Η κάθοδος δέκα+ μεγάλων αλυσίδων στην Κύπρο

Στην κυπριακή αγορά κατήλθαν το τελευταίο διάστημα, αλλά και τους προηγούμενους μήνες, μεγάλες αλυσίδες του εξωτερικού επιδεικνύοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία.

Ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς των ακινήτων, της τεχνολογίας, των υπηρεσιών, της εστίασης, της φιλοξενίας, της εκπαίδευσης και του εμπορίου αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρόκειται για επενδύσεις εξέχουσας σημασίας που αλλάζουν τις ισορροπίες και φέρνουν νέα δεδομένα στην εγχώρια αγορά.

Πιο κάτω παρουσιάζονται οι κάθοδοι δέκα εταιρειών του εξωτερικού στην κυπριακή αγορά, οι οποίες έκαναν αίσθηση.

  • Emerland

Νέα δεδομένα στον τομέα ανάπτυξης γης έρχεται να φέρει η Emerland Real Estate by Gilad Shabtai, η οποία εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά.

Η ισραηλινή εταιρεία, η οποία εδρεύει στην Κύπρο, προχωρεί σε επιλεγμένες επενδυτικές κινήσεις σε προνομιακές τοποθεσίες, όπως η ανερχόμενη περιοχή γύρω από το ολοκληρωμένο θέρετρο καζίνο, The City of Dreams Mediterranean, αλλά και η περιοχή Ζακακίου, το οποίο επίσης γειτνιάζει με το resort.

Gilad Shabtai EMERLAND

Διαβάστε εδώ: Gilad Shabtai: Μεγάλα πράγματα στα σκαριά για τη μελλοντική επένδυση και ανάπτυξη της Emerland στην Κύπρο

Η Emerland, η οποία ιδρύθηκε από τον γνωστό πολυεθνικό επιχειρηματία Gilad Shabtai, είναι μέρος του ομίλου Gilad Shabtai με έδρα το Ισραήλ.

«Υπάρχουν μεγάλα πράγματα στα σκαριά για τη μελλοντική επένδυση και ανάπτυξη της Emerland Real Estate στην Κύπρο», είχε τονίσει σε αποκλειστική δήλωσή του στο InBusinessNews o ιδιοκτήτης της εταιρείας Gilad Shabtai, τονίζοντας πως η Emerland Real Estate έχει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για περαιτέρω επενδύσεις σε όλο το νησί.

Διαβάστε εδώ: Επίσημη πρώτη για την Emerland Real Estate - Έργα «διαμάντια» θα κοσμούν την Κύπρο

Η Emerland έχει ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τις δεκαετίες εμπειρίας του ιδιοκτήτη και της ομάδας διαχείρισης, στον σχεδιασμό μεγάλων έργων ανάπτυξης γης και κατασκευής.

  • Aroundtown SA

Ένας νέος μεγάλος παίχτης της ευρωπαϊκής αγοράς ακινήτων, η εισηγμένη στο γερμανικό χρηματιστήριο Aroundtown SA, η οποία δραστηριοποιείται κατέχοντας ηγετική θέση σε ολόκληρη την Ευρώπη-αλλά και σε όλο τον κόσμο- στον τομέα των επενδύσεων σε υψηλής αξίας ακίνητα που προορίζονται για εμπορική χρήση συμπεριλαμβανομένων και των αναπτύξεων που αφορούν την τουριστική/ξενοδοχειακή βιομηχανία, έρχεται στην Κύπρο.

Η Aroundtown SA αποκτά μετοχική συμμετοχή στην κοινοπραξία Kition Ocean Holdings, η οποία ανέλαβε και υλοποιεί το μεγαλεπήβολο έργο της ανάπτυξης της μαρίνας και του λιμανιού της Λάρνακας.

around

Διαβάστε εδώ: Aroundtown SA: Ο διεθνής κολοσσός που επενδύει μέσω Kition στο λιμάνι Λάρνακας

Η Aroundtown SA χρηματοδοτεί μεγάλης εμβέλειας έργα με επίκεντρο τα ποιοτικά ακίνητα που παράγουν και διαθέτουν προοπτικές προστιθέμενης αξίας, σε κεντρικές τοποθεσίες σε κορυφαίες ευρωπαϊκές πόλεις, κυρίως στη Γερμανία και την Ολλανδία.

Η υλοποίηση των επενδύσεων της γίνεται μέσω της θυγατρικής δημόσιας εταιρείας Grand City Properties S.A. («GCP»), η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στην αγορά ακινήτων της Γερμανίας.

  • Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Βηρυτού (AUB)

Ανοίγει τις πύλες του για τους φοιτητές τον Σεπτέμβριο το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Βηρυτού (AUB), στην Πάφο, την ώρα που οι κατασκευαστικές εργασίες για την πρώτη φάση των εγκαταστάσεών του προχωρούν εντατικά.

Η κάθοδος του University of Beirut-Mediterraneo στην Κύπρο, και συγκεκριμένα στην Πάφο, αφορά μια επένδυση «μαμούθ» ύψους €29 εκατ. που έγινε γνωστή τον Μάρτιο του 2022.

americanuniversitybeirut

Διαβάστε εδώ: Fadlo R. Khuri: Γιατί το ΑUB... επέστρεψε στην Κύπρο-Κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος

Το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού – Mediterraneo (AUB Mediterraneo) αποτελεί το πρώτο δίδυμο ΑUB εκτός Λιβάνου και ακολουθεί το ίδιο φιλελεύθερο μοντέλο. Το δίδυμο Πανεπιστήμιο της Πάφου αναμένεται να προσελκύσει φοιτητές από όλη τη λεκάνη της Μεσογείου (ανατολική Μεσόγειος, Βόρεια Αφρική, Νότια Ευρώπη και Βαλκάνια) και όχι μόνο. Αναμένεται επίσης να προσελκύσει ταλαντούχους φοιτητές, καθώς και να προσλάβει Κύπριους καθηγητές και μέλη του προσωπικού.

americanuniversitybeirut2

Σε δηλώσεις του κατά την τελετή κατάθεση του θεμέλιου λίθου, ο πρόεδρος του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού (AUB) - Mediterraneo, στην Πάφο, Φάτλο Κχούρι (Fadlo R. Khuri) τόνισε ότι «οι καλύτεροι και πιο λαμπροί Κύπριοι αναζητούσαν εδώ και καιρό τα πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Βρετανίας και του Λιβάνου για τις σπουδές τους, με το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού να είναι ανάμεσα στους προορισμούς επιλογής για πολλές γενιές Κυπρίων, μέχρις ότου η επιδεινούμενη βία του εμφυλίου πολέμου στο Λίβανο τερμάτισε αυτήν την πρακτική στα τέλη της δεκαετίας του 1980».

Εξήγησε ακόμα ότι το πανεπιστήμιο επιστρέφει για να εξυπηρετήσει τον λαό της Κύπρου σε μία από τις πιο ιστορικές της πόλεις, εκεί όπου ο Απόστολος Παύλος βάφτισε τους πρώτους Χριστιανούς πέρα από τη Λεβαντίνη.

  • Nyx Hotel

Μέσω της Leonardo Hotels & Resorts Mediterranean, μέλος του ισραηλινού ομίλου Fattal Hotel αφίχθη στην Κύπρο η αλυσίδα ξενοδοχείων Nyx Hotel.

Η παρουσία του ισραηλινού ομίλου στην Κύπρο εμπλουτίζεται με νέες τουριστικές και ξενοδοχειακές προσθήκες σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο, οι οποίες θα λειτουργήσουν εντός του 2023 και του 2024.

Το πρώτο Nyx lifestyle ξενοδοχείο στη Λεμεσό, το οποίο θα αποτελείται από 191 δωμάτια, βρίσκεται κοντά στον παραλιακό πεζόδρομο της μαρίνας, την παραλία και την παλιά πόλη της Λεμεσού. Το ξενοδοχείο διαθέτει μπαρ-εστιατόριο στον τελευταίο όροφο με πισίνα και εξαιρετική θέα.

nyx

Διαβάστε εδώ: Πρώτη γεύση από το πώς θα μοιάζει το NYX Hotel στη Λεμεσό

Η επωνυμία NYX, είναι εμπνευσμένη από την ελληνική λέξη για τη νύχτα (night) και αποτελεί μια μάρκα lifestyle, με πιο νεανική, αστική εστίαση.

Η αλυσίδα αναμένεται να δραστηριοποιηθεί και στη Λευκωσία. Το κτήριο της Λεωφόρου Μακαρίου που στεγαζόταν παλαιότερα η Λαϊκή Τράπεζα κατεδαφίστηκε για να ανοίξει ο χώρος για το νέο ξενοδοχείο Nyx 200 δωματίων.

Ο κορωνοϊός σταμάτησε προσωρινά τις εργασίες στο ξενοδοχείο, το οποίο, μόλις ολοκληρωθεί, θα διαθέτει επίσης συνεδριακό κέντρο, κήπο στον τελευταίο όροφο και πισίνα στον τελευταίο όροφο, καθώς και μοναδικές επιλογές για φαγητό.

  • Accor/Mercure

Το Mercure, από την αλυσίδα ξενοδοχείων μεσαίας κλίμακας του ομίλου Accor, λειτούργησε προσφάτως το Mercure Larnaca Beach Resort στην Ορόκλινη.

Το ξενοδοχείο, το οποίο βρίσκεται πάνω στην ακτή, ακριβώς μπροστά στη Μεσόγειο Θάλασσα, είναι το πρώτο Mercure ξενοδοχείο του νησιού, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του έπειτα από συμφωνία του γαλλικού ξενοδοχειακού ομίλου Accor Group με την Solaar Hospitality.

accormercure

Διαβάστε εδώ: Η Accor έρχεται στην Κύπρο με το Mercure Larnaca Beach Resort

Η νέα ξενοδοχειακή μονάδα της Mercure διαθέτει 60 ευρύχωρα δωμάτια, σουίτες και τρεις επαύλεις.

Η Mercure διαθέτει ξενοδοχεία μεσαίας κλίμακας 3/4 αστέρων, συνδυάζοντας την δύναμη ενός διεθνούς δικτύου με την εμπειρία της αυθεντικής, ντόπιας φιλοξενίας.

mercure

Το μότο των Mercure Hotels είναι «ξενοδοχεία εμπνευσμένα από τον τόπο», δίνοντας έμφαση στην ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά κάθε τοποθεσίας.

Διαβάστε εδώ: Brand story: Ποια είναι η Mercure Hotels που έρχεται στην Κύπρο

Η Accor είναι ένας εκ των ηγετικών ομίλων φιλοξενίας παγκοσμίως με έδρα τη Γαλλία.

Διαθέτει πάνω από 40 brands ξενοδοχείων, 5.300 ξενοδοχεία, πέραν των 10.000 εστιατορίων και μπαρ, πέραν των 18.500 δωματίων συνάντησης, 600+ σπα και 1.000 ξενοδοχεία με γυμναστήρια.

Ο όμιλος δραστηριοποιείται σε 110 χώρες, διαθέτοντας πάνω από 230.000 μέλη ομάδας.

  • Matsuhisa

Μετά το άνοιγμα του high end εστιατορίου στο πολυτελές ξενοδοχείο Amara, στη Λεμεσό, ο o διάσημος Ιάπωνας σεφ Nobuyuki Matsuhisa, ο οποίος είναι ευρέως γνωστός ανά το παγκόσμιο για τα μοναδικά του πιάτα στη fusion cuisine, ετοιμάζεται για το άνοιγμα ακόμη ενός εστιατορίου στην Κύπρο

Μιλώντας στο CBN, o Matsuhisa ή αλλλίως Nobu ανέφερε ότι σύντομα θα ανοίξει ακόμα ένα εστιατόριο στο νησί και συγκεκριμένα στην Πάφο, το οποίο θα έχει την ίδια μορφή με αυτό της Λεμεσού και θα βρίσκεται επίσης σε ξενοδοχείο.

matsuhisa

Η ιστορία των εστιατορίων Matsuhisa ξεκίνησε το 1987, με το άνοιγμα του πρώτου εστιατορίου στο Λος Άντζελες, ενώ επέλεξε την Μύκονο για την είσοδό του στην ευρωπαϊκή αγορά.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, μυστικό πίσω από την επιτυχημένη αυτοκρατορία του, είναι η δυνατή ομάδα, όπου σε όλα τα εστιατόριά του, έχει εκπαιδεύσει το προσωπικό ο ίδιος. Έτσι, οι ομάδες του, έχοντας εκπαιδευτεί από «πρώτο χέρι» από τον ίδιο, είναι σε θέση να διασφαλίσουν ότι τα υψηλά πρότυπα του Matsuhisa διατηρούνται σε όλους τους τομείς, είτε έχουν να κάνουν με την ποιότητα του φαγητού είτε με άλλες υπηρεσίες.

  • Novikov Restaurant

Ένα νέο high-end εστιατόριο πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες του στην Κύπρο. Ο λόγος για το διεθνούς φήμης Novikov Restaurant, το οποίο σήμερα έχει παρουσία σε 10 διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης, Ασίας και Αμερικής, ανάμεσά τους το Λονδίνο, το Μαϊάμι, η Ίμπιζα και η Ντόχα.

Διαβάστε εδώ: Novikov Restaurant: Το high-end εστιατόριο που έρχεται στην Κύπρο (pics)

Το Novikov Restaurant θα ανοίξει τις πόρτες του στη Λεμεσό και συγκεκριμένα στο Ritz-Carlton Residences, ένα high-rise κτήριο το οποίο βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης και θα τεθεί προσεχώς σε λειτουργία. Το Ritz-Carlton Residences θα κοσμεί την παραλιακή ακτογραμμή της Μουτταγιάκας και πρόκειται για πολυτελή πύργο 33 ορόφων.

4.width-800

Το Novikov Restaurant είναι μέλος του Ομίλου Novikov που ιδρύθηκε το 1991 στη Ρωσία, από τον επιχειρηματία Arkadiy Novikov.

Ο Όμιλος Novikov απαριθμεί πέραν των 30 χρόνων ιστορίας και πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση που σήμερα τρέχει πέραν των 100 projects.

  • Swissquote

Η Swissquote Capital Markets, η κυπριακή νεοσύστατη και θυγατρική του ομίλου Swissquote, ελβετικού ομίλου με έδρα το Gland, και ηγέτη στον τομέα του online banking, άρχισε να δραστηριοποιείται στην Κύπρο.

Διαβάστε εδώ: Swissquote: Κάθοδος στην Κύπρο για τον ελβετικό όμιλο online banking

swissquote

Μέσω της καθόδου της στην Κύπρο, η Swissquote σκοπεύει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε συναλλαγές νομισμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εισδοχή στην κυπριακή αγορά, αποτελεί την τρίτη προσθήκη του ομίλου στην Ε.Ε., αφού έχουν προηγηθεί δύο υποκαταστήματα, ένα στο Λουξεμβούργο και ένα στη Μάλτα.

  • Prosperty

Με έναν κατάλογο 50 ακίνητων κατήλθε την άνοιξη του 2022 στην κυπριακή αγορα ακινήτων η Prosperty.

Διαβάστε εδώ: Prosperty: Κάθοδος στην Κύπρο με ένα κατάλογο 50 ακινήτων

prosperty22

Η πλατφόρμα διαμορφώνει το μέλλον των ακινήτων ψηφιακά, χρησιμοποιώντας καινοτόμα τεχνολογία και ανάλυση δεδομένων στην αγορά ακινήτων, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη ψηφιακή εμπειρία για ιδιοκτήτες ακινήτων, αγοραστές και ενοικιαστές.

Η Prosperty προσφέρει ανέπαφες διαδικασίες πώλησης, αγοράς, εκμίσθωσης και μίσθωσης ενός ακινήτου.

  • Decathlon

Στην κυπριακή αγορά πραγματοποιεί είσοδο η κορυφαία εταιρεία πώλησης αθλητικών ειδών, Decathlon.

Με έδρα τη Γαλλία, η Decathlon προσφέρει ευρεία γκάμα επιλογών σε αθλητικά είδη, από ρούχα μέχρι αξεσουάρ, εξοπλισμό έως παπούτσια.

decathlon

Διαβάστε εδώ: Decathlon: Η μεγάλη αλυσίδα αθλητικών ειδών έρχεται στην Κύπρο

Το πρώτο κατάστημα της αλυσίδας ανοίγει τις πόρτες του, στις 13 Ιουλίου, στο Metropolis Mall, στη Λάρνακα.

Με περισσότερα από 2.000 καταστήματα, σε 56 χώρες σε πέντε ηπείρους, με σχεδόν 100.000 εργαζομένους, η Decathlon θεωρείται η μεγαλύτερη αλυσίδα αθλητικών ειδών.

Από την ίδρυσή του, ο στόχος του Decathlon ήταν να κάνει τα αθλήματα προσβάσιμα στον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων, από αρχάριους έως επαγγελματίες, παρέχοντας προϊόντα παγκόσμιας κλάσης σε λογικές τιμές.

  • Skroutz

Πέραν των 9 μηνών παρουσίας στην Κύπρο μετράει το Skroutz, το #1 marketplace στην Ελλάδα.

Με βάση στοιχεία του περασμένου Μαΐου, σχεδόν 300 χρήστες από την Κύπρο πραγματοποιούν αγορές σε καθημερινή βάση, με τον τζίρο να ξεπερνά το πρώτο τρίμηνο του 2023 το €1.5 εκατ.

skroutzcy

Διαβάστε εδώ: Γ. Αλιβιζάτος: Η κάθοδος, οι στόχοι και τα επόμενα βήματα της Skroutz στην Κύπρο

Η παροχή των υπηρεσιών του Skroutz στην Κύπρο δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να επωφεληθούν από τα προνόμια που προσφέρει το Skroutz Marketplace και να ανακαλύψουν εκατομμύρια προϊόντα που διαθέτει η πλατφόρμα, εύκολα, γρήγορα και με ασφαλείς συναλλαγές.

Μέσω της πλατφόρμας του Skroutz Marketplace, oι καταναλωτές στην Κύπρο μπορούν να αγοράσουν προϊόντα όχι μόνο από ελληνικά συνεργαζόμενα καταστήματα, αλλά και από κυπριακά.

Δειτε Επισης

Στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου- Συζητείται απλούστευση της ΚΑΠ
Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της Ε.Ε. σε ΑΑΑ με σταθερή τάση ο Morningstar DBRS
Ν. Χριστοδουλίδης: Εθνική αποστολή με πανευρωπαϊκή διάσταση για την Κ.Δ. η Προεδρία της Ε.Ε. το 2026
Γ. Παπαναστασίου: Αξιόπιστο κέντρο επιχειρηματικότητας η Κύπρος-Η σημασία του Great Sea Interconnector
Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση