας αναφορικά με το θέμα για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, με τις απόψεις να διίστανται, αφού από τη μια οι μεν υποστηρίζουν ότι είναι κερδοφόρο τόσο για τους καταστηματάρχες, όσο και για τους καταναλωτές το ελευθεροποιημένο ωράριο, και τους δε, να αναφέρουν ότι αποτελεί πλήγμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η επικρατούσα κατάσταση.

Μάλιστα, το γεγονός ότι εντοπίζονται κενά στη Νομοθεσία, περιπλέκει ακόμη περισσότερο τη συζήτηση.

Μετά και από τις αναφορές του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, ότι η Κυβέρνηση δεν ευνοεί την αλλαγή του ωραρίου των καταστημάτων και ότι δεν υπάρχει πρόθεση για διαφοροποίησή του, οι βουλευτές έθεσαν ενώπιον των αρμόδιων φορέων το ζήτημα των ωραρίων και θέτοντας σειρά ερωτημάτων, ως προς τη νομική πτυχή της αυθαίρετης λειτουργίας των καταστημάτων.

Όπως υποδείχθηκε ωστόσο από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας, το ζήτημα του ωραρίου πρέπει να ρυθμιστεί με πρόταση Νόμου, ούτως ώστε να επιλυθούν οι αντισυνταγματικότητες που υπάρχουν, όπως για παράδειγμα με τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τη διάρκεια των ημερών που είναι αργίες.

Πάντως, όπως διευκρινίστηκε από τη Νομική Υπηρεσία, η αντισυνταγματικότητα που εντοπίζεται, είναι στις πρόνοιες της πρότασης Νόμου και όχι στην υφιστάμενη νομοθεσία, ενώ το νομικό κενό που εντοπίζεται πρόκειται να εξεταστεί και να τύχει διαχείρισης από τους αρμόδιους.

Πάντως, το Υπουργείο Εργασίας, διά στόματος του Γενικού Διευθυντή, Ανδρέα Ζαχαριάδη, επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή δεν περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες του Υπουργείου το ωράριο και δεν είναι κάτι που βρίσκεται στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης.

«Γι' αυτό και η υφιστάμενη κατάσταση παραμένει σε ισχύ. Όσο αφορά το νομικό κενό, αυτό φαίνεται να υπάρχει και είναι κάτι που θα καλύψει οποιαδήποτε πολιτική απόφαση», εξήγησε ο κ. Ζαχαριάδης.

Στο μεταξύ, οι λιανέμποροι επεσήμαναν ότι την τελευταία δεκαετία η Κυριακή έχει εδραιωθεί στην αγορά, έχει αγκαλιαστεί από τους καταναλωτές, ενώ αποτελεί τη δεύτερη πιο εμπορική μέρα της εβδομάδας, μετά το Σάββατο.

Με την ανάπτυξη της αγοράς τα τελευταία χρόνια, ανέφερε εκ μέρους του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών, κ. Χατζηαδάμου, «οποιαδήποτε συζήτηση για τη διαφοροποίηση λειτουργίας των καταστημάτων θα επιφέρει συνέπειες κόστους, σε αντιστοιχία με το ηλεκτρονικό εμπόριο που κυριαρχεί και ιδιαίτερα με τα προβλήματα που υπάρχουν με τα καταστήματα της πράσινης γραμμής. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα και πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα, για να μην υπάρχουν επιπτώσεις στην αγορά».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η ΟΕΒ μέσω του κ. Πολυβίου, ανέφερε ότι τα ωράρια καταστημάτων δεν αφορούν μόνο τους ιδιοκτήτες, αλλά αφορούν και τους καταναλωτές, οι οποίοι φαίνεται να αγκάλιασαν αυτό τον τρόπο λειτουργίας.

«Όσο αφορά τους εργαζόμενους, δημιουργήθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας με την ελευθεροποίηση του ωραρίου. Επίσης, η αξιοπιστία στη χώρα μας προσέλκυσε επενδύσεις, όπου εφαρμόζεται ένα ωράριο την τελευταία δεκαετία και η χώρα μας εξακολουθεί να έχει τη μεγαλύτερη αναλογία καταστημάτων σε σύγκριση με τον πληθυσμό της».

Η εφαρμογή του νέου ωραρίου, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μιχαήλ του ΚΕΒΕ, «έχει περισσότερη αποτελεσματικότητα. Με την ελευθεροποίηση του ωραρίου, απελευθερώθηκε και ο ανταγωνισμός.

Η συνεισφορά του λιανικού εμπορίου στην ανάπτυξη, είναι η δεύτερη μετά τον τουρισμό. Έχουν δημιουργηθεί χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας με αυτό το ωράριο και σήμερα η Κυριακή, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μέρα σε τζίρο και υπάρχει πλήρης εξυπηρέτηση.

Ακόμη, πρώτο εξάμηνο του 2023 αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών κατά 13.8% και αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε σκέψη για επαναφορά ή να προσαρμόζουμε τις συνήθειες του καταναλωτή στο ωράριο των επιχειρηματιών, θα είναι τροχοπέδη προς την ανάπτυξη».

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Από την άλλη, σε δύσκολη θέση φαίνεται να βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες βλέπουν με ιδιαίτερη ανησυχία τη μεγαλύτερη μερίδα των καταναλωτών να σπεύδει σε εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα και οι μικρές επιχειρήσεις να παραμένουν στο περιθώριο αδρανείς και να οδηγούνται προς λουκέτο.

Φανερά προβληματισμένος ο εκπρόσωπος των Καταστηματαρχών Εμπορικού Κέντρου Λευκωσίας, Αντώνης Κουππαρής, δήλωσε ότι, «στην περιοχή μου είδα μικρές επιχειρήσεις να διαλύονται. Βλέπουμε μικρές επιχειρήσεις να υποφέρουν, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η προσωπική τους ζωή. Η Κυριακή που είναι μέρα της οικογένειας, μας την κατέστρεψαν. Καταστράφηκε το ανθρώπινο πνεύμα και διαλύθηκαν οι μικρές επιχειρήσεις μας».

Ταυτόχρονα, ο κ. Ξιναρής από πλευράς του Συνδέσμου Περιπτεριούχων, δήλωσε ότι έχουν δημιουργηθεί αρκετά προβλήματα τα τελευταία χρόνια.

«Για αρκετούς, το ωράριο καταστημάτων θεωρήθηκε ότι έληξε το 2015 ή για κάποιους άλλους θεωρήθηκε ότι τσιμεντώθηκε με την απόφαση του Ανώτατου. Για εμάς το ωράριο, δεν σταμάτησε να μας απασχολεί ούτε ένα λεπτό. Για τριάμισι χρόνια επιμέναμε μέχρις ότου η βουλή συγκατατέθηκε για να δώσει τα διατάγματα πίσω στην υπουργό.

Έχει δημιουργηθεί στην αγορά ένα αλαλούμ και έγινε ζούγκλα. Εμείς δεν συμφωνούμε ότι δεν υπάρχει νομοθεσία. Ζητάμε εδώ και τώρα το υπουργείο Εργασίας να εφαρμόσει τη νομοθεσία του 2016 με τη λειτουργία ωραρίου καταστημάτων.

Εφόσον δεν βγήκε άλλο διάταγμα, οφείλουμε να το εφαρμόσουμε. Πρέπει να καταρτιστεί ένας πίνακας με τα επαγγέλματα. Να καταρτιστεί η κατηγορία και τι θα πωλάει η κάθε κατηγορία. Τα φαρμακεία έγιναν περίπτερα, οι βενζίνες έγιναν περίπτερα, υλικά οικοδομής έγιναν περίπτερα. Εάν θέλουμε αυτό το καθεστώς, ας συνεχίσουμε».

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος καταστηματαρχών Λεμεσού, κ. Δημητρίου, είπε ότι δεν είναι θέμα επιχειρημάτων αλλά πολιτικής απόφασης. «Αν οραματιζόμαστε να υπάρχουν μόνο υπεραγορές και εμπορικά κέντρα, κάτι που γίνεται τα τελευταία δέκα χρόνια, τότε η μικρομεσαία τάξη βρίσκεται ένα βήμα πριν τον αφανισμό. Αν θέλετε να υπάρχει μικρομεσαία τάξη καταστηματαρχών, πρέπει να φέρουμε πίσω την αργία της Κυριακής, για να σταματήσει αυτό το πάρτι από τις μεγάλες επιχειρήσεις».

Ενώ, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, Κώστας Ιωάννου, είπε ότι, «το ωράριο των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, είναι κατεξοχήν θέμα οικονομίας με κοινωνικές προεκτάσεις, η ρύθμιση του οποίου άπτεται της φιλοσοφίας της κοινωνικοοικονομικής πολιτικής που η εκάστοτε Κυβέρνηση, επιλέγει να ακολουθήσει.

Από τη στιγμή που η πολιτεία αποφασίζει να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη πολιτική, στην προκειμένη περίπτωση την υπάρχουσα φιλελευθεροποίηση του ωραρίου, οφείλει, κατά την άποψή μας, να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν παράθυρα και ευκαριίες εκμετάλλευσης των εργαζομένων και ότι θα εφαρμόζονται αυστηροί έλεγχοι και θα επιβάλλονται ανάλογες ποινές σε όσους διαπιστωμένα παρανομούν».

Δειτε Επισης

Μία lady για ένα SIR-H BENTLEY Cyprus μετέφερε τον Sir Tom Jones στην Κύπρο
Fiat: 125 χρόνια ιταλικής φινέτσας, καινοτομίας και… «Dolce Vita»
Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή: Σε ποια προϊόντα αυξήθηκαν οι τιμές και σε ποια μειώθηκαν
UBS: Οι δασμοί Τραμπ θα μπορούσαν να μειώσουν την κινεζική ανάπτυξη κατά 50% (γράφημα)
Συντονιστική Επιτροπή Αγελαδοτρόφων: Το χαλλούμι ΠΟΠ φρέναρε τον ρυθμό ανάπτυξης των εξαγωγών
CP Herbalist: Προχωρά με νέο εργοστάσιο στη Λεμεσό-Επένδυση που φέρνει επέκταση (photos)
Φόβοι αναζωπύρωσης πληθωρισμού από το υψηλό κόστος στην παγκόσμια ναυτιλία
Επιβραδύνονται οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη
Χαλλούμι: €210.000 για αναβάθμιση συστημάτων αποστολής στοιχείων διακίνησης νωπού γάλακτος
Στο μικροσκόπιο της ΕΠΑ η εξαγορά των Υπεραγορών Παπαντωνίου από την Σκλαβενίτης