Η ψαλίδα με τα δανειστικά και τι πραγματικά ισχύει με τα καταθετικά επιτόκια στην Κύπρο

Στην περαιτέρω σμίκρυνση της ψαλίδας μεταξύ δανειστικών και καταθετικών επιτοκίων επιμένει φορτικά στις παραινέσεις του προς τις τράπεζες ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, κάτι το οποίο ζήτησε εκ νέου και κατά τη συνάντηση που είχε με τον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου την περασμένη Τρίτη.

Διαβάστε εδώ: Επιμένει για κλείσιμο ψαλίδας καταθετικών και δανειστικών επιτοκίων ο Κεραυνός-Η διαβεβαίωση των τραπεζών

Υπό το πρίσμα των παραινέσεων αυτών, εκείνο που εν πρώτοις θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι το γεγονός ότι τα καταθετικά επιτόκια στην Κύπρο είναι χαμηλότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, ένεκα της πλεονάζουσας ρευστότητας που υπάρχει στους ισολογισμούς των κυπριακών τραπεζών.

Ωστόσο ακόμη και έτσι, θα πρέπει να σημειωθεί πως το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφηκε σημαντική αύξηση των καταθετικών επιτοκίων στην Κύπρο, σε ποσοστό της τάξης του 404% για τα νοικοκυριά και του 165% για τις επιχειρήσεις, την ώρα που τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ευρωζώνη ήταν σε διψήφια νούμερα.

Παράλληλα, αξίζει να επισημανθεί, παραμένει η εξαιρετικά μεγάλη πλεονάζουσα ρευστότητα, η οποία μάλιστα διευρύνεται, αφού παρά τις πιέσεις οι καταθέσεις αυξάνονται (σχεδόν 53 δισ. ευρώ).

Το γεγονός εξάλλου ότι οι τράπεζες ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις για κινήσεις σε σχέση με δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια, αλλά και για τα καταθετικά, επιβεβαιώνει η ποσοστιαία σύγκριση Μαϊου-Ιουνίου(σ.σ. όπως αυτή αποτυπώνεται στους πιο κάτω πίνακες), περίοδος η οποία ακολούθησε της τότε συνάντησής τους με τον υπουργό Οικονομικών και κατά την οποία οι συζητήσεις γύρω από το θέμα σε πολιτικό επίπεδο βρίσκονταν στην κορύφωσή τους.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ 1

ΕΠΙΤΟΚΙΑ 2

Στο πλαίσιο των μέχρι σήμερα ενεργειών τους, οι τράπεζες έχουν εκπονήσει διάφορα σχέδια προς τους δανειολήπτες με στεγαστικό δάνειο κύριας κατοικίας αξίας μέχρι €350 χιλιάδων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα σχέδια αφορούν όλα τα στεγαστικά, ανεξαρτήτως αξίας.

Παράλληλα, προχώρησαν και στη δημιουργία νέων προϊόντων που αφορούν τα καταθετικά επιτόκια, έχοντας την ετοιμότητα για εκπόνηση και νέων, ώστε να συνδράμουν ακόμη περισσότερο στις πρωτοβουλίες της πολιτείας για περαιτέρω στήριξη ή ανακούφιση της κοινωνίας από τις τρέχουσες οικονομικές πιέσεις.

Διαβάστε εδώ: Με σχέδια και νέα προϊόντα απαντούν στις αυξήσεις επιτοκίων οι τράπεζες-Όλα όσα ισχύουν

Ιδιαιτέρως θετικό είναι το γεγονός ότι τα στοιχεία μέχρι 30 Ιουνίου 2023 δεν δείχνουν αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και ότι υπάρχει πτωτική τάση στις νέες αθετήσεις δανείων.

Οι συνολικές επαναδιαπραγματεύσεις δανείων στο α΄ εξάμηνο του 2022 ήταν 0,9 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ το αντίστοιχο εξάμηνο φέτος βρίσκονται στα 2 δισ. ευρώ, ποσό που ξεπερνά το 1,7 δισ. ευρώ που αφορούσε όλο το 2022.

Δειτε Επισης

Στις €252.988 η αξία των ακάλυπτων επιταγών το πρώτο τετράμηνο
Τράπεζα Κύπρου: Διπλό βραβείο καλύτερης τράπεζας από Global Finance
Η ευρωπαϊκή οδηγία για διαχειριστές και αγοραστές πιστώσεων-Δέσμη εναρμονιστικών νομοσχεδίων στην Βουλή
Στα €44.592.598,3 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Τι ανακοίνωσε το ΧΑΚ
ΕΚΤ: Πληθωρισμός Απριλίου και ΑΕΠ «κλειδώνουν» τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο
Μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο δείχνουν τα πρακτικά της ΕΚΤ... «Δημιουργείται το υπόβαθρο»
Φρανκ Έλντερσον (EKT): «Πιθανότητα» η μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο
Τράπεζα Κύπρου: Κάλεσμα στους μετόχους για ηλεκτρονική πληρωμή μερίσματος-Οι διαθέσιμοι τρόποι
Ελληνική Τράπεζα: Στις 24 Μαΐου η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου
Ο δρόμος προς την ψηφιακή ανθεκτικότητα...Πού βρίσκεται η Κύπρος σε σχέση με τον κανονισμό DORA