Η φόρμουλα στο τραπέζι για τις εκποιήσεις και το... όπλο στα χέρια του Προέδρου

Την φόρμουλα που θα δώσει τη λύση και θα αποτρέψει την ψήφιση της επίμαχης πρότασης νόμου για τις εκποιήσεις που παρέχει στον ενυπόθηκο οφειλέτη και άλλα ενδιαφερόμενα πρόσωπα το δικαίωμα να προσφεύγουν σε αρμόδιο δικαστήριο για την αναστολή διαδικασιών εκποίησης ακινήτου σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως η αμφισβήτηση του ύψους του οφειλόμενου ποσού και η επίκληση ύπαρξης καταχρηστικών ρητρών, αναζητούν Κυβέρνηση και κόμματα της συμπολίτευσης.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη στην παρουσία του υπουργού Οικονομικών, μέσα από την οποία διαφάνηκε ως φόρμουλα ικανή να καθυσηχάσει τις ανησυχίες των βουλευτών των συγκυβερνώντων κομμάτων και ταυτοχρόνως να ανατρέψει τις εντός Βουλής ισορροπίες, ένας ενδεχόμενος συνδυασμός του κυβερνητικού νομοσχέδιου για δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας του δικαστηρίου που θα εκδικάζει υποθέσεις εκποιήσεων, με την πρόταση για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Γραφείου του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, ώστε να εξετάζει παράπονα δανειοληπτών για  αμφισβήτηση υπολοίπου, καταχρηστικές ρήτρες και υπερχρεώσεις.

Πρόκειται, όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά από βουλευτή συμπολιτευόμενου κόμματος, για ένα εναλλακτικό πλαίσιο πολιτικής που βρίσκεται κατά την παρούσα φάση υπό διαμόρφωση και που υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι να συμφωνηθεί, και εάν συμφωνηθεί...

Διαβάστε εδώ: Ψάχνουν ισορροπία για τις εκποιήσεις ακροβατώντας σε τεντωμένο σχοινί

Πάντως, την ώρα που οι διαβουλεύσεις και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις για το ζήτημα των εκποιήσεων εντείνονται με φόντο την κρίσιμη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η επόμενη κίνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη σε περίπτωση που δεν εισακουστούν οι αγωνιώδεις εκκλήσεις της Κυβέρνησης για μη ψήφιση της επίμαχης πρότασης νόμου που δίνει σε δανειολήπτες το δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη με ταυτόχρονη αναστολή του πλειστηριασμού μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Στόχος της κυβέρνησης και δη των προσπαθειών που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι να πειστούν τουλάχιστον οι βουλευτές των κομμάτων της συμπολίτευσης που στηρίζουν την συγκεκριμένη πρόταση νόμου να αναθεωρήσουν την προδιαγραφόμενη στάση τους, αφού μια τέτοια εξέλιξη θα αλλάξει τις ισορροπίες στην Ολομέλεια. Και αυτό, καθότι αν τα κόμματα της συγκυβέρνησης εμφανιστούν με αρραγές μέτωπο, θα σχηματιστεί μαζί με τον ΔΗΣΥ που ούτως ή άλλως θα την καταψηφίσει, η πλειοψηφία εκείνη που δεν θα επιτρέψει την έγκρισή της, έστω και εάν ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ και Οικολόγοι επιμείνουν και την υπερψηφίσουν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επανειλημμένως το τελευταίο διάστημα διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί νομοθετικές ρυθμίσεις που να διαταράζουν το σταθερό πλαίσιο των εκποιήσεων, κάτι που τόνισε προς τις ηγεσίες και τους βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους.

Η σαφής αυτή προεδρική προειδοποίηση εξυπακούει, όπως το InBusinessNews είναι σε θέση να γνωρίζει, την από μέρους του Νίκου Χριστοδουλίδη αξιοποίηση του «όπλου» της αναπομπής που έχει στα χέρια του και αν χρειαστεί, της αναφοράς του νόμου που ενδεχομένως θα ψηφιστεί, στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σε περίπτωση ψήφισης από την Ολομέλεια και αναπομπής του νόμου από τον Πρόεδρο, η Βουλή θα πρέπει να συνέλθει εκ νέου σε διάστημα 15 ημερών προκειμένου να αποφασίσει κατά πόσο αποδέχεται ή όχι την αναπομπή. Εάν η αναπομπή δεν γίνει αποδεχτή, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να αναφέρει τον νόμο στο Ανώτατο Δικαστήριο, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση ο Νίκος Χριστοδουλίδης θεωρείται βέβαιο ότι θα πράξει.

Αναφορά στο Ανώτατο, σημαίνει πως ο νόμος θα παραμένει ανενεργός μέχρι την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι αυτό που κυβερνητικές πηγές υποδεικνύουν, είναι πως το ζητούμενο δεν είναι να φθάσουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο, αλλά να αποφευχθεί η ψήφιση της επιζήμιας πρότασης νόμου. Όπως τονίζουν συναφώς, οι διεργασίες και οι ενέργειες της Βουλής βρίσκονται υπό τη στενή παρακολούθηση και υπό το άγρυπνο μάτι των θεσμών, με τα μηνύματα τα οποία θα σταλούν εάν το Κοινοβούλιο κάνει τελικά τα… δικά του, να είναι εξόχως επιζήμια ακόμη και αν ο νόμος δεν εφαρμοστεί λόγω της αναπομπής και ίσως αναφοράς του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως υπογραμμίζεται, οι συνεχείς αλλαγές στο πλαίσιο των εκποιήσεων είναι δυνατό να το καταστήσουν και να αξιολογηθεί ως αναποτελεσματικό και χρονοβόρο, με αρνητικό αντίκτυπο στις αξιολογήσεις της Κύπρου από Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αλλά και στον μεταμνημονιακό έλεγχο και από τους οίκους αξιολόγησης.

Δειτε Επισης

ΕΒΕ Λεμεσού: Αφυπηρετεί ο επί 25 χρόνια γενικός διευθυντής, Χρήστος Αναστασιάδης
My Creative Ideas: Ολοκληρωτικές προσεγγίσεις στο σύγχρονο μάρκετινγκ
China Spice και Montparnasse ενώνουν τις δυνάμεις τους στην Έγκωμη
Από έργα υψηλών προσδοκιών για τον τόπο σε μεγάλους...πονοκεφάλους-Ψάχνει θεραπείες η Κυβέρνηση
Δίωρη συνάντηση Χριστοδουλίδη με τον Κινέζο Πρέσβη για το τερματικό-Ουδέν ανακοινώσιμο
Κάζακς (ΕΚΤ): «Οχι» σε βιαστικές μειώσεις επιτοκίων μετά τον Ιούνη -«Να είμαστε προσεκτικοί»
Ελληνική Τράπεζα: Προσήλωση στην πράσινη μετάβαση της Κύπρου
SoftOne Technologies Α.Ε.: Οι τρεις εταιρείες που προχωρούν σε απόκτηση κοινού ελέγχου επί της εταιρείας
Φρίξος Λάρκος: Η Crowdbase και η αυξανόμενη εξοικείωση των Κύπριων επενδυτών με το crowdfunding
Κρίσιμο τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη-Γιαντάο για το τερματικό στο Βασιλικό-Νέα «πυρά» από CPP