Εκποιήσεις: Χωρίς άσπρο καπνό η σύσκεψη στο Προεδρικό, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις

Χωρίς να ξεκαθαρίζει η στάση των συγκυβερνώντων κομμάτων στην Ολομέλεια της ερχόμενης Πέμπτης επί του θέματος των εκποιήσεων ολοκληρώθηκε η συνάντηση που συγκάλεσε το απόγευμα της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Διαβάστε εδώ: Εκποιήσεις: Τι πάει στην Ολομέλεια την Πέμπτη και η δύσκολη εξίσωση για τους συγκυβερνώντες

Διαβάστε εδώ: Σκληρό πόκερ και θρίλερ για γερά νεύρα οι εκποιήσεις-Σήμα κινδύνου από Κεραυνό

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ Κυβέρνησης και συνεργαζόμενων κόμματων θα συνεχιστούν και το πρωί της Τρίτης, καθότι-όπως πληροφορείται το InBusinessNews-, καθορίστηκε νέα συνάντηση στην παρουσία του υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού, εκπροσώπων της Κεντρικής Τράπεζας και του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη συνάντηση της Δευτέρας στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε και διαμήνυσε στις ηγεσίες και βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης πως δεν πρόκειται αποδεχθεί οτιδήποτε οδηγεί σε καθολική αναστολή των εκποιήσεων, θέτοντας τις πολιτικές δυνάμεις που τον στηρίζουν προ των ευθυνών τους. Λέγοντάς τους, δηλαδή, ότι αναμένει από αυτές να λειτουργήσουν ως πραγματικά συμπολιτευόμενες και καλώντας τες να μην προχωρήσουν σε ψήφιση προτάσεων νόμου που θα θέτουν σε κίνδυνο την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η διελκυστίνδα αφορά ουσιαστικά στην πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, την οποία ωστόσο συνυπογράφουν και βουλευτές του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ, αλλά και των Οικολόγων, η οποία δίνει δικαίωμα στον ενυπόθηκο οφειλέτη και άλλα ενδιαφερόμενα πρόσωπα να προσφεύγουν σε αρμόδιο δικαστήριο για την αναστολή διαδικασιών εκποίησης ακινήτου, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως η αμφισβήτηση του ύψους του οφειλόμενου ποσού και η επίκληση ύπαρξης καταχρηστικών ρητρών.

Συναφώς, ο Νίκος Χριστοδουλίδης παρέπεμψε κατά τη συνάντηση με τους βουλευτές των συμπολιτευόμενων κομμάτων στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας του δικαστηρίου που θα εκδικάζει υποθέσεις εκποιήσεων, καθώς και στις υπόλοιπες προτάσεις που περιλαμβάνονται στο πακέτο μέτρων το οποίο κατέθεσε η Κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως με αυτές τις προτάσεις είναι που αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η χρηματοπιστωτική σταθερότητα το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και κατ' επέκταση των εκποιήσεων.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, και ερωτηθείς κατά πόσο έπεισε τους βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η συνάντηση δεν ήταν για να πείσω κάποιον ούτε για να με πείσουν. Γίνεται μια συζήτηση, παρέθεσα τα επιχειρήματα μου, ολοκληρωμένες προτάσεις από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας, και σε τι αποσκοπούμε. Από τη μια, ναι, (αποσκοπούμε) στο να προστατεύσουμε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη, αλλά την ίδια στιγμή την αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας. Αντιλαμβάνεστε τη σημασία και την προτεραιότητα, είμαι σίγουρος ότι όλοι την αντιλαμβάνονται, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο έγινε η συζήτηση, η οποία συνεχίζεται και ενδεχομένως να συνεχιστεί».

Δειτε Επισης

Αυτή είναι η πρόταση του ΑΚΕΛ για επιβολή τέλους 5% επί των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Όλες οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της Τρ. Κύπρου-Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανά ψήφισμα
Επανεκλογή Τάκη Αράπογλου στην προεδρία-Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου
Τράπεζα Κύπρου: Πράσινο από τους μετόχους για το μέρισμα-Οι εκλεγέντες και επανεκλεγέντες στο Δ.Σ.(pics)
Τ. Αράπογλου: Σε θέση για βιώσιμη κερδοφορία και μετά την επιστροφή των επιτοκίων σε πτωτική τάση η Τρ. Κύπρου
Πανίκος Νικολάου: Ισχυρές επιδόσεις για την Τράπεζα Κύπρου και διανομή έξι φορές μεγαλύτερη από το 2023
Σνάμπελ (ΕΚΤ): Χρειάζεται προσοχή στα επιτόκια, πιθανή μια μείωση τον Ιούνιο
Βιλερουά: Σημαντική η πιθανότητα μείωσης επιτοκίων τον Ιούνιο
Ελληνικές τράπεζες: Κέρδη πέραν του €1 δις το πρώτο τρίμηνο-Τα αποτελέσματα
Τράπεζα Κύπρου: Ο λόγος στους μετόχους για το μέρισμα...Γενική συνέλευση με Χούριγκαν και Άκερμαν