powered by

Πωλήσεις δανείων €174 δις σε hedge funds το 2022 από ευρωπαϊκές τράπεζες

Σε εξατομικευμένες συμφωνίες με επενδυτές, όπως είναι τα hedge funds, στρέφονται όλο και περισσότερο οι ευρωπαϊκές τράπεζες για να μειώσουν κίνδυνο, πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκια δανείων τους και να βελτιώσουν την οικονομική τους θέση, ανέφεραν στο Reuters αρκετές εμπλεκόμενες πηγές.

Το 2022, οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες που εποπτεύονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ολοκλήρωσαν τέτοιου είδους συμφωνίες με το ποσό να αγγίζει το ρεκόρ των 174 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή στο Reuters.

Αυτές οι συναλλαγές "μεταφοράς σημαντικού κινδύνου" (SRT) δεν είναι νέες, αλλά επειδή είναι συνήθως διμερείς και ιδιωτικές, τα δεδομένα σχετικά με αυτές δεν είναι δημόσια, ενώ οι όροι τους δεν ανακοινώνονται.

Με την μείωση μέρους του κινδύνου στο χαρτοφυλάκιο δανείων τους, οι τράπεζες μπορούν να μειώσουν σημαντικά το ποσό των κεφαλαίων που χρειάζονται για να καλύψουν πιθανές ζημιές που θα προκύψουν από αυτά τα δάνεια, σύμφωνα με τη δικηγορική εταιρεία Clifford Chance.

Σε αντίθεση με την παραδοσιακή τιτλοποίηση δανείων, στην οποία τα περιουσιακά στοιχεία μιας τράπεζας μεταφέρονται σε ξεχωριστή οντότητα η οποία στη συνέχεια πουλά τίτλους σε επενδυτές, οι συναλλαγές SRT είναι συχνά «συνθετικές» και μιμούνται μιας πώληση.

Μια τράπεζα μπορεί, υπό κανονικές συνθήκες, να μεταφέρει κινδύνους για πιθανές ζημιές που ισοδυναμούν με περίπου 7% έως 12% ενός χαρτοφυλακίου δανείων της, ανέφεραν δύο πηγές της αγοράς.

Η ΕΚΤ, η οποία εποπτεύει άμεσα τις σημαντικότερες τράπεζες της Ευρωζώνης, δήλωσε στο Reuters ότι το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών κατά το 2022 αφορούσε δάνεια που εξακολουθούν να είναι εξυπηρετούμενα, σε αντίθεση με το 2021, όταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούσαν πέραν του ενός τρίτου αυτών των συναλλαγών.

Δειτε Επισης

Καθοδήγηση ΣΥΚΑΛΑ για πληρωμή από το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης-Ακυρώθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση
Τράπεζα Κύπρου: Αλλαγή στην σύνθεση της Επιτροπής Ανθρώπινου Δυναμικού & Αμοιβών
Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ellinas Finance η Εύη Ρωσσίδου Αντωνιάδου-Τι δηλώνει ο Νέαρχος Πετρίδης
Βγαίνει η Ελληνική, ετοιμάζεται να μπει η Eurobank...Πρόθεση για παράλληλη εισαγωγή των μετοχών της στο ΧΑΚ
Εκτός ΧΑΚ οι μετοχές της Ελληνικής Τράπεζας από την ερχόμενη Δευτέρα 30 Ιουνίου
Έδωσε ακόμη 60 εκατ., στα €1.594 εκατ. η συνολική αποπληρωμή της ΚΕΔΙΠΕΣ προς το κράτος
Έπαψε να είναι μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου η Caius Capital LLP-Κάτω από το 3% η συμμετοχή της
Στο 1,5% διατηρεί το ποσοστό αντικυκλικού αποθέματος ασφαλείας η Κεντρική Τράπεζα
Ε.Ε.: Συμφωνία για τους κανόνες διαχείρισης προβληματικών τραπεζών χωρίς «κούρεμα» καταθέσεων
Χάρις Κυνηγού Λάντα: Το νέο πιο σθεναρό τραπεζικό τοπίο και πού στοχεύει η συνένωση AstroBank με Alpha Bank