Η Κύπρος στη ψηφιακή εποχή: Πού κερδίζουν και πού υστερούν οι επιχειρήσεις

Κατακόρυφη αύξηση των προσπαθειών των επιχειρήσεων στην Ε.Ε. για ψηφιοποίηση επέφερε η κρίση της πανδημίας. Αξιοσημείωτα βήματα έκαναν και οι επιχειρήσεις στην Κύπρο, αν και απομένουν αρκετά να γίνουν όσον αφορά την ενδυνάμωση της ψηφιακής τους δράσης.

Ενδεικτική της όλης προσπάθειας από πλευράς κυβέρνησης αποτελεί η πρόσφατη έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του σχεδίου δράσης «Σύγχρονη επαγγελματική ανάπτυξη για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση», με στόχο την προώθηση των πράσινων και ψηφιακών δεξιοτήτων, την ποιότητα και ασφάλεια στην εργασία.

Διαβάστε εδώ: Το Υπουργικό ενέκρινε Σχέδιο δράσης για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση

Κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.
Όπως προκύπτει από την έκθεση «Ψηφιοποίηση στην Ευρώπη 2022-2023: Στοιχεία από την έρευνα της ΕΤΕπ για τις επενδύσεις», το 2022 περισσότερες από τις μισές (53%) επιχειρήσεις στην Ε.Ε. είχαν λάβει μέτρα για την ενίσχυση της ψηφιακής τους παρουσίας, όπως η προσφορά ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Ωστόσο, στην Κύπρο ο αριθμός των επιχειρήσεων ήταν αρκετά μικρότερος, φτάνοντας στο 38%, λόγω της επιτάχυνσης των έργων ψηφιοποίησης μετά τον COVID-19.

Όσον αφορά την υιοθέτηση προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών, όπως προηγμένη ρομποτική, αναλυτική μεγάλων δεδομένων και τεχνητή νοημοσύνη, οι κυπριακές επιχειρήσεις κατάφεραν το 2022 να μειώσουν την ψαλίδα φτάνοντας το 60% σε σχέση με 69% στην Ε.Ε. (71% στις ΗΠΑ).

digitaladoption

Πιο ψηφιακές οι μεγάλες επιχειρήσεις
Οι μεγάλες επιχειρήσεις στην Κύπρο προχώρησαν σε μεγαλύτερο βαθμό στην εφαρμογή ψηφιακών λύσεων σε σχέση με τις μικρές. Συγκεκριμένα, περίπου οκτώ στις δέκα μεγάλες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες, ενώ σχεδόν οι μισές έγιναν πιο ψηφιακές μετά την πανδημία. Την ίδια στιγμή, επτά στις δέκα επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους εφαρμόζουν προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες, ενώ τέσσερις στις δέκα ενίσχυσαν την ψηφιακή τους παρουσία.

Από την άλλη, πέραν του 40% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Κύπρο εφαρμόζουν προηγμένες ψηφιακές λύσεις, ενώ περίπου το 30% έγιναν πιο ψηφιακές λόγω του COVID-19.

Τα είδη τεχνολογίας
Όσον αφορά την χρήση της προηγμένης ψηφιακής τεχνολογίας στις κυπριακές επιχειρήσεις ανά τύπο τεχνολογίας, οι μισές χρησιμοποιούν ψηφιακές πλατφόρμες, πέραν του 40% το Internet of things (IOT), περίπου το 30% προηγμένη ρομποτική (πάνω από 50% στην Ε.Ε.), big data και τεχνητή νοημοσύνη.

digitaladoption2

Σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις χώρες της Ε.Ε. είναι η χρήση στην Κύπρο drones, τρισδιάστατης εκτύπωσης και αυξημένης εικονικής πραγματικότητας.

Υπολογίζεται ακόμα ότι το 63% των κυπριακών επιχειρήσεων χρησιμοποιούν προηγμένη ψηφιακή τεχνολογία για να λάβουν δράση με στόχο την προστασία από τους κινδύνους του κλίματος, σε αντίθεση με το 33% που δεν εφαρμόζουν προηγμένη ψηφιακή τεχνολογία.

Δειτε Επισης

Παγκράτιος Βανέζης: Η σημασία ενός ισχυρού καθεστώτος διανοητικής ιδιοκτησίας
Βασίλης Ψύρρας: Το εξελισσόμενο νομικό πλαίσιο της Κύπρου και οι ICT Leaders
Ντέμης Ιωάννου: Αποκωδικοποίηση του κυπριακού φορολογικού συστήματος
Εγκαίνια του Έργου «Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας-Συνοικία Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών» (vid)
Δημήτρης Σκουρίδης: Το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο και οι στόχοι της πολιτείας
Ευγένιος Ευγενίου: Ιδανικό μέρος για τεχνολογικές εταιρείες και εταιρείες καινοτομίας η Κύπρος
Χάρης Πίστος: Η ηγετική θέση, το στρατηγικό όραμα και η ακλόνητη δέσμευση της Τράπεζας Κύπρου
Νικόδημος Δαμιανού: Ταχέως αναπτυσσόμενος περιφερειακός τεχνολογικός κόμβος η Κύπρος
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Στο κέντρο της Λευκωσίας νέο κέντρο για την ενίσχυση του κυπριακού οικοσυστήματος καινοτομίας