Θορυβημένοι οι θεσμοί για πιθανές αλλαγές στο πλαίσιο εκποιήσεων

Η προσπάθεια αλλαγών στο πλαίσιο των εκποιήσεων και κατ’ επέκταση της υπονόμευσης της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν παραμένει μόνο για εσωτερική κατανάλωση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η θέση που εξέφρασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας διαβούλευσης με την Κύπρο, σχετικά με το πλαίσιο των εκποιήσεων και την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στην έκθεση του ΔΝΤ καταγράφονται τα εξής: «Ένα αποτελεσματικό πλαίσιο εκποιήσεων και η βεβαιότητα σχετικά με την εφαρμογή του είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών και τις αναδιαρθρώσεις. Η αποτελεσματικότητα του νόμου περί εκποιήσεων παρεμποδίστηκε από επανειλημμένες αναστολές και η εφαρμογή των τροποποιήσεων του 2019 δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη.
Διαβάστε ακόμα:
Όμιλος Δ. Ζαβός: Τα έργα που ολοκληρώνει το 2023 και οι επενδύσεις στην Ελλάδα

Νέο εξαώροφο μοντέρνο ξενοδοχείο έρχεται στη Λάρνακα

Με σχετική ψηφοφορία στη Βουλή το Μάρτιο του 2023 απορρίφθηκε πρόταση για νέα αναστολή και το πλαίσιο είναι πλέον λειτουργικό. Η σταθερή εφαρμογή πολιτικών για την αντιμετώπιση των ΜΕΔ θα διευκόλυνε την ταχύτερη επίλυσή τους και την απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα.

Το πλαίσιο των εκποιήσεων θα πρέπει να εφαρμοστεί δυναμικά για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών. Απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για την προώθηση των εργασιών σχετικά με τη πρόσφατα προβλεπόμενη διαδικασία υβριδικής/εξωδικαστικής αναδιάρθρωσης».

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι θεσμοί παρακολουθούν τις εξελίξεις σχετικά με το πλαίσιο των εκποιήσεων και τις προσπάθειες μερίδας βουλευτών να προχωρήσουν σε αλλαγές που πρακτικά θα το καθιστά ανεφάρμοστο.

Στο ήδη βαρυφορτωμένο δικαστικό σύστημα της Κύπρου εάν δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες να ζητούν επαληθεύσεις των ποσών που χρωστούν σε πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, τότε, η διαδικασία της εκποίησης του ακινήτου που συνδέεται με προβληματικό δάνειο θα λαμβάνει εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια για να φτάσει στο τελικό στάδιο της εκποίησης.

Όπως σημειώνει σχετικά και ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου σε ανάλυσή του για το ζήτημα, δημιουργείται αβεβαιότητα σε σχέση με τη σταθερότητα του κυπριακού νομικού πλαισίου, ενώ παράλληλα ενθαρρύνονται και πιθανόν αυξάνονται οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

«Οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) έχουν διαμηνύσει σε πολύ αυστηρό τόνο ότι οι συνεχείς τροποποιήσεις της νομοθεσίας, και ειδικά των χρονοδιαγραμμάτων που αφορούν τις διαδικασίες ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων, αυξάνει τον πιστωτικό κίνδυνο με σημαντικότατες συνέπειες στα πιστωτικά ιδρύματα. Η αβεβαιότητα σε σχέση με τη σταθερότητα του κυπριακού νομικού πλαισίου και η συνεχής τροποποίηση/ επιμήκυνση/αναστολή των διαδικασιών και χρονοδιαγραμμάτων ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων οδηγεί σε επιβολή αύξησης κεφαλαίων και επιπλέον προβλέψεων», τονίζει ο Σύνδεσμος Τραπεζών.

«Από κοντά» και η Κομισιόν

Παρόλο που η Κύπρος δεν θεωρείται πλέον ότι αντιμετωπίζει «υπερβολικές ανισορροπίες» βάσει της αξιολόγησης του Εαρινού Εξαμήνου (country report) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις.

Μία εκ των συστάσεων προς την Κύπρο αφορά στη μείωση της ανισορροπίας του υψηλού ιδιωτικού δανεισμού. Η Επιτροπή θεωρεί το υψηλό ιδιωτικό χρέος της Κύπρου ως ευπάθεια για την οικονομία και πιστεύει ότι ένα αποτελεσματικό πλαίσιο εκποιήσεων είναι καίριας σημασίας για την ενθάρρυνση των δανειοληπτών να συμμετάσχουν στην αναδιοργάνωση δανείων, την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην οικονομία, τη μείωση του χρέους και την ενίσχυση της πειθαρχίας στις πληρωμές.

Διαχρονικές ανησυχίες

Μέσα στις διαχρονικές ανησυχίες των οίκων αξιολόγησης περιλαμβάνεται η ορθή διαχείριση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Κύπρο, αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις και προτεραιότητες για την κυπριακή οικονομία.

Σε κάθε γύρο αξιολόγησης υπάρχει συγκεκριμένο κομμάτι για την επιτυχή διαχείριση των ΜΕΔ και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη σημασία που έχει να μην αλλάζει το πλαίσιο των εκποιήσεων.

Από τότε που η Κύπρος βγήκε από τις μνημονιακές της υποχρεώσεις το Μάρτη του 2016 λαμβάνει συνεχείς αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης (παρόλο που δεν έχουν θέσει και οι τέσσερις την χώρα σε επενδυτική βαθμίδα) και δεν πρέπει να ανακοπεί το μομέντουμ με τυχόν πισωγυρίσματα, όπως με την παρούσα προσπάθεια για αλλαγές στο πλαίσιο των εκποιήσεων.

Η πολιτεία πρέπει να χρησιμοποιήσει άλλα εργαλεία για να δώσει την ενδεδειγμένη λύση στο όποιο πρόβλημα.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: The Shipping Forecast
Αντώνης Ρέμος-Ελένη Φουρέιρα: H συναυλία της χρονιάς στις 15 Ιουνίου στο Nammos Limassol
Αυτή είναι η πρόταση του ΑΚΕΛ για επιβολή τέλους 5% επί των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Το... τερματίζουν οι Κινέζοι για την πλωτή μονάδα-Οι ισχυρισμοί CMC για το FSRU και ποια η πραγματικότητα
Όλες οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της Τρ. Κύπρου-Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανά ψήφισμα
Έκπληκτη η ΕΤΥΦΑ, απορρίπτει ισχυρισμούς της κινεζικής CMC: «Δεν θα την ακολουθήσουμε στην παραπλάνηση»
Κώστας Κουμής: Εντός στόχων παρά τις αντιξοότητες-Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του πρώτου τετραμήνου
Τράπεζα Κύπρου: Πράσινο από τους μετόχους για το μέρισμα-Οι εκλεγέντες και επανεκλεγέντες στο Δ.Σ.(pics)
Τ. Αράπογλου: Σε θέση για βιώσιμη κερδοφορία και μετά την επιστροφή των επιτοκίων σε πτωτική τάση η Τρ. Κύπρου
Πανίκος Νικολάου: Ισχυρές επιδόσεις για την Τράπεζα Κύπρου και διανομή έξι φορές μεγαλύτερη από το 2023