Ψάχνουν ισορροπία για τις εκποιήσεις ακροβατώντας σε τεντωμένο σχοινί

«Προσπάθεια ήταν ο κάθε λογικός άνθρωπος να αντιληφθεί πού πρέπει να ισορροπήσει η κοινωνία και η οικονομία όσον αφορά αυτό το θέμα για να μην υπάρξουν άλλες μεγαλύτερες δυσκολίες».

Η πιο πάνω δήλωση ανήκει στον υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό και αποτελεί την απάντησή του σε ερώτηση που του τέθηκε μετά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής όπου παρέστη, κατά πόσο αισθάνεται πως έπεισε τα κόμματα της συγκυβέρνησης αναφορικά με το ζήτημα των εκποιήσεων.

Διαβάστε εδώ: Σκληρό πόκερ και θρίλερ για γερά νεύρα οι εκποιήσεις-Σήμα κινδύνου από Κεραυνό

Η συγκεκριμένη απάντηση του Μάκη Κεραυνού αντανακλά εν πολλοίς και το πώς εξελίσσεται το όλο θέμα για το κυβερνητικό σχήμα, αφού Κυβέρνηση από την μια και πολιτικές δυνάμεις που την στηρίζουν από την άλλη, ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί και αναζητούν ισορροπία θέσεων ενόψει της κρίσιμης Ολομέλειας της ερχόμενης Πέμπτης.

Διαβάστε ακόμα:

Ειδικότερα, σε λεπτή γραμμή, όχι μόνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας, αλλά και για τις σχέσεις Κυβέρνησης και συμπολιτευόμενων κομμάτων, τείνει να μετατραπεί η συν-υπογραφόμενη από βουλευτές του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ πρόταση νόμου, που παρέχει στον ενυπόθηκο οφειλέτη και άλλα ενδιαφερόμενα πρόσωπα το δικαίωμα να προσφεύγουν σε αρμόδιο δικαστήριο για την αναστολή διαδικασιών εκποίησης ακινήτου σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως η αμφισβήτηση του ύψους του οφειλόμενου ποσού και η επίκληση ύπαρξης καταχρηστικών ρητρών.

Πρόκειται για πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ (σ.σ. που πέραν από βουλευτές των συγκυβερνώντων κόμματων υπογράφουν επίσης και οι Οικολόγοι), την οποία η Κυβέρνηση δεν θα ήθελε επ’ ουδενί λόγο να δει να υπερψηφίζεται την προσεχή Πέμπτη, αφού κρίνεται ως άκρως επιζήμια για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Ωστόσο, όπως αποφασίστηκε χθες, η εν λόγω πρόταση μαζί με το κυβερνητικό νομοσχέδιο για δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας του δικαστηρίου που θα εκδικάζει υποθέσεις εκποιήσεων, αλλά και την πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ που αφορά την αξία του ενυπόθηκου ακινήτου, θα τεθούν προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της ερχόμενης Πέμπτης.

Διαβάστε εδώ: Εκποιήσεις: Τι πάει στην Ολομέλεια την Πέμπτη και η δύσκολη εξίσωση για τους συγκυβερνώντες

Με τα υφιστάμενα δεδομένα, η τύχη της επίμαχης πρότασης νόμου για την προσφυγή στη δικαιοσύνη με παράλληλη αναστολή των εκποιήσεων θα κριθεί από την στάση την οποία εν τέλει θα τηρήσουν οι βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης, και συγκεκριμένα οι τέσσερις βουλευτές της ΔΗΠΑ, οι τρεις της ΕΔΕΚ και οι τρεις εκ των εννέα του ΔΗΚΟ που τουλάχιστον προς το παρόν την στηρίζουν(σ.σ. Παύλος Μυλώνας, Ζαχαρίας Κουλίας και Χρίστος Ορφανίδης). Και αυτό, καθότι στη συνολική εξίσωση μαζί με τους 15 βουλευτές του ΑΚΕΛ, τους τρεις του ΕΛΑΜ, τους τρεις των Οικολόγων και τους δύο ανεξάρτητους, των κομμάτων δηλαδή της αντιπολίτευσης πέραν φυσικά του ΔΗΣΥ που θα την καταψηφίσει, δημιουργούν πλειοψηφία.

Χθες, σε δραματικούς τόνους στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός προσπάθησε να πείσει άπαντες τους βουλευτές περί της αναγκαιότητας μη διατάραξης του σταθερού πλαισίου των εκποιήσεων, ενώ αργότερα το απόγευμα οι ηγεσίες και οι βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων ανηφόρισαν στο Προεδρικό και παρακάθισαν σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Από την συνάντηση δεν φάνηκε να βγαίνει άσπρος καπνός με τρόπο που να διαφοροποιεί τα υφιστάμενα αρνητικά ως προς τις ισορροπίες στην Ολομέλεια για την Κυβέρνηση δεδομένα, με τις προσπάθειες ωστόσο να συνεχίζονται και σήμερα οπόταν και πραγματοποιείται νέα συνάντηση στην παρουσία του υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού, εκπροσώπων της Κεντρικής Τράπεζας και του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Διαβάστε εδώ: Εκποιήσεις: Χωρίς άσπρο καπνό η σύσκεψη στο Προεδρικό, νέα συνάντηση την Τρίτη

Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας του δικαστηρίου που θα εκδικάζει υποθέσεις εκποιήσεων, όπως όλα δείχνουν θα περάσει από την Ολομέλεια, μιας και πέραν από τα κόμματα της συμπολίτευσης, θα ψηφιστεί και από τον ΔΗΣΥ.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση νόμου, η οποία κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη εκ μέρους των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ, που αφορά τον μηχανισμό της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤΚ) και αναφέρεται στο δικαίωμα του ενυπόθηκου οφειλέτη κύριας κατοικίας αξίας μέχρι €350.000, που αμφισβητεί το πιστωτικό υπόλοιπο μέσω βεβαίωσης από νόμιμο ελεγκτή, να αιτηθεί στο ειδικό δικαστήριο για αναστολή εκποίησης, δεν θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Πέμπτης.

Δειτε Επισης

Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP