Τρ. Κύπρου: Πρόταση για μείωση δανειστικών επιτοκίων-Ποιους θα αφορά και τι περιμένει η τράπεζα

Πρόταση, η οποία έχει αποσταλεί στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου σε σχέση με τη μείωση δανειστικών επιτοκίων, έχει ετοιμάσει η Τράπεζα Κύπρου, δήλωσε ο Διευθύνοντας Σύμβουλος του Συγκροτήματος Πανίκος Νικολάου, προσθέτοντας ότι «η ΚΤ προσπαθεί να πάρει το πράσινο φως από τον SSM (Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό)».

«Ελπίζω σε λίγες ημέρες να έχουμε το πράσινο φως για να το ανακοινώσουμε», είπε ο κ. Νικολάου, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας για το α΄ τρίμηνο του 2023.

Σημείωσε πως το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας είναι «αρκετά μεγάλο» και «το μεγαλύτερο που υπάρχει στην αγορά».

«Έχω τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ στεγαστικά δάνεια, τα οποία θα επηρεαστούν», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η μείωση των δανειστικών επιτοκίων «θα αφορά δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν στεγαστικό δάνειο για πρώτη κατοικία», το οποίο είναι εξυπηρετούμενο.

Ο κ. Νικολάου είπε ακόμη ότι «έχουμε την πρόθεση να επιβραβεύσουμε τους συνεπείς δανειολήπτες» και «αυτούς που θα παραμείνουν συνεπείς», προσθέτοντας ότι «ακολουθούμε τη σωστή διαδικασία».

Ανέφερε επίσης ότι θα επιβραβευθούν «αυτοί που επηρεάζονται από τις αυξήσεις των επιτοκίων γιατί δεν είναι όλοι που επηρεάζονται», αλλά και «αυτοί που δεν έχουν πάρει οποιανδήποτε άλλης μορφής διευκόλυνση».

«Το τι θα πάρουμε θα περιμένουμε να το δούμε και από εκεί και πέρα θα κρίνουμε πώς θα ενεργήσουμε και τι ρίσκο θα πάρουμε», σημείωσε.

Όπως εξήγησε, η τράπεζα προσφέρει «λύσεις σε αυτούς που μπορεί να έχουν προσωρινά προβλήματα είτε μειώνοντας το επιτόκιο είτε κάνοντας αναδιάρθρωση».

Ο κ. Νικολάου είπε ότι η τράπεζα έχει 3,6 δισ. ευρώ στεγαστικά δάνεια σε 40.000 δανειολήπτες με μέσο όρο εξόφλησης δανείων τα 18 χρόνια και «εάν μειώσεις το επιτόκιο κατά 1%» η δόση θα μειωθεί κατά 50 ευρώ.

Αναφορικά με τους υφιστάμενους δανειολήπτες των οποίων το επιτόκιο των δανείων τους είναι συνδεδεμένο με «το Euribor το οποίο έχει αυξηθεί αυτή την περίοδο θα προσφέρουμε μιας μορφή ανταμοιβή σε μετρητά».

Αναφορικά με τον χρόνο μείωσης των δανειστικών επιτοκίων, ο κ. Νικολάου είπε ότι «περιμέναμε να υπάρξει μια σταθεροποίηση» στην αύξηση των επιτοκίων για να έρθει στη συνέχεια η τράπεζα με ένα σχέδιο μείωσης των επιτοκίων, προσθέτοντας ότι «μέχρι αρχές Ιανουαρίου (του 2023) ήταν 2% το επιτόκιο και τώρα είναι 3,25%».

«Δεν μπορείς να αλλάζεις κάθε λίγο το επιτόκιο», σημείωσε.

Κυρώσεις κατά Ρωσίας

Ερωτηθείς αν η αντίδραση της τράπεζας σε σχέση με τον χειρισμό των κυρώσεων προέκυψε σε συνεννόηση με την κυπριακή Κυβέρνηση, ο κ. Νικολάου απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι η τράπεζα εφαρμόζει πλήρως τις κυρώσεις από μόνη της «και δεν παίρνουμε οδηγίες από κανένα».

Ανέφερε ότι αυτός που επηρεάζεται από τις κυρώσεις δικαιούται – υπάρχει διαδικασία – να αποταθεί για εξαιρέσεις και πρόσθεσε ότι «η πληρωμή μισθοδοσίας» στους υπαλλήλους του είναι κάτι που μπορεί να το ζητήσει το ίδιο το άτομο που είναι κάτω από κυρώσεις, προσθέτοντας ότι «δεν θα το ζητήσει η τράπεζα ούτε η Κυβέρνηση εκ μέρους του».

Ωστόσο, ο κ. Νικολάου διερωτήθηκε με ποιους θα συναλλάσσεται αυτός που είναι κάτω από κυρώσεις για να συνεχίσει να δραστηριοποιείται και να εργοδοτεί υπαλλήλους.

Είπε ακόμη ότι «αυτό που αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι είναι μια ευκαιρία να λύσουμε το πρόβλημα μια και καλή είναι αρκετά εύστοχο».

Απαντώντας σε σχέση με το κλείσιμο λογαριασμών πελατών της τράπεζας, ο κ. Νικολάου είπε ότι αυτό έγινε στο πλαίσιο της πολιτικής αποδοχής πελατών (customer acceptance policy) της τράπεζας το οποίο συνεχώς ανανεώνεται και αποφασίστηκε πριν από την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι αυτό «δεν είχε καμία σχέση με τις κυρώσεις», αλλά συνέπεσε με την επιβολή κυρώσεων και «έτυχε να το συνδέσουν εκτός Κύπρου με τις κυρώσεις».

Ο κ. Νικολάου είπε ότι η τράπεζα έχει σήμερα Ρώσους υπηκόους που διαθέτουν μόνο το 1% των καταθέσεων της και σχεδόν μηδέν σε δάνεια.

Ο Διευθυντής Διεύθυνσης Συμμόρφωσης του Συγκροτήματος Μάριος Σκανδάλης είπε ότι οι κυρώσεις βγήκαν στις 12 Απριλίου του 2023, ενώ η απόφαση της τράπεζας που πέρασε από το Διοικητικό Συμβούλιο για αλλαγή της πολιτικής αποδοχής πελατών «όπου προνοούσε κλείσιμο (λογαριασμών) περίπου 4.000 Ρώσων, οι οποίοι είχαν μόνο ρωσικό διαβατήριο και διέμεναν στην Ρωσία, εγκρίθηκε 30 Μαρτίου από το ΔΣ».

Ανέφερε επίσης ότι "υπάρχουν και πολύ σοβαρά έννομα δικαιώματα της τράπεζας να προχωρήσει σε ό,τι προχώρησε, αλλά υπάρχουν και νομικές υποχρεώσεις στις οποίες έπρεπε να συμμορφωθεί". 

Δειτε Επισης

Κτύπημα λόρδου Χάνεϊ για το φυσικό αέριο και αποστομωτική απάντηση Παπαναστασίου
Μάχη στην Κομισιόν για τον ΦΠΑ 5%-Θα στηρίξει τον νόμο που ψήφισε η Βουλή η Κυβέρνηση
Τράπεζα Κύπρου: Ψήφος εμπιστοσύνης από τους επενδυτές στο Λονδίνο
Οι κοινοί άξονες και η επιτυχημένη συνεργασία Cablenet και Plume
Δρ Χρ. Χατζηκυπριανού: Τιμή για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο να παρουσιάζει τα IN Business Awards (vid)
AstroBank: Προς πώληση οικιστικά και αγροτικά ακίνητα
Οι επτά άξονες για περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους της Κύπρου
Θέμης Παπαδόπουλος: Οι προκλήσεις και το μεταβαλλόμενο τοπίο στη ναυτιλία
Υπεραγορές: Κερδίζουν έδαφος τα private labels, διαρκείς πιέσεις για αυξήσεις
Στο 21,2% ο δείκτης φερεγγυότητας του κυπριακού τραπεζικού συστήματος το 2022