Μαρίνα/λιμάνι Λάρνακας: Οι σκιές για την υλοποίηση και πώς απαντά ο Πάνος Αλεξάνδρου

Τις σκιές σε σχέση με την πορεία υλοποίησης του μεγαλεπήβολου έργου της ενιαίας ανάπτυξης της μαρίνας και του λιμανιού της Λάρνακας σβήνει ο διευθύνων σύμβουλος της Kition Ocean Holdings, Πάνος Αλεξάνδρου, κληθείς από το InBusinessNews να τοποθετηθεί επί των ανησυχιών που στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα πλανώνται περί καθυστερήσεων και των πιθανών λόγων στους οποίους ενδεχομένως να οφείλονται.

Οι ανησυχίες προκύπτουν από την διαπίστωση ότι δεν παρατηρείται ουσιαστική πρόοδος στα έργα, με αποτέλεσμα να γεννώνται υποψίες που αγγίζουν ακόμη και το κατά πόσο, τελικά, θα πραγματοποιηθεί ή όχι.

«Είναι αβάσιμα τα όσα ακούγονται και δεν υπάρχουν καθυστερήσεις. Για να γίνουν σωστά τα έργα, χρειάζονται κάποιο σχεδιασμό. Στόχος, είναι τον Ιούνιο του 2024 να αρχίσουν τα μεγάλα έργα», τόνισε μιλώντας στο InBusinessNews, ο κ. Αλεξάνδρου.

Υπογραμμίζοντας ότι η υλοποίηση του έργου προχωρά βάσει προγράμματος και πως κατά το πρώτο τετράμηνο του 2024 θα υπάρξουν χειροπιαστές εξελίξεις, ο Πάνος Αλεξάνδρου υπέδειξε ότι κατά την παρούσα στιγμή διεξάγονται εργασίες στην αποβάθρα της μαρίνας με στόχο να ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Η αποβάθρα, σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται να ανοίξει για το κοινό περί τα τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου, οπόταν και θα πραγματοποιηθεί σχετική εκδήλωση και θα τοποθετηθεί ο θεμέλιος λίθος.

«Προχωράμε βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχουμε. Σε αυτή τη φάση, κάνουμε δεύτερες σκέψεις για κάποια κτίρια, και βγήκαμε σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, ο οποίος λήγει τέλη Σεπτεμβρίου. Θα πάρουμε τις προτάσεις και θα εξετάσουμε με λεπτομέρεια ποια κτίρια είναι καλύτερα να αρχίσουν πρώτα να κατασκευάζονται», εξήγησε.

Σημειώνεται πως η εταιρεία, όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Kition Ocean Holdings, έχει ήδη βγει σε προσφορές και για τις θαλάσσιες εργασίες του έργου.

Η συμμετοχή της Aroundtown SA

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι σύμφωνα με κοινοποίηση που λήφθηκε από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού(ΕΠΑ) και δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο, μετοχική συμμετοχή στην κοινοπραξία Kition Ocean Holdings απέκτησε ένας μεγάλος παίχτης της ευρωπαϊκής αγοράς ακινήτων, και συγκεκριμένα η εισηγμένη στο γερμανικό χρηματιστήριο Aroundtown Ltd, αποκτώντας μετοχικό κεφάλαιο από την REM International (Cyprus) SA.

Η Aroundtown SA χρηματοδοτεί μεγάλης εμβέλειας έργα με επίκεντρο τα ποιοτικά ακίνητα που παράγουν και διαθέτουν προοπτικές προστιθέμενης αξίας, σε κεντρικές τοποθεσίες σε κορυφαίες ευρωπαϊκές πόλεις, κυρίως στη Γερμανία και την Ολλανδία.

Η υλοποίηση των επενδύσεων της γίνεται μέσω της θυγατρικής δημόσιας εταιρείας Grand City Properties S.A. («GCP»), η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στην αγορά ακινήτων της Γερμανίας.

Διαβάστε εδώ: Aroundtown SA: Ο διεθνής κολοσσός που επενδύει μέσω Kition στο λιμάνι Λάρνακας

Η μεγαλύτερη ανάπτυξη

Η ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, μέσω της εμπορικοποίησής του, αφορά στην μεγαλύτερη ανάπτυξη που έγινε ποτέ στην Κύπρο, με την επένδυση να ακουμπά τα €1,2 δισ.

Η μεγαλεπήβολη αυτή επένδυση πρόκειται να ολοκληρωθεί σε τέσσερις φάσεις και σε βάθος δωδεκαετίας, κάτι που, όπως εκτιμάται, θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της Λάρνακας.

Στόχος της ανάπλασης, είναι η μαρίνα Λάρνακας να είναι ικανή να εξυπηρετεί και να φιλοξενεί όλους τους τύπους πλοίων, yatch και επιχειρήσεων. Με την ολοκλήρωση της ανάπλασης, θα έχει χωρητικότητα για 650 θέσεις ελλιμενισμού για διάφορα μήκη σκαφών από 5 μέχρι 125 μέτρα.

Επίσης, θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει στους χώρους της μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις ιδιωτικού και δημόσιου χαρακτήρα.

Σημειώνεται ότι η μαρίνα άνοιξε για το κοινό το τέλος Οκτωβρίου του 2022, αφού για χρόνια λειτουργούσε κυρίως για ιδιοκτήτες σκαφών. Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει επιδιορθώσεις στον πεζόδρομο και λειτουργεί εστιατόριο, καφετέρια και παιδότοπος.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας