Αποκαλυπτήρια μνημείου του σκηνοθέτη Μιχαήλ Κακογιάννη στη Λεμεσό-Φόρος τιμής στο έργο του

Τα αποκαλυπτήρια του πρώτου μνημείου στον κόσμο του Μιχαήλ Κακογιάννη, διάσημου Κύπριου σκηνοθέτη του κινηματογράφου και του θεάτρου, έγιναν στη Λεμεσό.

Τα εγκαίνια του γλυπτού πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 13 Μαΐου. Το μνημείο βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα κοντά στο ξενοδοχείο Amathus. Η ιδέα για τη δημιουργία του μνημείου ανήκει στον Alexey Gubarev, επιχειρηματία, επενδυτή και φιλάνθρωπο και στην Anna Gubareva, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλο του φιλανθρωπικού οργανισμού City Friends Club σε συνεργασία με τον διεθνή επιχειρηματία Nikolay Ivchikov και την οικογένειά του.

«Αυτό το μνημείο είναι ένας φόρος τιμής στο έργο του Μιχαήλ Κακογιάννη, σκηνοθέτη 17 ταινιών που έχουν προταθεί και κερδίσει πολλά βραβεία κύρους. Το αριστούργημά του «Zorba the Greek» θαυμάζεται για την απεικόνιση της μεσογειακής ζωής. Δείχνει ότι είναι ένας σπουδαίος αφηγητής που πραγματικά κατάλαβε και απεικόνισε το πνεύμα της πατρίδας του», σημείωσε ο Alexey Gubarev.

«Ο Μιχαήλ Κακογιάννης, μια κορυφαία φυσιογνωμία των τεχνών, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στο πολιτιστικό τοπίο, όχι μόνο της Κύπρου αλλά και του κόσμου γενικότερα. Μέσα από το οραματικό του έργο ως σκηνοθέτης, ξεπέρασε τα όρια και άγγιξε τις καρδιές με ιστορίες που αντηχούν σε πολλές γενιές», είπε ο Nikolay Ivchikov κατά την τελετή έναρξης.

Η γλυπτική σύνθεση αποτελείται από μια φιγούρα του Μιχαήλ Κακογιάννη, ο οποίος στέκεται πίσω από μια κάμερα με τεντωμένο το χέρι και δείχνει το δάχτυλο. Δίπλα στον σκηνοθέτη βρίσκονται αρκετοί τροχοί ταινιών. Το μνημείο φιλοτέχνησε ο εξαιρετικός γλύπτης Φίλιππος Γιαπάνης. Η επιτυχία και η υλοποίηση αυτής της προσπάθειας δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη στήριξη του Δημάρχου Αγίου Τύχωνα Χαράλαμπου Ιωάννου.

Σχετικά με τον Μιχάλη Κακογιάννη

Ο Μιχάλης Κακογιάννης, μια αξιόλογη φυσιογνωμία του κινηματογράφου, έχει αφήσει διαρκές σημάδι στον παγκόσμιο πολιτισμό. Γεννήθηκε το 1922 στη Λεμεσό. Από την υπηρεσία του ως παραγωγός του BBC κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έως την ίδρυση του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης το 2003, το ταξίδι του αποτελεί την επιτομή της αφοσίωσης στις τέχνες. Δεν ήταν μόνο σκηνοθέτης κινηματογράφου και θεάτρου αλλά και συγγραφέας, παραγωγός και ηθοποιός.

Το πιο αναγνωρισμένο έργο του είναι η ταινία του 1964 «Zorba the Greek», μια μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη. Η Λίλα Κέντροβα, Ρωσικής καταγωγής Γαλλίδα ηθοποιός, πήρε το Όσκαρ β' γυναικείου ρόλου για τον Έλληνα Ζορμπά το 1964.

Ο Κακογιάννης δημιούργησε επίσης τις ταινίες «Windfall in Athens» (1954), «Stella» (1955), «A Girl in Black» (1956) και «A Matter of Dignity» (1958). Αυτές οι ταινίες όχι μόνο καθιέρωσαν την παρουσία του στη διεθνή σκηνή αλλά και εξασφάλισαν τη συχνή ένταξή του σε αξιόλογα φεστιβάλ. Ο Κακογιάννης έφυγε από τη ζωή στις 25 Ιουλίου 2011, αφήνοντας πίσω του μια πλούσια κληρονομιά που συνεχίζει να διαμορφώνει το καλλιτεχνικό τοπίο.

Δειτε Επισης

Η GDEV ενισχύει το Κοινωνικό Παντοπωλείο Λεμεσού
Ο σταθερός υποστηρικτής σε κάθε μεγάλη στιγμή του Κυπριακού Αθλητισμού
Η CNP Ασφαλιστική στηρίζει την αριστεία και επιβραβεύει την πρωτιά
Ανανεώθηκε η συλλογική σύμβαση των εργαζομένων της Nicosia Public Transport-Τι προνοεί η νέα συμφωνία
Οριστική συμφωνία για εξαγορά του SCSS Fund Management Ltd από την CPI Holdings Plc
Μ. Δημοπούλου: Οι στόχοι ESG της Philip Morris και οι στέρεες βάσεις σε θέματα βιωσιμότητας στην κυπριακή αγορά
Καταναλωτικές συνήθειες και σπατάλη τροφίμων στην Κύπρο-Η επιρροή του Waste Wisely Cyprus
Ακόμη μια πράξη ανθρωπιάς από ΕΚΟ Κύπρου-Εθελοντική αιμοδοσία εις μνήμην εκλιπόντος μέλους της εταιρείας
Έπεσαν οι υπογραφές για τη συλλογική σύμβαση στον κλάδο διανομής και ταχυμεταφορών-Όσα προβλέπει
payabl. KidIT Cyprus και PAYABL EKA AEΛ διοργανώνουν μια συναρπαστική εκδήλωση για τα παιδιά