Ντ. Κωνσταντίνου: Στον αστερισμό των συγχωνεύσεων και εξαγορών το κυπριακό επιχειρείν

Η Κύπρος έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή όσον αφορά τις συγχωνεύσεις και εξαγορές (M &A) και βρίσκεται πλέον στο «ραντάρ» των ξένων επενδυτών, σύμφωνα με τον συνέταιρο της Oaklins, Ντίνο Κωνσταντίνου.

Μιλώντας στο InBusinessNews, με αφορμή την έντονη κινητικότητα που ειδικά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σε διάφορους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας για συγχωνεύσεις και εξαγορές, ο κ. Κωνσταντίνου τόνισε πως αποτελούν πλέον μοναδική επιλογή για τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως τομέα δραστηριοποίησης, ώστε να επιβιώσουν και να παραμείνουν ανταγωνιστικές στο σύγχρονο και πολυεθνικό περιβάλλον.

Οι παγκόσμιες τάσεις και η Κύπρος

Άλλωστε, οι συγχωνεύσεις και εξαγωγές συνιστούν σήμερα τάση στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον. Πρόσφατη έρευνα της EY (CEO Outlook Pulse), που κατέγραψε τις προθέσεις των CEOs ανά το παγκόσμιο, κατέδειξε ότι η σύναψη συμφωνιών παραμένει προτεραιότητα γι' αυτούς.

Συγκεκριμένα, σχεδόν το σύνολο (98%) δήλωσε ότι θα επιδιώξει ενεργά μια στρατηγική συμφωνία τους επόμενους 12 μήνες (από 89% τον Ιανουάριο του 2023), με το 59% να κυνηγά ενεργά συγχωνεύσεις και εξαγορές, το 47% να μελετά εκποιήσεις και το 63% να προτίθεται να συνάψει στρατηγικές συμμαχίες ή κοινοπραξίες.

Διαβάστε εδώ: ΕΥ-CEO Outlook Pulse: Προτεραιότητα για τους CEOs οι συγχωνεύσεις και εξαγορές

Η Κύπρος δείχνει να μην αποτελεί εξαίρεση της τάσης αυτής, με το Υπουργικό Συμβούλιο μάλιστα να προχωρά πρόσφτα στην έγκριση σχεδίου δράσης για παροχή κινήτρων αναφορικά με την προώθηση των εξαγορών και συγχωνεύσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με σκοπό να υπάρξει καθοριστική ώθηση στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, μέσω των κινήτρων αυτών.

Διαβάστε εδώ: Σχέδιο κινήτρων για εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων

Πού οφείλεται όμως η τάση αυτή σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Κύπρο και γιατί οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις στρέφονται στην πολιτική των συγχωνεύσεων και εξαγορών;

Ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε αρχικά ότι οι συγχωνεύσεις και εξαγορές που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα στην κυπριακή επιχειρηματική σκηνή αφορούν, τόσο συγχωνεύσεις και εξαγορές μεταξύ κυπριακών επιχειρήσεων όσο και κυπριακών με ξένες.

Όπως επισημαίνει, η χώρα μας προσελκύει πλέον επενδυτές από πολλές χώρες, ανάμεσα στις οποίες το Ισραήλ, η Ουκρανία, οι ΗΠΑ και φυσικά από χώρες της Ευρώπης, μεταξύ τους και η Ελλάδα.

Αυτό, όπως υπογραμμίζει ο συνέταιρος της Oaklins, δεν συνέβαινε στο παρελθόν, με την Κύπρο ως κράτος από το 1960, αλλά και πριν από την ένταξή της στην Ε.Ε. να μην αποτελεί επιλογή ξένων επενδυτών.

Ουσιαστικά, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, δεν υπήρχαν οι συνθήκες που να ευνοούν τις συγχωνεύσεις και εξαγορές, αφού-μεταξύ άλλων-, πριν από την ένταξη της χώρας μας στην Ε.Ε. οι ξένες επένδυσεις δεν ήταν επιτρεπτές.

«Για χρόνια η Κύπρος δεν αποτελούσε επιλογή επενδυτών για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων η κακή φήμη της περί ξεπλύματος χρήματος, ενώ πριν από την ένταξή της στην Ε.Ε. οι ξένες επενδύσεις δεν ήταν επιτρεπτές», εξηγεί.

Επισημαίνοντας πως η ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. ξεκίνησε με την ιδέα για λύση του Κυπριακού, την οποία πολλά κεφάλαια περίμεναν για να επενδυθούν, ο Ντίνος Κωνσταντίνου επισημαίνει πως η μη λύση επέφερε ένα πάγωμα, ενώ ακολούθως προέκυψαν άλλα προβλήματα που αποτελούσαν εμπόδια, όπως το κούρεμα καταθέσεων, το καθεστώς επιτήρησης, τα χρυσά διαβατήρια και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντίνου, τα τελευταία χρόνια, διάφορα γεγονότα που έγιναν στο εξωτερικό, εν τέλει λειτούργησαν θετικά για την Κύπρο σε ό,τι αφορά τις συγχωνεύσεις και εξαγορές, με πολλές χώρες να βλέπουν την Κύπρο ως πιθανό προορισμό.

Μονόδρομος για τις κυπριακές επιχειρήσεις

Στην Κύπρο, οι εταιρείες που προχώρησαν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές έγιναν ανταγωνιστικές στο εξωτερικό. Από την άλλη, οι υπόλοιπες, καλούνται να ανταγωνιστούν αυτές τις πλέον μεγάλες επιχειρήσεις, και έτσι, όπως υποδεικνύει ο κ. Κωνσταντίνου, οι συγχωνεύσεις και εξαγορές συνιστούν μονόδρομο για τις επιχειρήσεις που θέλουν, όχι απλώς να επιβιώσουν, αλλά και να καταστούν ανταγωνιστικές.

«Την ίδια ώρα καλούνται να ανταγωνιστούν τις ξένες εταιρείες που επέλεξαν την Κύπρο για να ξεκινήσουν μια startup από το μηδέν, επενδύοντας πολλά κεφάλαια», συμπλήρωσε.

Οι συγχωνεύσεις και εξαγορές αφορούν όλο το φάσμα της οικονομίας, σημειώνει ο κ. Κωνσταντίνου, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει τομέας που κάποιος ξένος δεν βλέπει για να επενδύσει στην Κύπρο.

«Ο κάθε επιχειρηματίας και οργανισμός που μεγαλώνει μελετά και την Κύπρο», υπογράμμισε.

Κληθείς να σχολιάσει το σχέδιο κινήτρων που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο για συγχωνεύσεις και εξαγορές, ο συνέταιρος της Oaklins, υπέδειξε πως πρόκειται για κάτι θετικό και ως εξέλιξη που βοηθά τους επιχειρηματίες να αντιληφθούν τις ανάγκες του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που διανύουμε.

Διαβάστε εδώ: Κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις-Το παράδειγμα ευρωπαϊκών χώρων που θα ακολουθήσει η Κύπρος

  • Οι υπηρεσίες της Oaklins

Η Oaklins είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο χρηματοοικονομικών συμβούλων με εξειδίκευση σε συγχωνεύσεις και εξαγορές, που σχεδόν για 40 χρόνια συμβουλεύουν επιχειρηματίες και εξελισσόμενες εταιρείες να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

Παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για εξαγορά ή πώληση εταιρειών, καθώς και για σκοπούς δανεισμού και έκδοσης μετοχών. Οι πελάτες της έχουν πρόσβαση παντού. Από τη Στοκχόλμη στη Σαγκάη, από τη Νέα Υόρκη στο Σάο Πάολο, από το Λονδίνο τώρα στην Κύπρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 27 Σεπτεμβρίου η Oaklin θα πραγματοποιήσει την πρώτη της εκδήλωση στο Pralina Experience, όπου θα συναντηθεί με ιδιόκτητες επιχειρήσεων και decision makers μεγάλων οργανισμών.

Θα συζητήσει μαζί τους σχετικά με το το πώς μπορούν να μεγιστοποιήσουν την αξία της επιχείρησής τους, αλλά και θα επιδιώξει να τους εισάγει τον τρόπο σκέψης που πρέπει να έχουν στην εποχή των Μ&Α.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφή, κάντε κλικ εδώ.

Διαβάστε εδώ: Ντ. Κωνσταντίνου: Δυναμικά στην εποχή των συγχωνεύσεων και των εξαγορών η Κύπρος

Δειτε Επισης

Δέσμευση για περαιτέρω στήριξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας-Οι εξαιρετικές σχέσεις Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου
Cisco Experience: Οι πλατφόρμες δικτύου, το μοντέλο NaaS και το Cloud Networking
Χρηματοδοτικά εργαλεία, σχέδια και αποζημιώσεις για γεωργούς και κτηνοτρόφους
Οι stars του UEFA Euro 2024 τώρα στα Lidl
Έρευνα: Ποιες οι προσδοκίες των πολιτών για το ΓΕΣΥ
Τακτικό μέλος της Ακαδημίας της Ευρώπης o Καθηγητής του ΤΕΠΑΚ Σωτήρης Καλογήρου
Τερματίστηκε η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας-Σε συνάντηση με Γιάννη Παναγιώτου, Kition και συντεχνίες
Συνεχίζεται η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας, έτοιμος να συνδράμει στην επίλυση της διαφοράς ο Βαφεάδης
Συνέδριο της Διεύθυνσης Ανώτερης Εκπαίδευσης του ΥΠΑΝ σε συνεργασία με την PWC Κύπρου
Για 8η χρονιά ΟΠΑΠ Κύπρου και Ερυθρός Σταυρός πορεύονται μαζί