Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Σχέδιο κινήτρων για εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων

Σχέδιο δράσης για παροχή κινήτρων αναφορικά με την προώθηση των εξαγορών και συγχωνεύσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο. Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρία ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, σκοπός είναι να υπάρξει καθοριστική ώθηση στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, μέσω των κινήτρων αυτών.

Ο Υπουργός επεσήμανε ότι «η ανάπτυξη των επιχειρήσεών μας και ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποτελούν μία από τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη». Εξήγησε, δε, ότι λόγω του μεγέθους της Κύπρου, το ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων φτάνει το 93% του συνόλου.

«Το μέγεθος αυτό δημιουργεί προβλήματα και εμπόδια στην ανάπτυξή των επιχειρήσεών μας, διότι έχει επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητά τους και στη δυνατότητα να αναπτύξουν οικονομίες κλίμακας», πρόσθεσε ο Υπουργός.

Ανέφερε, ακόμα, ότι «με το σχέδιο που έχει εγκρίνει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, δίνονται σημαντικά κίνητρα για συνέργειες των επιχειρήσεων με διάφορους τρόπους, ώστε να υπάρξει καθοριστική ώθηση για την ανάπτυξή τους».

Οι δράσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο είναι σε τρεις άξονες, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών. Αφορούν, αφενός, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης και αλλαγής της κουλτούρας εξαγορών και συγχωνεύσεων των επιχειρήσεων. Επίσης, αφορούν εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου και μείωση γραφειοκρατίας, ώστε να υπάρξει βελτίωση και απλοποίηση των διαδικασιών που απαιτούνται για αυτό τον σκοπό. Ο τρίτος άξονας αφορά στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση και προώθηση συγχωνεύσεων και εξαγορών, σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας.

Εξάλλου, ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να επεκτείνει κατά ένα μήνα ακόμα την επιχορήγηση της ηλεκτρικής ενέργειας της ΑΗΚ προς τις ευάλωτες ομάδες, «δίνοντας έτσι ακόμα μία παράταση ενός μηνός στο σχέδιο και, ταυτόχρονα, να βοηθηθεί η τιμολόγηση αυτού του θέματος, όπου είχε παρουσιαστεί ένα μικρό πρόβλημα», όπως είπε.

Δειτε Επισης

Γιώργος Γεωργίου: Ο AMCHAM, οι αμερικανικές επενδύσεις, η βίζα και οι απευθείας πτήσεις με ΗΠΑ
Τζούλι Φίσερ: Ελκυστική αγορά για αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας η Κύπρος-Τι διαβεβαίωσε τον Χριστοδουλίδη
Μηδενική ανοχή σε πρακτικές που εκθέτουν την Κύπρο και δράσεις αποκατάστασης της φήμης της χώρας
Προϋπολογισμός 2024: Πρόσθετες πιστώσεις, μειώσεις και μεταφορές προτεινόμενων πιστώσεων
Συστάσεις και εισηγήσεις Δημοσιονομικού Συμβουλίου στην Κυβέρνηση-Οι κίνδυνοι και η ανησυχία
Βελτιώθηκε τον Νοέμβριο το οικονομικό κλίμα
Μαρίνα Χατζημανώλη: Η Κύπρος προάγει ισότητα στη ναυτιλία
Επιδοτήσεις 60 εκ. ευρώ σε γεωργούς τον Δεκέμβριο μέσω των εκταρικών επιδοτήσεων
Μέχρι 1η Δεκεμβρίου οι αιτήσεις στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης
Στις 7 Δεκεμβρίου ανακοίνωση Ελεγκτικής για ωφελήματα ΠτΔ την περίοδο 2014-2018