Όμιλος Δ. Ζαβός: Τα έργα που ολοκληρώνει το 2023 και οι επενδύσεις στην Ελλάδα

Μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση των επιβλητικών «Limassol Del Mar» και «The Address By The Sea», ο όμιλος εταιρειών Δ. Ζαβός θα παραδώσει φέτος μια σειρά από νέα έργα, ενώ δεκάδες αναπτύξεις βρίσκονται επίσης στα σκαριά, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα.

Τα νέα έργα, όπως αναφέρει πρώτος εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου εταιρειών Δ. Ζαβός, Μιχάλης Δ. Ζαβός, αφουγκράζονται τις ανάγκες τις αγοράς και τις τάσεις, και συνεπώς επικεντρώνονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην εξοικονόμηση της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ πρόκειται να διαθέτουν και παροχή για ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, ο κ. Ζαβός αναφέρεται στις σημερινές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος των κατασκευών και της ανάπτυξης γης, οι οποίες έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με τα επιτόκια, τον πληθωρισμό, τις κυρώσεις, αλλά και με τις πολεοδομικές ζώνες.

Διαβάστε ακόμα:

Θορυβημένοι οι θεσμοί για πιθανές αλλαγές στο πλαίσιο εκποιήσεων

Νέο εξαώροφο μοντέρνο ξενοδοχείο έρχεται στη Λάρνακα

Την ίδια ώρα, προτείνει δύο τρόπους οι οποίοι με την εφαρμογή τους μπορούν να μειώσουν το κόστος και οι οποίοι αφορούν την αύξηση των πολεοδομικών ζωνών και την ένταξη γης από γεωργικές σε οικιστικές κοντά σε αστικές πόλεις.

Σε σχέση με τις κυρώσεις, ο κ. Ζαβός αναφέρει ότι οι κινήσεις που έγιναν έχουν καταστρέψει τις δραστηριότητες της ρωσικής αγοράς στο νησί, η οποία είναι παραδοσιακά από τις πιο μεγάλες που είχαμε ποτέ, υποστηρίζοντας ότι η Κύπρος θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις, δίδοντας κίνητρα σε άλλες εθνικότητες.

Πώς σκιαγραφείτε γενικά την σημερινή εικόνα του τομέα της ανάπτυξης γης και των κατασκευών; Ποια είναι τα προβλήματα και ποιες οι προκλήσεις;

Παρά το γεγονός ότι ο κατασκευαστικός τομέας και ειδικότερα ο τομέας της ανάπτυξης γης και οικοδομών φαίνεται να εξελίσσεται με γοργούς και θετικούς ρυθμούς, η δική μου εκτίμηση είναι κάπως διαφορετική.

Ασφαλώς δεν μπορεί κάνεις να αμφισβητήσει πως ο τομέας των ακινήτων είναι και θα είναι πάντοτε ο πιο ασφαλής και ο πιο επικερδής απ' όλες τις επενδύσεις. Αυτό που μπορεί να επηρεάσει και να διαφοροποιήσει την σημερινή κατάσταση είναι η αύξηση των τιμών, τόσο της αγορά γης όσο και της τιμής των κατασκευαστικών υλικών και γενικά των κατασκευών.

Όσον αφορά τις τιμές των οικοδομικών υλικών, δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να αλλάξει εύκολα, καθότι προέρχεται από εξωγενείς παράγοντες.

Οι τιμές της γης, όμως, μπορεί να βελτιωθούν και να βοηθήσουν στην μείωση του κόστους με τους εξής δυο τρόπους:

α)Με την αύξηση πολεοδομικών ζωνών. Δεν μπορεί παραθαλάσσια τεμάχια που πωλούνται εκατομμύρια ευρώ να έχουν συντελεστές 40% και 60%. Ούτε οικιστικά οικόπεδα εντός των αστικών περιοχών να έχουν συντελεστές 100% και 120%, όταν στην Αθήνα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι 320%

β) Με την ένταξη γης από γεωργικές σε οικιστικές κοντά σε αστικές πόλεις.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να ενταχθούν νέες περιοχές σε οικιστικές και να καλύψουν τις ανάγκες πολλών συμπολιτών μας.

Ντόπια και ξένη αγορά

Οι εξελίξεις και τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, όπως για παράδειγμα η αύξηση της τιμής των κατασκευαστικών υλικών και των επιτοκίων, πώς και σε ποιο βαθμό έχουν επηρεάσει τον Όμιλό σας;

Σίγουρα οι αυξήσεις στις τιμές υλικών και η αύξηση των επιτοκίων έχουν επηρεάσει δυσμενώς την αγορά και τις πωλήσεις μας στην ντόπια αγορά, η οποία δυστυχώς αδυνατεί να αγοράσει το δικό της ακίνητο.

Όσον αφορά την ξένη αγορά, η Κύπρος εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά ή καλύτερα θα έλεγα σε λογικά επίπεδα, εάν αυτά συγκριθούν με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και χώρες όπως το Ισραήλ και το Ντουπάι.

Οι κυρώσεις επηρεάζουν γενικά τον κλάδο; Θα μπορούσε η Κύπρος να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις;

Σίγουρα οι κυρώσεις, αλλά και γενικά η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι των Ρώσων έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις πωλήσεις μας σε μια από τις πιο δυνατές και παραδοσιακές αγορές που είχαμε ποτέ, δηλαδή την ρωσική.

Οι διάφορες κινήσεις που έγιναν, ειδικά από τραπεζικά ιδρύματα, έχουν καταστρέψει την συγκεκριμένη αγορά και γενικά να έχουμε χάσει για ακόμη μια φορά την αξιοπιστία μας στους ανθρώπους αυτούς, οι όποιοι αναμφίβολα δεν είναι υπεύθυνοι για την πολιτική και τις πράξεις της χώρας τους.

Ασφαλώς και η χώρα μας θα μπορούσε να αντισταθμίσει αυτές τις επιπτώσεις με το να ενθαρρύνει με νέα κίνητρα άλλες αγορές και άλλες εθνικότητες, αλλά δυστυχώς βλέπουμε συνεχώς να γίνονται κινήσεις που θυματοποιούν αυτές τις νέες αγορές με αποτέλεσμα να χάνουμε και αυτές.

Καινοτόμα και «πράσινα» έργα

Ποιο είναι το στίγμα της στρατηγικής βάσει της οποίας η δική σας εταιρεία κινείται; Να αναμένουμε κάτι νέο;

Ο δικός μας όμιλος προχωρά συνεχώς με καινούργια και καινοτόμα έργα τα οποία θα επικεντρωθούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην εξοικονόμηση της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ήδη, όλα μας τα κτίρια κτίζονται με ειδικά υλικά που προσφέρουν μεγάλη εξοικονόμηση στο ηλεκτρικό ρεύμα. Επίσης, όλοι οι χώροι στάθμευσης έχουν παροχή για ηλεκτρικό αυτοκίνητο και πολλά άλλα.

Προγραμματίζουμε επίσης ποιοτικά έργα που να προσφέρουν ασφάλεια, και εγκαταστάσεις που να κάνουν την ζωή των ενοίκων τους πιο άνετη.

Τα νέα έργα στα σκαριά

Ποια είναι τα έργα της εταιρείας σας που βρίσκονται στα σκαριά;

Μετά την ολοκλήρωση των δύο μεγάλων, επιβλητικών και πετυχημένων έργων μας Limassol Del Mar και The Address By The Sea, ολοκληρώνουμε φέτος και άλλα έργα. Συγκεκριμένα, το έργο μας Sunset Court, το Arion Court στην Λεμεσό, το Sun Valley Villas στην Παλώδια, το έργο Sea Breeze Villas στον Πρωταρά.

Επιπλέον, προχωρούν οι κατασκευές ακόμη τεσσάρων έργων μας, το βραβευμένο Bell Air Mansions στον Άγιο Αθανάσιο Λεμεσού, το La Maison Court στη Γερμασόγεια και το έργο μας Park Horizon έναντι του Limassol Sporting Club.

Τέλος, ολοκληρώνουμε, το μεγάλο και μοναδικό στο είδος του gated οικιστικό έργο μας Aqua Park Resort με την κατασκευή ακόμη 61 διαμερισμάτων. Προγραμματίζουμε επίσης δύο μεγάλα οικιστικά έργα στην Λεμεσό και Λάρνακα και άλλα τρία εμπορικά έργα στην Λεμεσό.

Σύντομα ξεκινούν άλλα δύο έργα στην Αθήνα, το Oasis Residenses στην περιοχή Ελληνικού και το Socratous Residence στην περιοχή Καλλιθέας.

Δειτε Επισης

Το ταξίδι της μετεγκατάστασης και γιατί οι ξένες tech εταιρείες... ψηφίζουν Κύπρο-Η Palta και η Wargaming
Φιλελεύθερο ανά την Ευρώπη το ωράριο των καταστημάτων-Τι κατέδειξε έρευνα της Βουλής
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Κερδίζουν από τους ενοικιαστές τους Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Αυτοψία Βαφεάδη σε αναπτυξιακά έργα στην Πάφο-Οι διαφορές με την εταιρεία για τον δρόμο προς την Πόλη