Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Πάει Υπουργικό την Πέμπτη το νομοσχέδιο για την τηλεργασία

Την πρόθεση του Υπουργείου Εργασίας να οδηγηθεί στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη το νομοσχέδιο για ρύθμιση της τηλεργασίας, εξέφρασε ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου.

Μιλώντας την Τρίτη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, ο Υπουργός ανέφερε ότι αμέσως μετά την έγκριση από το Υπουργικό, το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στη Βουλή, με την ελπίδα να ψηφιστεί πριν από το κλείσιμο της Βουλής για το καλοκαίρι. Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναλάβει τη δέσμευση για ρύθμιση του θέματος το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Ωστόσο, όπως είπε, επειδή υπάρχει παράλληλα δέσμευση για ρύθμιση του θέματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αν στο μεσοδιάστημα εγκριθεί σχετική οδηγία από την ΕΕ, το νομοσχέδιο θα αποσυρθεί, ενώ αν υπάρξει οδηγία μετά την ψήφιση του νόμου, θα υπερισχύσει το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Διαβάστε ακόμα:

Αυτούσιο το νομοσχέδιο για την τηλεργασία-Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα εργοδοτών και εργαζομένων

Όπως είπε, η πρόθεση του Υπουργείου είναι να ρυθμιστούν αυτά τα ζητήματα ώστε να αξιοποιηθεί περισσότερο αυτή η ευέλικτη μορφή εργασίας.

Παράλληλα ο Υπουργός ερωτήθηκε από βουλευτές για το θέμα της παραχώρηση επιδόματος σωματικής βλάβης σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, για εργαζόμενους άνω των 63, που επιλέγουν να μην συνταξιοδοτηθούν και ανέφερε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να εξετάσει το θέμα. Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ανδρέας Ζαχαριάδης, ερωτηθείς από βουλευτές, ανέφερε ότι από παράλειψη δεν καλύφθηκε το ζήτημα της σωματικής βλάβης σε προηγούμενο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για το θέμα και κάλυπτε το επίδομα ασθενείας της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων.

Όσον αφορά το θέμα των οδηγών σε ψηφιακές πλατφόρμες διανομής φαγητού, ο Υπουργός ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με τις εταιρείες και εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει θετική διάθεση. Σημείωσε ότι σε αυτό το ζήτημα γίνεται κατάχρηση του όρου αυτοτελώς εργαζόμενος, όταν στην πραγματικότητα πρόκειται για μισθωτούς.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα είναι θετική η ρύθμιση του ζητήματος στο πλαίσιο συλλογικής σύμβασης και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και για άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Ο διευθυντής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων Άντης Αποστόλου, ανέφερε ότι σύντομα θα ενημερώσουν τον Υπουργό για τις επιλογές που θα αφορούν τη ρύθμιση του θέματος.

Όσον αφορά το θέμα των επιδομάτων σε αυτοτελώς εργαζόμενους, ο Υπουργός ανέφερε ότι γίνεται ένας σχεδιασμός για να διαφοροποιηθούν διάφορα από τα επιδόματα που τους παρέχονται, προς τα πάνω. Ωστόσο ανέφερε ότι τα πράγματα γίνονται πιο σύνθετα για το ανεργιακό επίδομα και θα πρέπει να γίνει πιο ολοκληρωμένη συζήτηση και στο πλαίσιο του εργατικού συμβουλευτικού σώματος.

Ο Υπουργός τοποθετήθηκε επίσης και στο θέμα της επ’ αμοιβής άσκησης νέων επιστημόνων και είπε ότι βρίσκονται σε συζήτηση για τις αμοιβές των νέων δικηγόρων και των μηχανικών με τους αντίστοιχους επαγγελματικούς συλλόγους.

Όσον αφορά την επ’ αμοιβή άσκηση φοιτητών, είπε ότι στόχος είναι η διασύνδεση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας, ωστόσο θα πρέπει να σταθμιστεί το ύψος της αμοιβής, ώστε να μην αποτρέψει την πρόσβαση των φοιτητών στην αγορά εργασίας.

Όσον αφορά το θέμα της γονικής άδειας, ο Υπουργός είπε ότι ενώ ψηφίστηκε η σχετική νομοθεσία, δεν υπάρχει η τεχνολογική υποδομή που χρειάζεται για να εφαρμοστεί σωστά στην πράξη. Ο κόσμος παίρνει αυτή την άδεια, ανέφερε, αλλά δεν είναι ακόμα εφαρμοσμένες οι διαδικασίες για να μπορεί να πληρώνεται. Πρόσθεσε ότι στόχος του Υπουργείου είναι να γίνει καλύτερη αξιοποίηση της τεχνολογίας για να λαμβάνει ο κόσμος τα επιδόματά του σε ένα μήνα.

Από Σεπτέμβρη επί τάπητος η στρατηγική απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες

Σε συζήτηση για τη νέα στρατηγική απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες, ο Υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι λόγω του χρονικού σημείου στο οποίο βρισκόμαστε, δηλαδή πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου, θα πρέπει να γίνει εφαρμογή της νομοθεσίας με τρόπο που δεν θα τύχει καταχρήσεων μεν, αλλά και δεν θα εμποδιστεί η λειτουργία της τουριστική βιομηχανίας ενόψει καλοκαιριού.

Τόνισε εκ νέου ότι η θέση της Κυβέρνηση είναι η δημιουργία του κυπριακού εργασιακού κορμού της οικονομίας που θα είναι σταθερός και ποιοτικός και σε αυτό να προστίθεται τυχόν ξένο εργατικό δυναμικό για να καλύψει ανάγκες που δεν καλύπτονται από ντόπιους.

Σημείωσε ότι για τη νέα στρατηγική εργαζομένων από τρίτες χώρες δέχονται εκατέρωθεν πιέσεις τόσο από συντεχνίες όσο και από εργοδοτικές οργανώσεις και είπε ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.

Αναφερόμενος σε αριθμητικά στοιχεία για τη νέα στρατηγική, είπε ότι από 1 Μαρτίου μέχρι 15 Μαΐου 2023, τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί είναι μειωμένα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κατά 28,5%. Ανέφερε ότι τα αιτήματα ήταν 2084 φέτος σε σχέση με 2915 πέρυσι. Ανέφερε ακόμα ότι τα αιτήματα είναι αυξημένα για τον τομέα των εστιατορίων, για τις κατασκευές και για τη γεωργία και μειωμένα για τα ξενοδοχεία.

Ανέφερε επίσης ότι όλα τα δεδομένα θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και να συνυπολογιστούν το Φθινόπωρο, ώστε να διαμορφωθεί μια πραγματική στρατηγική εγκαίρως και πριν από την έναρξη της επόμενης καλοκαιρινής περιόδου.

Δειτε Επισης

Σε διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών για ελάχιστο φόρο 15% στις πολυεθνικές
Παραδίδει στην Αννίτα τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024 ο Κεραυνός
Με αναβάθμιση οικονομίας και τραπεζών, σφυρίζουν λήξη της κρίσης του 2013 οι Moody’s
Με νομοθετική ρύθμιση και σε ημικρατικούς και τοπική αυτοδιοίκηση η τηλεργασία
Παράταση ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης Φ.Π.Α.
Η διπλή αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από Moody’s
Τμ. Φορολογίας: Διακοπή στα μηχανογραφικά συστήματα από 6 μέχρι 9 Οκτωβρίου
Η εκλογική συνέλευση του ΚΕΒΕ και ο χορός των υποψηφιοτήτων για την προεδρία
Τελεσίγραφο 30 ημερών από τους οδηγούς ταξί-Προειδοποιούν με νέα δυναμικά μέτρα
Μειώθηκαν οι μέσες απολαβές μετά από επτά χρόνια