Εκποιήσεις: Το ανάχωμα της υπευθυνότητας απέναντι στον λαϊκισμό και η επόμενη μέρα

«Με τη σημερινή(σ.σ. χθεσινή) καταψήφιση της πρότασης νόμου που θα επέτρεπε τη μαζική αναστολή εκποιήσεων, υψώθηκε ένα ανάχωμα υπευθυνότητας, απέναντι στον λαϊκισμό και τις κακές συνήθειες του παρελθόντος».

Η πιο πάνω χθεσινοβραδινή τοποθέτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, αντανακλά κατά ίσως απόλυτο τρόπο την ανακούφιση που επέφερε, όχι μόνο στην Κυβέρνηση αλλά και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, η καταψήφιση της συνυπογραφόμενης και από άλλα κόμματα και βουλευτές, πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ, που έδινε σε δανειολήπτες δικαίωμα προσφυγής στο Δικαστήριο για εξασφάλιση διατάγματος αναστολής προγραμματισμένης εκποίησης, προκειμένου να εξεταστούν ενδεχόμενες καταχρηστικές ρήτρες και υπερχρεώσεις.

Η πρόταση νόμου, για την οποία τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και η Κεντρική Τράπεζα είχαν εκφράσει επανειλημμένως έντονες ανησυχίες ως προς τις αρνητικές επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης έγκρισής της από την Βουλή, αποσκοπούσε συγκεκριμένα:

«Σε τροποποίηση του Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα του ενυπόθηκου οφειλέτη και άλλων ενδιαφερόμενων προσώπων να προσφεύγουν σε αρμόδιο δικαστήριο για την αναστολή διαδικασίας εκποίησης ακινήτου σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι οποίες καθορίζονται σχετικά και περιλαμβάνουν την αμφισβήτηση του ύψους του οφειλόμενου ποσού και την επίκληση ύπαρξης καταχρηστικών ρητρών στις συμβάσεις δανείων ή υποθηκών».

Κατά τη χθεσινή πολύωρη και επεισοδιακή συνεδρία της, η Ολομέλεια, έστω και στην ισοψηφία(27-27), απέρριψε την εν λόγω πρόταση νόμου, αποσοβώντας ουσιαστικά τα χειρότερα και αποτρέποντας από το να εισέλθουν, χρηματοπιστωτικό σύστημα και οικονομία γενικότερα, σε ανεπιθύμητους μπελάδες.

Η επόμενη μέρα...

Ταυτοχρόνως, με την απόρριψή της δίνεται η δυνατότητα συνέχισης του διαλόγου μεταξύ Κυβέρνησης, αρμόδιων φορέων και όσων εκ των πολιτικών δυνάμεων επιδεικνύουν την δέουσα υπευθυνότητα επί του θέματος, ώστε να ολοκληρωθεί η συζήτηση ως προς τη συνολική αντιμετώπιση του χρόνιου ζητήματος των εκποιήσεων και των ΜΕΔ.

Πρόκειται για μια συζήτηση η οποία εκ των πραγμάτων πλέον αναμένεται να περιστραφεί γύρω από το πακέτο προτάσεων που κατέθεσε η Κυβέρνηση και στο οποίο περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και το νομοσχέδιο για δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας στα Επαρχιακά Δικαστήρια προς ταχεία εξέταση υποθέσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφάλιση κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350.000.

Η συζήτηση και ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου αναβλήθηκε χθες, ωστόσο, προφανώς και θα επανέλθει για περαιτέρω συζήτηση και σε κάποια στιγμή ψήφισή του με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής έπειτα από τις θερινές διακοπές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πακέτο προτάσεων της Κυβέρνησης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τις δύο προερχόμενες από κόμματα προτάσεις που μετουσίωσε σε νόμους η Βουλή την προπερασμένη Πέμπτη.

Δηλαδή, πρώτο, την πρόταση ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ που προνοεί σε περίπτωση υπερημερίας ή απαίτησης για πληρωμή ενυπόθηκου χρέους, μαζί με την ειδοποίηση που αποστέλλεται από ενυπόθηκο δανειστή προς τους δανειολήπτες, τους εγγυητές και τους παρόχους εξασφάλισης να αποστέλλεται και τυποποιημένη πληροφόρηση αναφορικά με την πιστωτική διευκόλυνση, με την επιστολή Τύπου Θ.

Δεύτερο, την πρόταση του ΑΚΕΛ που προνοεί ότι σε περίπτωση που ενυπόθηκος οφειλέτης επιλέξει να προχωρήσει στην ανταλλαγή ενυπόθηκου ακινήτου έναντι εξόφλησης χρέους προς ενυπόθηκο δανειστή και το ακίνητο συνιστά κύρια κατοικία ή επαγγελματική στέγη, ως αξία ανταλλαγής να ορίζεται η αγοραία αξία που προκύπτει από την υφιστάμενη διαδικασία εκτίμησης ακινήτου, αντί η καταναγκαστική αξία.

Περίοπτη θέση στο πακέτο προτάσεων καταλαμβάνει και το Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης, το οποίο έπειτα από το πράσινο φως που εξασφάλισε από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 6 Ιουλίου, εγκρίθηκε την περασμένη Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων που θα ακολουθήσουν αναμένεται να βρεθεί και η αξιοποίηση του πλαισίου πολιτικής στο οποίο κατέληξαν τα συμπολιτευόμενα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, και το οποίο στη γενική του διάσταση προβλέπει διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου με βασική φιλοσοφία την εξωδικαστική επίλυση διαφορών.

Η Κυβέρνηση, διά σχετικής δήλωσης του υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού, έχει ήδη εκφράσει την ετοιμότητά της να το συζητήσει, με τον αρμόδιο υπουργό, μάλιστα, να χαρακτηρίζει ως θετικές και εποικοδομητικές τις προτάσεις που εμπεριέχει.

Διαβάστε εδώ: Αυτό είναι το πλαίσιο πολιτικής ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ για τις εκποιήσεις-Πώς το βλέπει η Κυβέρνηση

Διαβάστε εδώ: Μάκης Κεραυνός: Θετικές και εποικοδομητικές οι προτάσεις ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ

Ως σύνοψη, αυτό που μπορεί να λεχθεί είναι ότι με βάση και τα δεδομένα όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί έπειτα και από την χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, οι όποιες ουσιαστικές εξελίξεις απ' εδώ και πέρα θα πρέπει να αναμένονται στις αρχές του προσεχούς φθινοπώρου.

Αφενός γιατί τότε θα ανοίξει ξανά η Βουλή και αφετέρου γιατί ένα τέτοιο χρονικό περιθώριο παρέχει η πρόσφατη απόφαση των τραπεζών και των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων να παγώσουν τις εκποιήσεις για ακίνητα που αφορούν πρώτες κατοικίες ύψους μέχρι €350.000, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Μέχρι τότε, οι συζητήσεις, διαβουλεύσεις και διεργασίες θα συνεχίσουν βεβαίως να τρέχουν, προκειμένου άπαντες να είναι πανέτοιμοι για τις νέες... μάχες που, με τον άλλο ή τον άλλο τρόπο, θα κληθούν να δώσουν επί του καυτού αυτού ζητήματος.

Δειτε Επισης

Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης και ο οδικός χάρτης μείωσης των επιτοκίων
Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών