Malls: Νέες αφίξεις, επεκτάσεις, μετοχικές αλλαγές και πλειστηριασμοί

Δραστικές αλλαγές και ανακατατάξεις δρομολογούνται στον χάρτη των εμπορικών κέντρων της Κύπρου. Νέοι παίχτες στην αγορά, επεκτάσεις, ανακαινίσεις, μετοχικές αλλαγές, αλλά και malls σε πλειστηριασμό συνθέτουν το τοπίο.

Τα εμπορικά κέντρα ανέκαμψαν μετά την πανδημία, καταφέρνοντας να βγουν κερδισμένα τόσο από πλευράς επισκεψιμότητας όσο και από πλευράς τζίρου. Την ίδια ώρα, όμως, τα υψηλά επιτόκια, η έλλειψη προσωπικού, η κατακόρυφη αύξηση των τιμών ένεκα του πληθωρισμού και η αρνητική ψυχολογία των καταναλωτών λόγω της μείωσης της αγοραστικής τους δύναμης, έχουν αλλάξει τις ισορροπίες.

Πιο κάτω παρουσιάζονται μερικές από τις πιο σημαντικές εξελίξεις που έχουν καταγραφεί ή όσα προγραμματίζονται να γίνουν το επόμενο διάστημα, φέρνοντας νέα δεδομένα στην αγορά των malls.

Νέο mall στη Λεμεσό από την Atterbury
Την ανέγερση νέου mall στην ανατολική πλευρά της Λεμεσού προγραμματίζει η Atterbury Europe.

Η εταιρεία, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της το Mall of Cyprus μαζί με το Εμπορικό Πάρκο Σιακόλα, καθώς και το Mall of Engomi, πρόκειται να δημιουργήσει ένα νέο προορισμό για ψώνια και ψυχαγωγία, στη Μέσα Γειτονιά.

mallatterbury

Διαβάστε εδώ: Έτσι θα είναι το νέο mall της Λεμεσού-Εικόνες και σχεδιασμοί από το φιλόδοξο concept

Στην πρότασή της, η οποία δημοσιεύεται αυτούσια στην ιστοσελίδα της εταιρείας, τονίζεται ότι το προτεινόμενο Mall of Limassol έρχεται για καλύψει ένα κενό στο λιανεμπόριο της Λεμεσού, δημιουργώντας παράλληλα ένα μοντέρνο εμπορικό χωριό που αναλογίζεται τον παλαιότερο και τον σημερινό πλούτο της πόλης και τους ανθρώπους της. Βάσει της πρότασης της Atterbury Europe, το νέο mall της Λεμεσού θα εκτείνεται σε τρεις ορόφους που αναμένεται να φιλοξενήσουν 114 καταστήματα.

mallatterbury5

Οι συνολικοί χώροι ανέρχονται στα 31.181 τ.μ., ενώ η μεικτή έκταση των ενοικιαζόμενων χώρων φτάνει τα 27.025 τ.μ.

mallatterbury6

Οι κατασκευαστικές εργασίες για το νέο εμπορικό κέντρο, στη λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού (παρά την οδό 1ης Οκτωβρίου), στη Μέσα Γειτονιά, εκτιμάται ότι θα αρχίσουν εντός του 2024.

Μετοχικές αλλαγές σε Mall of Cyprus και χρέωση πάρκινγκ
Αλλαγές στο μετοχικό κεφάλαιο των Mall of Cyprus και Mall of Engomi έρχονται προσεχώς, με τα δύο εμπορικά κέντρα να γνωστοποιούν με ανακοινώσεις τους στο ΧΑΚ ότι οι μέτοχοι τους θα παρακαθήσουν σε συνεδρίαση στις 31 Αυγούστου 2023, για να συζητήσουν μεταξύ άλλων την αύξηση του κεφαλαίου, όπως επίσης και την απόκτηση μετοχών από την Pareto Limited.
Διαβάστε εδώ: Μετοχικές αλλαγές σε Mall of Cyprus και Mall of Engomi με το βλέμμα στη... Λεμεσό

mallofcyprus

Οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν, την αύξηση του εγκεκριμένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας από €85.500.000 διαιρεμένο σε 171.000.000 κοινές μετοχές ονομαστικής αξίας €0,50 έκαστη, σε €185.500.000 διαιρεμένο σε 371.000.000 κοινές μετοχές ονομαστικής αξίας €0,50 η καθεμία, με τη δημιουργία 200.000.000 κοινών μετοχών ονομαστικής αξίας €0,50 η καθεμία, οι οποίες θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τις υφιστάμενες κοινές μετοχές της εταιρείας. Σημειώνεται ότι το 2019, η Pareto Limited απέκτησε το 25% της Atterbury Europe, ιδιοκτήτριας εταιρείας των Mall of Cyprus και Mall of Engomi.

Διαβάστε εδώ: Mall of Cyprus: Χρέωση parking για περισσότερες από δύο ώρες στάθμευσης-Δείτε τον τιμοκατάλογο

Σε μία άλλη εξέλιξη, το Mall of Cyprus υιοθετεί για πρώτη φορά ελεγχόμενη στάθμευση με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του διαθέσιμου χώρου στάθμευσης και την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών του. Το νέο, αυτόματο, paperless σύστημα Sensipark θα τεθεί σε εφαρμογή από 1η Σεπτεμβρίου.

Όλοι οι επισκέπτες, θα δικαιούνται δύο ώρες δωρεάν στάθμευση από την ώρα άφιξης τους στο Mall of Cyprus. Στο τέλος της επίσκεψης τους, θα κατευθύνονται τους σε μια από τις εξόδους του χώρου στάθμευσης και εάν η διάρκεια επίσκεψης είναι λιγότερη από δύο ώρες, οι μπάρες στάθμευσης θα ανοίγουν αυτόματα για να εξέλθουν του parking. Εάν η διάρκεια επίσκεψης στο Mall of Cyprus είναι για περισσότερο από 2 ώρες, θα γίνεται αυτόματα υπολογισμός του ποσού που πρέπει να καταβληθεί με το χρόνο της επίσκεψης, και θα εμφανίζεται το ποσό στην οθόνη του τερματικού πληρωμής που θα βρίσκεται στις εξόδους του χώρου στάθμευσης.

Επέκταση στο Neon Mall of Pafos
Σε προσθήκες, μετατροπές, εσωτερικές αλλαγές και επέκταση που θα οδηγήσει σε νέο κτήριο προχωρά το εμπορικό κέντρο Neon Mall of Pafos, το οποίο στεγάζεται στον χώρο του The Paphos Mall (πρώην υπεραγοράς Ορφανίδη).

Με βάση την περιβαλλοντική γνωμάτευση, έχει κατατεθεί στο Τμήμα Περιβάλλοντος αίτηση για χορήγηση πολεοδομικής άδειας για προσθήκες/μετατροπές και επέκταση υφιστάμενου πολυκαταστήματος (SuperHome Center), καθώς και προσθήκη γραφείων στον πρώτο και δεύτερο όροφο του εμπορικού κέντρου. Η προτεινόμενη ανάπτυξη αφορά κυρίως επέκταση του υφιστάμενου αδειοδοτήμενου κτηρίου και εσωτερικές αλλαγές προς την ένωσή του με την επέκταση με νέο κτήριο.

neonmall

Διαβάστε εδώ: Neon Mall of Pafos: Ετοιμάζεται για επέκταση το εμπορικό κέντρο (photos)

Μεταξύ άλλων, το προτεινόμενο νέο κτήριο θα αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, μεσοπάτωμα και δύο ορόφους. Το υπόγειο θα περιλαμβάνει χώρους στάθμευσης, αποθήκες, χώρο υποδοχής, τέσσερα μικρά καταστήματα και χώρους υγιεινής. Στο ισόγειο θα υπάρχουν τέσσερα καταστήματα με μεσοπάτωμα και χώροι υγιεινής. Το μεσοπάτωμα των δύο εκ των τεσσάρων καταστημάτων του ισογείου θα περιλαμβάνουν κουζίνα, χώρους υγιεινής και ντουζ. Ο πρώτος όροφος θα διαθέτει καφετέρια, γυμναστήριο, γραφεία και οκτώ χώρους υγιεινής.

neonmall2

Σημειώνεται ότι η καφετέρια και το γυμναστήριο θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τους εργαζομένους των γραφείων. Τέλος, ο δεύτερος όροφος θα διαθέτει γραφεία, οκτώ υγιεινής και χώρο διακίνησης.

Παράλληλα, η αναβάθμιση περιλαμβάνει τη διαμόρφωση της βορείας εισόδου/ εξόδου, από τον βόρειο παρακαμπτήριο δρόμο Γεροσκήπου, με την δημιουργία τριγωνικής νησίδας για την ασφαλέστερη πρόσβαση των οχημάτων και των πεζών. Σε απόσταση 50 μέτρων από την είσοδο, θα κατασκευαστεί επίσης κυκλικός κόμβος για διευκόλυνση της οδικής κυκλοφορίας.

Επέκταση και οικιστική ανάπτυξη στο My Mall Limassol

Στην αναμονή βρίσκεται το My Mall, στη Λεμεσό, το οποίο ετοιμάζει μεγάλη επέκταση 6.000 τ.μ., η οποία θα προσδώσει νέο πρόσωπο στο εμπορικό κέντρο και θα συμβάλει στην περαιτέρω αναβάθμιση της ταχέως αναπτυσσόμενης περιοχής Ζακακίου.

Πρόκειται για μια ριζική ανανέωση, αφού αφορά επέκταση του εμπορικού τμήματος, οικιστική ανάπτυξη, καθώς και την πλήρη ανακαίνιση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.

Η οικιστική ανάπτυξη αφορά έργο 10.000 τ.μ. που θα περιλαμβάνει περίπου 160 διαμερίσματα.

mymall

Διαβάστε εδώ: My Mall: Κοντά στο πράσινο φως για επέκταση και οικιστική ανάπτυξη

Το ανανεωμένο mall, αναμένεται να προσεγγίσει νέα καταστήματα κυπριακών και ξένων συμφερόντων και να υπάρχει μια πληθώρα επιλογών από επιτυχημένα brands της αγοράς. Παράλληλα, θα επιτρέψει τη στέγαση περισσότερων εστιατορίων και χώρων ψυχαγωγίας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2022 ολοκληρώθηκε το deal για εξαγορά μετοχικού κεφαλαίου του My Mall σε δύο μεγάλους διεθνείς επενδυτικούς οργανισμούς, με την επέκταση του εμπορικού κέντρου να αποτελεί κεντρικό πυλώνα των νέων επενδυτών.

Ειδικότερα, η κοινοποίηση συγκέντρωσης αναφορικά με την απόκτηση του My Mall Limassol από την Dorsel (B.A.Z.) Ltd και την Ari Real-Estate (Arena) Investments, μέσω της Limassol Mall Ltd, βρισκόταν ενώπιον της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού τον Απρίλιο του 2022. Πρόκειται για εταιρείες Ισραηλινών συμφερόντων.

Τι γίνεται με το Neo Plaza
Σε μία πρόσφατη εξέλιξη, σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό βγαίνει το εμπορικό πάρκο, γνωστό και ως εκπτωτικό χωριό Neo Plaza, στην Κοκκινοτριμιθιά.

Το Neo Plaza μετρά περίπου δύο χρόνια παρουσίας, με την επισκεψιμότητά του, ιδιαίτερα την τελευταία χρονιά να έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το opening του 2021. Το εμπορικό κέντρο, το οποίο έφερε ένα νέο concept στο λιανεμπόριο ως mall ανοιχτού τύπου, πλέον αναζητεί αγοραστή, επιδιώκοντας να ανταγωνιστεί τα κλειστά malls της περιοχής.

neoplaza

Διαβάστε εδώ: Στο σφυρί το Neo Plaza στην Κοκκινοτριμιθιά

Η ειδοποίηση για τη διεξαγωγή του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (ειδοποιήσεις πλειστηριασμών), μετά από αίτηση της AstroBank Public Company Limited.

Η επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης ανέρχεται στα €10,5 εκατ.

Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες του εμπορικού κέντρου προχωρούν σε αγωγή κατά της πρόθεσης της Astrobank να πωλήσει μέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού του ακινήτου και της επιχείρησης, αξιώνοντας το ποσό των €17 εκατ. ως η κατ' ελάχιστον αγοραία αξία του ακινήτου.
Διαβάστε εδώ: Στην αντεπίθεση οι ιδιοκτήτες του Neo Plaza - Ποιο το αίτημα τους

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου που εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες, Πολύκαρπος Δ. Πετρίδης & ΣΙΑ, αναφέρει ότι:

  1. Αμφισβητούν νομικά το δικαίωμα του ενυπόθηκου δανειστή δηλαδή της Τράπεζας να κινήσει διαδικασίες πλειστηριασμού για πώληση του ακινήτου διότι δεν έχει τηρηθεί η σχετική νομοθεσία
  2. Αμφισβητούν νομικά το δικαίωμα του ενυπόθηκου δανειστή να προχωρήσει σε επιχειρούμενη πώληση του ακινήτουτος δια πλειστηριασμού ή άλλως πως και μάλιστα στην «εξευτελιστική κατώτατη επιφυλαχθείσα αξία των €10.500.000».
  3. Αξιώνουν δικαστικά αποζημιώσεις, δια αγωγής που έχουν καταχωρήσει στις 21/08/2023 στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, τόσο εναντίον της Τράπεζας όσο και εναντίον του Διορισμένου από αυτήν Διαχειριστή/Παραλήπτη, εκ ποσού τουλάχιστον €17.000.000 ως η κατ' ελάχιστον αγοραία αξία του ακινήτου.
neoplaza2

Το ακίνητο, το οποίο βγαίνει σε πλειστηριασμό, αποτελείται από το εκπτωτικό χωριό «ανοικτού τύπου» με την ονομασία Neo Plaza σε ένα επίπεδο (ισόγειο), με συνολικό εμβαδό 35,133 τ.μ. Στο εμπορικό πάρκο εμπεριέχονται 38 καταστήματα λιανικής πώλησης, 10 χώροι εστίασης, μία υπεραγορά, ένα πλυντήριο αυτοκινήτων και ένας παιδότοπος συνολικού εμβαδού περί των 13,310 τ.μ., διάδρομοι διακίνησης, χώροι υγιεινής και μεγάλος αριθμός ακάλυπτων χώρων στάθμευσης.

Δειτε Επισης

Τα υβριδικά ψαλιδίζουν τα μερίδια αγοράς των βενζινοκίνητων-Οι κορυφαίες μάρκες του τριμήνου
Φέτος το Πάσχα οι προσφορές είναι επικές-Smartphones με €0 αρχικά και €200 έκπτωση
Υπουργείο Εμπορίου: Εφαρμόζονται κανονισμοί για έλεγχο της μεσιτείας όπλων
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»