Τα πολύπλευρα οφέλη από το διευρυμένο ωράριο των καταστημάτων-«Άστοχο να το συζητούμε ακόμα…»

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επαναφέρθηκε το θέμα της ρύθμισης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, με βουλευτές να αναμένουν στο τέλος Ιανουαρίου ενημέρωση από το Υπουργείο Εργασίας για το νομικό κενό το οποίο έχουν εντοπίσει και τους λιανέμπορους να διερωτώνται γιατί να ανοίγει ξανά η συζήτηση για ένα ζήτημα, για το οποίο αφενός έχει κριθεί από τη δικαιοσύνη και αφετέρου οποιαδήποτε παρέμβαση μόνο ζημιογόνα μπορεί να αποδειχθεί.

«Τα καταστήματα και οι υπεραγορές θα συνεχίσουν να είναι ανοιχτά τις Κυριακές μέχρι ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, που ας σημειωθεί ότι δεν ήταν παρών στην συνεδρία για ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο θέμα, απαγορεύσει την λειτουργία τους», ήταν η ηχηρή τοποθέτηση του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου(ΠΑΣΥΛΕ), στον απόηχο των όσων εκτυλίχθηκαν στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής.

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου κάλεσε τους διαφωνούντες με το υφιστάμενο διευρυμένο ωράριο να δουν τα οφέλη που προέκυψαν για καταναλωτές, εργαζομένους, επιχειρήσεις και οικονομία, τονίζοντας ότι δέκα χρόνια μετά την εφαρμογή του εν λόγω ωραρίου, το οποίο επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, κάποιοι εξακολουθούν να αντιπαραβάλλουν τα ίδια επιχειρήματα, χωρίς να έχει προκύψει ανεργία ή κλείσιμο επιχειρήσεων, την οποία επικαλούνται.

Τα οφέλη για όλους
«Είναι γνωστές οι θέσεις κάποιων και χρονολογούνται, καθώς το ρολόι φαίνεται να έχει σταματήσει στο 2013. Δέκα χρόνια μετά είναι άστοχο να συζητούμε ακόμα σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, καθώς η αγορά δουλεύει χωρίς κανένα πρόβλημα και έχει αυτορυθμιστεί», επεσήμανε σχετικά, εξηγώντας ότι τα οφέλη που προέκυψαν είναι γνωστά και πολύπλευρα.

Από τη μία τα έσοδα που εισρέουν στα δημόσια ταμεία μέσω φορολογιών, από την άλλη τα ημερομίσθια για όσους εργάζονται τις Κυριακές, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι καταναλωτές αγκάλιασαν και υιοθέτησαν τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, η οποία αποτελεί πλέον τη δεύτερη πιο εμπορική μέρα μετά το Σάββατο.

Την ίδια ώρα, μετά τον τουρισμό, η συνεισφορά του λιανικού εμπορίου στο ΑΕΠ φτάνει το 15%, αγγίζοντας τα €3 δισ. και αποτελώντας τον πρώτο τομέα απασχόλησης.

Απών ο Παναγιώτου
Παρόλο που, όπως είπε ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, δεν τίθεται θέμα ανησυχίας για το λιανικό εμπόριο, μετά και τις ξεκάθαρες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στις οποίες ρητά αναφερόταν ότι η εκτελεστική εξουσία είναι η αρμόδια για τη ρύθμιση του ωραρίου των καταστημάτων, εντούτοις αίσθηση προκάλεσε η απουσία του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου από τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

«Μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού αναμέναμε να δώσει το παρών του ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας, προκειμένου να δώσει ξεκάθαρα το κυβερνητικό στίγμα ότι έπειτα από τόσα χρόνια που δουλεύει η αγορά χωρίς κανένα πρόβλημα, οποιαδήποτε παρέμβαση θα δημιουργήσει προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για το λιανικό εμπόριο θα έπρεπε ο αρμόδιος υπουργός να παραστεί στη Βουλή και να καταθέσει ξεκάθαρα τις κυβερνητικές προθέσεις.

Το νομικό κενό
Παράλληλα, διερωτήθηκε σχετικά με το νομικό κενό, το οποίο επικαλούνται μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, υπενθυμίζοντας ότι η τοποθέτηση της τότε υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου όταν προ πανδημίας της δόθηκε εκ νέου το δικαίωμα από τη Βουλή να ρυθμίζει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ήταν ότι η αγορά έπρεπε να εργαστεί, ρυθμίστηκε το ωράριο και οποιαδήποτε παρέμβαση μόνο προβλήματα θα δημιουργούσε.

Αυτό για το οποίο καλείται να μεριμνήσει το Υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με τους λιανέμπορους, είναι η τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Τονίζεται ότι η Νομική Υπηρεσία διευκρίνισε ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ότι η αντισυνταγματικότητα που εντοπίζεται, είναι στις πρόνοιες της πρότασης νόμου και όχι στην υφιστάμενη νομοθεσία, ενώ το νομικό κενό που εντοπίζεται πρόκειται να εξεταστεί και να τύχει διαχείρισης από τους αρμόδιους.

Δειτε Επισης

Τι... βγάζει το «e-κοφίνι»-Οι τιμές των οπωροκηπτευτικών στα σημεία λιανικής πώλησης
Ξεκίνησε το «e-κοφίνι»-Πού μπορείτε να το βρείτε και πώς να το αξιοποιήσετε
Της τελευταίας στιγμής για τα πασχαλινά τους ψώνια οι Κύπριοι-Πότε η κορύφωση της κίνησης στις υπεραγορές
Ζεσταίνεται η αγορά ενόψει Πάσχα-Η μάχη των προσφορών και το αδιαχώρητο στις υπεραγορές
Στοχευμένοι έλεγχοι Προστασίας Καταναλωτή σε καταστήματα πώλησης επίπλων
Kiabi: Ετοιμάζει κάθοδο στη Λευκωσία και μεγάλο άνοιγμα στο Mall of Engomi
Μειωμένες οι συνολικές πωλήσεις πετρελαιοειδών-Μικρή άνοδος στην αμόλυβδη βενζίνη
Ξάνθος Σαρρής: Η επέκταση της ΕΥΡΗΚΑ και η επόμενη γενιά
Οι Υπεραγορές Αλφαμέγα ανταμείβουν τους πελάτες τους με πολυτελή πιάτα MasterChef
Το βραβείο Red Dot Design 2024 στο νέο Hyundai Santa Fe