Αχρείαστη αναστάτωση από Βουλή-Δεν αλλάζει το ωράριο των καταστημάτων

Άνευ λόγου φαίνεται να είναι ο πανικός που δημιούργησε στο λιανεμπόριο η εγγραφή στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων του ζητήματος του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, των προβλημάτων που δημιουργούνται και των τρόπων αντιμετώπισής τους.

Οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής δεδομένων στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, το οποίο έχει ρυθμιστεί εδώ και αρκετά χρόνια με βάση τις ανάγκες τους, αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στις επιχειρήσεις και αχρείαστη ταλαιπωρία στους καταναλωτές.

Καθησυχάζει ο Παναγιώτου
Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου έσπευσε να καθησυχάσει σχετικά με το θέμα, ξεκαθαρίζοντας ότι η Κυβέρνηση δεν ευνοεί την αλλαγή του ωραρίου των καταστημάτων.

Όπως είπε ο κ. Παναγιώτου, δεν υπάρχει πρόθεση για διαφοροποίηση του ωραρίου, διευκρινίζοντας ότι αφενός κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα και αφετέρου δεν θεωρείται σωστό να αλλάξουν τα δεδομένα που ισχύουν εδώ και καιρό.

Το θέμα συζητείται σήμερα ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής μετά από αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από εισήγηση των βουλευτών Αντρέα Καυκαλιά, Χρίστου Χριστόφια, Γιώργου Κουκουμά, Μαρίνου Μουσιούττα, Πανίκου Λεωνίδου, Χρίστου Σενέκη, Σωτήρη Ιωάννου και Ανδρέα Αποστόλου.

Καμία αλλαγή στο ωράριο
Μιλώντας στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου ανέφερε ότι πρόκειται για μία συζήτηση τυπικής διαδικασίας, καθησυχάζοντας ότι δεν αναμένεται οποιαδήποτε αλλαγή στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, μετά και τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας.

«Μετά την ξεκάθαρη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον Δεκέμβριο του 2015, στην οποία αναφέρεται ρητά ότι το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων άπτεται στην σφαίρα της εκτελεστικής εξουσίας και ρυθμίζεται από την εκάστοτε Κυβέρνηση μέσω του υπουργού Εργασίας, δεν δύναται να παρέμβει η νομοθετική εξουσία, καθώς παραβιάζεται η αρχή διάκρισης των εξουσιών», επεσήμανε σχετικά ο κ. Αντωνίου.

Η Ζέτα διόρθωσε τη μεγαλύτερη στρέβλωση
Διερωτήθηκε επίσης γιατί εξακολουθεί να τίθεται ζήτημα αλλαγής του ωραρίου έπειτα από τόσα χρόνια, δεδομένου ότι η αγορά έχει ρυθμιστεί, καθώς κάθε καταστηματάρχης είναι ελεύθερος να επιλέξει αν θα παραμείνει ανοιχτός τις Κυριακές αναλόγως της ταυτότητας και των αναγκών της επιχείρησής του.

«Το 2013 η αείμνηστη Ζέτα Αιμιλιανίδου προχώρησε σε διόρθωση της μεγαλύτερης στρέβλωσης που υπήρχε μέχρι τότε στο λιανεμπόριο, η οποία διαχώριζε τους καταστηματάρχες σε τουριστικές ζώνες και μη, σε προνομιούχους και μη, δημιουργώντας επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων», τόνισε ο γ.γ. του ΠΑΣΥΛΕ, επαναλαμβάνοντας ότι δεν τίθεται κανένα θέμα ανησυχίας για αλλαγή του ωραρίου.

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε ως ισχυρό το νομικό πλαίσιο, το οποίο προστατεύει τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού που εργάζεται τις Κυριακές, σημειώνοντας την ανάγκη συνέχισης της διενέργειας των απαραίτητων ελέγχων από το αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου Εργασίας.

Τα παιχνίδια της Βουλής και οι αποφάσεις δικαστηρίων
Υπενθυμίζεται ότι το 2013, με απόφαση Ζέτας Αιμιλιανίδου, τέθηκε σε εφαρμογή διευρυμένο και φιλελεύθερο ωράριο λειτουργίας των γενικών καταστημάτων, επιτρέποντας τη λειτουργία τους, τόσο τις Κυριακές όσο και τα απογεύματα της Τετάρτης.

Μετά τις αποτυχημένες απόπειρες της τότε υπουργού Εργασίας να καταθέσει κανονισμούς ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας με στόχο τη ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, στους οποίους εμπεριέχονταν συγκεκριμένο ωράριο για τις Κυριακές, καθορισμένες αργίες και πρόνοια για αποζημίωση εργαζομένων που απασχολούνταν, η Βουλή δεν δίστασε να της αφαιρέσει το δικαίωμα νομοθετικής ρύθμισης του ωραρίου.

Μια πράξη που στο τέλος του 2015 κρίθηκε παράνομη από το Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ τον Μάρτιο του 2016, απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας άνοιξε τον δρόμο για πλήρη φιλελευθεροποίηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων του λιανεμπορίου, δικαιώνοντας στο τέλος υπεραγορά, η οποία παρέμεινε ανοιχτή, κατηγορήθηκε για μη τήρηση του ωραρίου και ενώπιον του Δικαστηρίου αθωώθηκε. Κατ' επέκταση, το συγκεκριμένο άρθρο της νομοθεσίας, για το οποίο κατηγορήθηκε η υπεραγορά, κρίθηκε ως αντισυνταγματικό.

Αγκαλιάστηκε η Κυριακή
Οι λιανέμποροι υπογραμμίζουν ξεκάθαρα ότι την τελευταία δεκαετία η Κυριακή έχει εδραιωθεί στην αγορά, έχει αγκαλιαστεί από τους καταναλωτές, ενώ αποτελεί τη δεύτερη πιο εμπορική μέρα της εβδομάδας, μετά το Σάββατο.

Οποιεσδήποτε συζητήσεις και προσπάθειες να διαφοροποιηθούν τα δεδομένα, μόνο αναστάτωση αναμένεται να δημιουργήσουν, καθώς η αγορά έχει αυτορυθμιστεί βάσει των αναγκών κάθε επιχείρησης και εμπορικού δρόμου ή κέντρου.

Δειτε Επισης

Απορρίπτουν τη μεσολαβητική Παναγιώτου και ετοιμάζονται να παραλύσουν την οικοδομική βιομηχανία οι συντεχνίες
Χολωμένος με κάποιους εκ των κοινωνικών εταίρων ο Παναγιώτου...«Προσδοκία που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί»
Αγορά ακινήτων: Επιβραδύνεται ο ρυθμός αύξησης των τιμών των κατοικιών-Η ανάλυση της ΚΤΚ
Τρεις Κύπριοι φοιτητές στους παγκόσμιους ψηφιακούς ηγέτες του αύριο
Ηλεκτρική διασύνδεση: Παρουσίασε νέα στοιχεία και ζήτησε επαναξιολόγηση της απόφασης της ΡΑΕΚ ο ΑΔΜΗΕ
Περιμετρικός Λευκωσίας: H νέα φάση που προκηρύχθηκε, η εκτιμώμενη αξία και ποια έργα περιλαμβάνει
Οι ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις στο Royal Apollonia - «Κατενθουσιασμένοι οι πελάτες»
Η Κύπρος στον προθάλαμο της κλίμακας «Α» των Fitch και S&P's μετά από 13 χρόνια
Ζητούν διευκρινίσεις επί της πρότασης Παναγιώτου για το πέναλτι 12% οι συντεχνίες
ΕΚΤ: Στάση αναμονής για τα επιτόκια την Πέμπτη, τον Σεπτέμβριο η επόμενη μείωση