Συγχαρητήρια στο CIM και την IMH

Συγχαίρω θερμά το Cyprus Institute of Marketing και την IMH για τη διοργάνωση του CIM Summit 2023 που θα γίνει αύριο στη Λευκωσία. Η εκδήλωση που διοργανώνεται σε ετήσια βάση θα δώσει την ευκαιρία στις κυπριακές επιχειρήσεις να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο του Μάρκετινγκ και της Διοίκησης και να βρουν πολύτιμες απαντήσεις στους καίριους προβληματισμούς τους. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, παγκοσμίου φήμης ακαδημαϊκοί από κορυφαία Business School της Ευρώπης θα μοιραστούν πολύτιμες γνώσεις και συμβουλές με το κοινό.

Η υψηλού επιπέδου και επίκαιρες εκδηλώσεις CIM Summit έχουν διαχρονικά προφέρει τα μέγιστα στην ακτινογράφηση και ενίσχυση του Οικοσυστήματος Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας στην Κύπρο αλλά και στην προώθηση της χώρας μας ως διεθνούς προορισμού επιχειρηματικής δραστηριοποίησης. Τα συμπεράσματα των CIM Summit αποτελούν πολύτιμο οδηγό για τη βελτίωση υφιστάμενων και τον σχεδιασμό νέων πολιτικών ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Το συνέδρια CIM Summit έχουν συμβάλει, μεταξύ άλλων στον εντοπισμό και αφαίρεση των ευθραυστοτήτων στο Οικοσύστημα Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και στην ανάδειξη της ανάγκης ανάπτυξης σύγχρονων πολυπαραμετρικών προσεγγίσεων και νέων επιχειρηματικών μοντέλων, πλαισίων, προτύπων, μεθόδων, τεχνικών, εργαλείων και στρατηγικών για τη μετάβαση από το εύθραυστο ‘fragile’ στο αντι-εύθραυστο ‘antifragile’.

Ο νομπελίστας Daniel Kahneman αναφέρει ότι: ‘Είμαστε πολύ έμπειροι σε ένα κόσμο λίγο ή πολύ γραμμικό. Η εκθετική αύξηση είναι πράγματι κάτι διαφορετικό. Δεν είμαστε εξοπλισμένοι για αυτό – είναι σχεδόν αδύνατο να συλλάβουμε εκθετικά φαινόμενα. Όταν ο γραμμικός κόσμος αντιμετωπίζει μια εκθετική αλλαγή δεν μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα (όπως μας έδειξε και η πανδημία)’.

O Καθηγητής Jeffrey Sachs, Πρόεδρος του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, υπογραμμίζει την αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις πολλαπλές κρίσεις λόγω της πολυπλοκότητας, των μη γραμμικών αλληλεπιδράσεων και της ασύμμετρης αλληλεξάρτησης των παγκόσμιων κρίσεων.

Ενόσω οι ασύμμετροι κίνδυνοι και οι αλληλένδετες κρίσεις αντιμετωπίζονται με συμβατικές προσεγγίσεις, στατικά εργαλεία και γραμμικά μοντέλα, ο καταστροφικός φαύλος κύκλος ‘από κρίση σε κρίση’ και ‘από καταστροφή σε καταστροφή’ θα συνεχιστεί και το επόμενο χτύπημα του μαύρου κύκνου θα ‘θερίσει’ τα πάντα για άλλη μια φορά.

Μετά από πολύχρονη έρευνα έχω αναπτύξει ένα νέο δυναμικό Μοντέλο Καινοτομίας το οποίο:

  1. Μπορεί να βοηθήσει τη δημόσια διοίκηση και τις επιχειρήσεις να: α)Καινοτομήσουν κάτω από συνθήκες οξείας αβεβαιότητας, β)αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις πολύμορφες προκλήσεις της νέας εκθετικής εποχής και γ)ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους ως brands (branding προϊόντων και υπηρεσιών, Corporate Branding, Nation Branding, Place Branding, branding Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ 2026, branding πολιτικών αρχηγών / κομμάτων, branding ΜΚΟ, branding και Εκκλησία).
  2. Περιλαμβάνει συνολικά 78 εργαλεία, πολυπαραμετρικές προσεγγίσεις, μη γραμμικά μοντέλα, μηχανισμούς, τεχνικές, πλαίσια, μεθόδους και πρότυπα τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν ανάλογα, παρέχοντας τη δυνατότητα στους οργανισμούς να τροποποιήσουν την έκθεσή τους (modify the exposure) ώστε να είναι ανοικτοί σε ευνοϊκές ασυμμετρίες (εκθετικές ευκαιρίες) και κλειστοί σε δυσμενείς ασυμμετρίες (εκρηκτικά ρίσκα / κινδύνους). Απ’ τη μια η αύξηση της έκθεσης (increase the exposure) σε θετικές ασυμμετρίες μπορεί να αποφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη και πλεονεκτήματα. Απ’ την άλλη η μείωση της έκθεσης (decrease the exposure) σε αρνητικές ασυμμετρίες μπορεί να ελαχιστοποιήσει το ρίσκο και να εξαλείψει τον κίνδυνο της καταστροφής.

Το νέο Υπόδειγμα Καινοτομίας: α)Μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία πιο ανθεκτικών κοινωνιών και β)παρουσιάζεται αναλυτικά σε ένα πρακτικό Εγχειρίδιο που έχω ετοιμάσει.

Συγχαρητήρια και πάλι στο CIM και την IMH για την πολύτιμη και διαχρονική τους συμβολή στην ενίσχυση του Οικοσυστήματος Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας στην Κύπρο και διεθνώς.

Δειτε Επισης

Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη