Ντ. Κωνσταντίνου: Δυναμικά στην εποχή των συγχωνεύσεων και των εξαγορών η Κύπρος

Τους λόγους για τους οποίους η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να εισέλθει δυναμικά στην εποχή των M&A (συγχωνεύσεις και εξαγορές), αναλύει ο συνέταιρος στην Oaklins, Ντίνος Κωνσταντίνου.

Επεξηγεί ακόμη γιατί η εταιρεία μπορεί να κάνει τη διαφορά προς όφελος των επιχειρήσεων που θα την εμπιστευθούν, με στόχο τη μεγιστοποίηση της αξίας τους, ενώ απευθύνει ανοικτή πρόσκληση γνωριμίας στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη του τρέχοντος μηνός.

Πείτε μας λίγα λόγια για την εταιρεία...

Η Oaklins είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο χρηματοοικονομικών συμβούλων με εξειδίκευση σε συγχωνεύσεις και εξαγορές, που σχεδόν για 40 χρόνια συμβουλεύουν επιχειρηματίες και εξελισσόμενες εταιρείες να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

Παρέχουμε συμβουλευτικές υπηρεσίες για εξαγορά ή πώληση εταιρειών καθώς και για σκοπούς δανεισμού και έκδοσης μετοχών. Οι πελάτες μας έχουν πρόσβαση παντού. Από τη Στοκχόλμη στη Σαγκάη, από τη Νέα Υόρκη στο Σάο Πάολο, από το Λονδίνο τώρα στην Κύπρο.

Με τους διασυνοριακούς μας συνεργάτες μπορούμε να κλείσουμε την καλύτερη και πιο κατάλληλη πράξη για τον κάθε πελάτη.

Σε πόσες χώρες δραστηριοποιείται η Oaklins και πώς προέκυψε η απόφαση για κάθοδο στην Κύπρο;

Η Oaklins διατηρεί γραφεία σε διάφορες περιοχές σε περισσότερες από 45 χώρες ανά το παγκόσμιο, εκ των οποίων οι 20 χώρες είναι στην Ευρώπη. Και είναι σημαντικό να πούμε ότι οι κατά τόπους ομάδες της θεωρούνται πολύ επιτυχημένες στην περιοχή όπου δραστηριοποιούνται.

Μεγαλώνοντας κάθε χρόνο και βλέποντας συνάμα την Κύπρο να αναπτύσσεται, το λογικό επόμενο βήμα ήταν να έλθουμε κοντά στον ντόπιο επιχειρηματία, να τον βοηθήσουμε να πραγματοποιήσει τους στόχους του.

Οι πελάτες της Oaklins θα στηρίζονται από έμπειρους στον τομέα Κύπριους συμβούλους καθώς και από εξειδικευμένη ομάδα στη Λετονία.

Σε ποιους απευθύνεστε;

Απευθυνόμαστε, κυρίως, στις κυπριακές επιχειρήσεις 2ης και 3ης γενιάς, σε πολλές εκ των οποίων οι ιδρυτές βρίσκονται ακόμη εν ενεργεία. Έστω και αν είναι πολύ επιτυχημένες στον τομέα τους, δεν είναι απαραίτητα κι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις που θα έλθουν.

Επίσης, μπορούμε να βοηθήσουμε εταιρείες που έχουν καθαρά αναπτυξιακό ορίζοντα και ενδιαφέρονται για εξαγορές τόσο στην Κύπρο όσο και το εξωτερικό.

Ποια τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Oaklins;

Διαθέτουμε εμπειρία δεκαετιών με εξειδίκευση στον συγκεκριμένο τομέα που δραστηριοποιείται ο εκάστοτε πελάτης μας. Στην Κύπρο λόγω του μικρού μεγέθους της αγοράς δεν υπάρχει η δυνατότητα εξειδίκευσης.

Το μεγάλο όμως πλεονέκτημα, έναντι άλλων παγκοσμίων οργανισμών του τομέα, είναι ότι ο δικός μας υπερτερεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε διεθνές επίπεδο, που είναι το μέγεθος που κανείς συναντά στην Κύπρο.

Είναι η πρώτη φορά που έρχεται στην χώρα ένας διεθνής κολοσσός συμβούλων με ειδικότητα στα μεγέθη των δικών μας επιχειρήσεων.

Πώς η εταιρεία σας μπορεί να καταστεί ωφέλιμη για τις ντόπιες επιχειρήσεις;

Ένας ιδιοκτήτης ή μια οικογένεια θα πουλήσουν την επιχείρησή τους μόνο μία φορά. Στην Κύπρο, ανέκαθεν δεν είχαν την ευχέρεια επιλογών. Ακόμα και σήμερα, πολλές φορές βλέπουμε εταιρείες να πωλούνται γιατί βρέθηκε ένας αγοραστής, χωρίς την πιθανότητα να υπάρξουν άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Η Oaklins πλεονεκτεί, καθώς με ένα δίκτυο παγκόσμιας εμβέλειας, δύναται να βρει αγοραστές να ανταγωνιστούν μεταξύ τους, για να μπορέσει ο πελάτης της να πάρει τη μεγαλύτερη δυνατή τιμή για τους κόπους μιας ζωής.

Ποιες ιδιαιτερότητες των κυπριακών επιχειρήσεων θα χειριστεί η Oaklins;

Η κυπριακή επιχείρηση, κατά κανόνα, άρχιζε με έναν ιδιοκτήτη, χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα η πιθανότητα αλλαγής ιδιοκτησίας. Κατ’ επέκταση, δεν ακολουθείται ο απαραίτητος διαχωρισμός ευθυνών ή ακόμα μπορεί να υπάρχουν στην εταιρεία προσωπικά ή περιττά περιουσιακά στοιχεία, που μειώνουν την απόδοση κεφαλαίου. Αυτά τα βλέπουμε και σε εταιρείες που λειτουργούν για τρείς γενιές.

Είναι εδώ ακριβώς που η εξειδίκευση της Oaklins, σε παρόμοιες επιχειρήσεις ανά το παγκόσμιο, μπορεί να βοηθήσει τις ντόπιες να προγραμματιστούν και να οργανωθούν σωστά για μια μελλοντική έξοδο. Μια σωστά στημένη επιχείρηση έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από μια που στήθηκε τυχαία από τις περιστάσεις.

Πείτε μας για τον τομέα των M&A και την παρουσία του στη χώρα μας...

Οι συγχωνεύσεις και εξαγορές (Μ&Α) αποτελούν ίδιον μιας ανεπτυγμένης οικονομίας, όπου η ελεύθερη αγορά εργάζεται χωρίς μεγάλες παρεμβολές. Στο εξωτερικό, βλέπουμε να μεγαλουργούν, κυρίως, σε χώρες της Αμερικής, της ΕΕ και στην Αγγλία.

Στην Κύπρο, ενώ έχουμε κράτος από το 1960, δεν είχαμε συνθήκες που να ευνοούσαν τα Μ&Α. Καταρχάς, δεν επιτρεπόταν σε ξένους να επενδύουν και να επιχειρούν στη χώρα. Είναι η ένταξή μας στην ΕΕ που άλλαξε τα πράγματα και τους απαρχαιωμένους μας νομούς και συνήθειες.

Η ένταξη, όμως, συσχετίστηκε με τη λύση του Κυπριακού, την οποία πολλά κεφάλαια περίμεναν για να επενδυθούν. Η μη λύση έφερε ένα πάγωμα. Μέχρι να καταλάβουμε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται με την ένταξή μας χωρίς λύση, προέκυψε άλλο πρόβλημα.

Είχαμε το κούρεμα και καθεστώς επιτήρησης. Έπειτα ήλθαν στο προσκήνιο τα χρυσά διαβατήρια και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Σήμερα οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές;

Είναι για πρώτη φορά τώρα, μετά από πολλά χρόνια, που οι συνθήκες τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Κύπρο είναι κατάλληλες για Μ&Α. Επιτέλους, η χώρα μας δεν έχει κάποιο πρόβλημα που να απωθεί ξένες επενδύσεις.

Επίσης, δυο τεράστιες αγορές, όπου οι διεθνείς οργανισμοί είχαν ως προτεραιότητα να επενδύουν, ο ένας, η Ρωσία, έχει χαθεί εντελώς, ενώ ο άλλος, η Κίνα, άρχισε να έχει ερωτηματικά. Έτσι, μπήκαν στο ραντάρ μικρότερες χώρες, όπως η Κύπρος. Επίσης, οι κυπριακές επιχειρήσεις έχουν ωριμάσει, οι νέες γενιές έφεραν και νέες νοοτροπίες.

Πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα;

Για τους λόγους που ανέφερα, αναμένουμε ότι η Κύπρος θα μπει δυναμικά στην εποχή των Μ&Α. Ήδη αρχίσαμε να βλέπουμε κυπριακές εταιρείες να αγοράζονται από ξένες. Κάποια «Α» επιχείρηση που είχε για χρόνια κάποιον ανταγωνιστή και κατά κάποιο τρόπο συναγωνιστή και φίλο, ξαφνικά αυτός εξαγοράζεται από ένα corporation.

Άρα, η δυναμική του ανταγωνισμού θα αλλάξει άρδην και η «Α» επιχείρηση θα πρέπει να κάνει κάτι για να επιβιώσει. Παράλληλα, θα δούμε πολλές κυπριακές εταιρείες να εξαγοράζουν άλλες καθώς και να επεκτείνονται στο εξωτερικό.

Ως Oaklins ήλθαμε να σταθούμε δίπλα στον Κύπριο επιχειρηματία. Κάποιους θα τους βοηθήσουμε, ώστε να πάρουν το maximum για τους κόπους μιας ζωής, και κάποιους θα τους στηρίξουμε, για να εξαγοράσουν άλλους και να μεγαλώσουν. Με την εμπειρία, την τεχνογνωσία, και την εξειδίκευσή μας έχουμε ό,τι θα χρειαστούν.

  • Η Oaklins μας συστήνεται

Στις 27 Σεπτεμβρίου θα κάνουμε την πρώτη μας εκδήλωση στο Pralina Experience, όπου θα βρεθούμε, κυρίως, με ιδιόκτητες επιχειρήσεων και decision makers μεγάλων οργανισμών. Θα συζητήσουμε για το πώς μπορούν να μεγιστοποιήσουν την αξία της επιχείρησής τους και να τους εντάξουμε στον τρόπο σκέψης που πρέπει να έχουν στην εποχή των Μ&Α.

Γι’ αυτό και επιλέξαμε για τίτλο της εκδήλωσής μας το «explore the world of M&A». Θα έχουμε μαζί μας και στελέχη της Oaklins από το εξωτερικό, γι’ αυτό και η εκδήλωση θα είναι στα Αγγλικά.

Δειτε Επισης

Στη Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου το βραβείο Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: The Shipping Forecast
Αντώνης Ρέμος-Ελένη Φουρέιρα: H συναυλία της χρονιάς στις 15 Ιουνίου στο Nammos Limassol
Πάνος Πέτρου: Αυτοί είναι οι στρατηγικοί στόχοι για διασφάλιση της ποιότητας στο ΓεΣΥ
Peter Moll: Οι υπηρεσίες cloud αλλάζουν τον τομέα της υγείας
Ξεκινά ο κύκλος δωρεάν διαδικτυακών εκπαιδεύσεων του #YouthEmpowered της Coca-Cola HBC Κύπρου
Ο αντιπρόεδρος του ΠΔΣ Νικόλας Τσαρδελλής μέλος της επιτροπής οικονομικών θεμάτων του CCBE
Εννέα καταξιωμένες σχεδιάστριες μόδας παρουσιάζουν μια σύγχρονη απόδοση της παραδοσιακής κυπριακής ενδυμασίας
Ρεκόρ παραγγελιών λουλουδιών μέσω Wolt για την Ημέρα της Μητέρας
Το Hope For Children τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Γραμμών Βοηθείας για Παιδιά