Γ. Τσακκιστός: Εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του φορέα του DRS, το κόστος φορτώνεται στην τιμή

Ταλανίζει την αγορά η επερχόμενη εφαρμογή του συστήματος εγγυοδοσίας DRS, το οποίο αφενός προκαλεί έντονες ανησυχίες σε προμηθευτές και λιανεμπόρους και αφετέρου αναμένεται να θέσει σε περιπέτειες τη βιωσιμότητα της Green Dot.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Γενικού Διευθυντή της Green Dot, Μάριου Βραχίμη, ο οποίος, μιλώντας ενώπιον ημερίδας που διοργάνωσε το Τμήμα Περιβάλλοντος σχετικά με το προσχέδιο κανονισμών για το σύστημα DRS και τις πρακτικές που ακολουθούνται στην Ευρώπη, προειδοποίησε ότι πιθανή εφαρμογή του εν λόγω συστήματος θα θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του Οργανισμού.

Επιπλέον κόστος για όλους
Οι προμηθευτές προκρίνουν ξεκάθαρα την ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη του υφιστάμενου συστήματος ανακύκλωσης, εξηγώντας ότι το επιπλέον λειτουργικό κόστος, με το οποίο θα επιβαρυνθούν μαζί με τους λιανεμπόρους από το νέο σύστημα, θα φορτωθεί στην τελική τιμή, ενώ στα ταμεία του φορέα που θα αναλάβει την υλοποίηση του DRS θα εισρεύσουν εκατ. ευρώ, μιας και σημαντικό ποσοστό των καταναλωτών θα επιλέξει να μην επιστρέψει τις συσκευασίες (πλαστικές, γυάλινες, αλουμινένιες) για να του επιστραφούν τα χρήματα που έχει ήδη καταβάλει.

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προϊόντων Προμηθευτών Ευρείας Κατανάλωσης (ΣΠΠΕΚ), Γιώργος Τσακκιστός απηύθυνε έκκληση προς τους αρμοδίους και τους εμπλεκομένους με στόχο να εξελιχθεί το μοντέλο της Green Dοt, προκειμένου να μην τεθεί ο Οργανισμός σε περιπέτειες ούτε να προκύψει επιπρόσθετο κόστος για προμηθευτές, λιανεμπόρους και καταναλωτές.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα σύστημα ανακύκλωσης με την Green Dot, όπου όλοι εμείς, υπεραγορές και προμηθευτές είμαστε μέτοχοι και συνιδιοκτήτες. Η δική μας θέση είναι να βοηθήσουμε όλοι να αναπτυχθεί περισσότερο το υφιστάμενο σύστημα για να μπορεί να φτάσει η Κύπρος στο επίπεδο που πρέπει αναφορικά με την ανακύκλωση», επεσήμανε σχετικά, προτείνοντας παράλληλα την υιοθέτηση και από άλλους δήμους και κοινότητες του pay as you throw (πληρώνω όσο πετά) που εφαρμόζει με επιτυχία ο Δήμος Αγλαντζιάς.

Οι χρεώσεις
Με το προτεινόμενο σύστημα εγγυοδοσίας θα επιβάλλεται 5 σεντς πάνω στη μικρή μπουκάλα (0,5 λίτρου) και τα τενεκεδάκια, ενώ για μεγάλες μπουκάλες έως 1,5 λίτρου η χρέωση θα είναι 10 σεντς.

«Το ποσό από αυτή την αύξηση, θα πρέπει να το δίνουμε στην εταιρεία που θα έχει την ευθύνη του συστήματος και αυτή με τη σειρά της θα τα επιστρέφει στον καταναλωτή από τη μηχανή απ’ όπου ο ίδιος θα βάζει τη συσκευασία», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΠΠΕΚ, εξηγώντας ότι οι προμηθευτές και λιανεμπόροι θα έχουν επιπρόσθετο λειτουργικό κόστος, με το οποίο, όπως γίνεται αντιληπτό, θα επιβαρύνεται η τελική τιμή του προϊόντος.

Τα εκτιμώμενα κέρδη που θα έρθουν «άκοπα»
Εξάλλου, βάσει έρευνας που διεξήγαγε ο ΣΠΠΕΚ, το 30% των καταναλωτών δεν θα επιστρέφει τις συσκευασίες, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι από την πρώτή μέρα εφαρμογής του DRS και κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, η εταιρεία που θα το υλοποιήσει, θα εισπράξει περί τα €12 εκατ. «Καθότι, στην Κύπρο υπάρχει συλλογή door to door (από πόρτα σε πόρτα) συσκευασιών, κατά γενική ομολογία, οι καταναλωτές δεν θα το επιστρέφουν, αλλά θα πληρώνουν το αντίτιμο του προϊόντος», τόνισε ο κ. Τσακκιστός.

Τόσο οι προμηθευτές όσο και οι λιανέμποροι καλούν τους αρμόδιους να γίνει προσπάθεια μετεξέλιξης του μοντέλου της Green Dot, προκειμένου να μην προκύψει επιπρόσθετο κόστος από το DRS ούτε για τους ίδιους ούτε για τους καταναλωτές.

Δειτε Επισης

H CMC για την προβλήτα στο Βασιλικό: Τερματίσαμε από τον Μάρτιο την σύμβαση με την κοινοπραξία υπεργολάβων
Γ. Παπαναστασίου: Οι τρεις πυλώνες που θα αποφέρουν σοβαρή μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος
Καθησυχάζει για τερματικό ο Παπαναστασίου...«Δεν μπορεί να μην υπάρξει συμφωνία γύρω από αυτό το έργο»
Πανίκκος Βάκκου: Μετεξέλιξη του τομέα της κεφαλαιαγοράς τα επόμενα έτη, πολλά τα πλεονεκτήματα της Κύπρου
Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής και ο σημαντικός ρόλος της ΚΤΚ για την ανοικοδόμηση από τα ερείπια
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού GOLD: The 12th Invest Cyprus International Investment Awards
Bege: Ο νέος γαστρονομικός προορισμός του St Raphael Resort & Marina
«Να μην χρειαστεί να διακόψουμε την σύμβαση...»Ψάχνουν φως στο τούνελ του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς
Το σκληρό μέτρο που αποφεύγεται και πώς θα παρακολουθούνται οι μισθοί στην οικοδομική βιομηχανία
Μία lady για ένα SIR-H BENTLEY Cyprus μετέφερε τον Sir Tom Jones στην Κύπρο