Πέτρος Γ. Οικονομίδης: Ελκυστικά και ευέλικτα τα Τrusts στην Κύπρο

Ως ελκυστικά και ευέλικτα χαρακτηρίζει ο ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος του STEP Cyprus, Πέτρος Γ. Οικονομίδης τα Cyprus International Trusts , τονίζοντας πως διέπονται από ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο.

«Ταυτόχρονα με το δυνατό νομικό υπόβαθρο, παρέχουν σημαντική ασφάλεια προς την υποκείμενη επ’ αυτών περιουσία. Με άλλα λόγια δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από Trusts ξένων δικαιοδοσιών», αναφέρει σε συνέντευξή του στο InBusinessNews.

Αξίζει να αναφερθεί ότι φέτος ο οργανισμός STEP Cyprus, ο οποίος στοχεύει στο να θέτει υψηλά πρότυπα στα μέλη του που παρέχουν επαγγελματικά ‘trustee services’, γιορτάζει τα εικοσάχρονά του. Στο πλαίσιο αυτό, στις 25 Μαΐου διοργανώνει το STEP Cyprus Conference στο οποίο, μεταξύ άλλων, θα συμμετέχουν υψηλού επιπέδου και αναγνωρισμένου κύρους ομιλητές από το εξωτερικό.

Ακολουθεί πιο κάτω η συνέντευξη του κ. Πέτρου Γ. Οικονομίδη στο InBusinessNews:

Τα Cyprus International Trusts

Από τη δική σας εμπειρία, πώς βλέπετε την πορεία των Trusts στην Κύπρο;

Τα Trusts στην Κύπρο τα οποία καθαρά προσφέρονται προς ξένους, γνωστά ως Cyprus International Trusts, διέπονται από ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο τα καθιστά πολύ ελκυστικά, ευέλικτα και εφαρμόσιμα για διάφορους σκοπούς. Ταυτόχρονα με το δυνατό νομικό υπόβαθρο, παρέχουν σημαντική ασφάλεια προς την υποκείμενη επ’ αυτών περιουσία. Με άλλα λόγια δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από Trusts ξένων δικαιοδοσιών.

Επίσης υπάρχουν αρκετοί έμπειροι επαγγελματίες που παρέχουν εδώ και χρόνια άψογες σχετικές υπηρεσίες.

Τα πιο πάνω έχουν συμβάλει σε μέγιστο βαθμό στην απρόσκοπτη χρήση τους σε όλο τον κόσμο, τόσο σε επίπεδο πελατών αλλά και ξένων επαγγελματιών οι οποίοι τα συστήνουν στους πελάτες που αντιπροσωπεύουν.

Ποιες είναι οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Trust Industry;

Αναμφισβήτητα είναι οι συνεχείς ευρωπαϊκές και γενικότερα διεθνείς προσθήκες σε σχετικές οδηγίες/ κανονισμούς συμμόρφωσης και αναφορών (reporting), οι οποίες πολλές φορές είναι παράλογες, υπερβολικές ή τουλάχιστον υπέρμετρες, και συχνά σε πλήρη αντίθεση με την νομικά κατοχυρωμένη ιδεολογία των Trusts.

Ταυτόχρονα, υπάρχει το θέμα των τραπεζών οι οποίες ‘de facto’ θεωρούν τα Trusts ως υψηλού ρίσκου. Αυτό γίνεται πραγματικό θέμα όταν δεν εξετάζεται η κάθε περίπτωση ξεχωριστά στα δικά της χαρακτηριστικά και δεδομένα, με αποτέλεσμα να γίνεται εξαιρετικά δύσκολο να ανοιχτούν ή να διατηρηθούν σχετικοί τραπεζικοί λογαριασμοί.

Και τα δύο πιο πάνω σημεία καθιστούν το έργο των επαγγελματιών διαχειριστών Εμπιστευμάτων (trustees) πάρα πολύ δύσκολο και κάποιες φορές να τον εκθέτουν ή ακόμα και να φέρνουν την διαχείριση ή διατήρηση του Trust σε αδιέξοδο.

20 χρόνια STEP Cyprus

Πώς θα ορίζατε τον STEP Cyprus και τις υπηρεσίες του και σε ποιους απευθύνεται;

Το STEP Cyprus, καθώς και το STEP γενικότερα, δεν παρέχει πελατειακές υπηρεσίες. Είναι ένας διεθνής οργανισμός, που ιδρύθηκε το 1991, και σήμερα απαριθμεί πάνω από 21,000 μέλη σε 96 χώρες. Στοχεύει στο να θέτει υψηλά πρότυπα στα μέλη του, οι οποίοι παρέχουν επαγγελματικά ‘trustee services’, την συνεχή τους ενημέρωση και εκπαίδευση, καθώς και τεχνική βοήθεια προς τις νομοθετικές αρχές της κάθε χώρας στη διαμόρφωση σχετικών νομοθετικών πλαισίων.

Έτσι και το STEP Cyprus, από το 2003 που δημιουργήθηκε, σήμερα έχει 200 περίπου μέλη από όλες τις πτυχές του τομέα, όπως δικηγόρους, λογιστές, οικονομολόγους, και τραπεζίτες.

Φέτος το STEP Cyprus γιορτάζει τα εικοσάχρονα του με διάφορες εκδηλώσεις. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών, έχει φέτος εκδώσει το βιβλίο “Trust Laws in Cyprus”, το οποίο είναι απαραίτητο για κάθε επαγγελματία που ασχολείται με τα Trusts.

Πώς ενισχύει τον τομέα των Trusts το STEP Cyprus στη χώρα μας;

Οι στόχοι του STEP Cyprus σε τοπικό επίπεδο είναι οι ίδιοι με τους προαναφερθείσες στόχους του STEP γενικότερα. Αξιοσημείωτο ότι ελκύει συνεχώς νέους επαγγελματίες στο να γίνουν μέλη (κάτι το οποίο θέλει σχετική πείρα ή εξετάσεις), στο να αναμιχθούν ενεργά με τον τομέα των Trusts , στη διεθνή προώθηση και προβολή των Κυπριακών Διεθνών Εμπιστευμάτων. Επίσης, μέσω της άμεσης επαφής που έχει το Συμβούλιο του STEP Cyprus με τις σχετικές κυβερνητικές και ρυθμιστικές αρχές, παρέχεται εξειδικευμένη τεχνική βοήθεια ή και τεκμηριωμένες εισηγήσεις όπου και όταν χρειαστεί.

Στις 25 Μάϊου το STEP Cyprus Conference

Ποιες οι προσδοκίες σας από το STEP Cyprus Conference και τι αναμένετε ότι θα αποκομίσουν οι συμμετέχοντες;

Όπως τα σεμινάρια εξ' αποστάσεως έτσι και τα σεμινάρια του STEP που διεξάγονται διαχρονικά στην Κύπρο είναι πολύ δημοφιλή. Αναμένουμε ότι θα συμμετέχουν επαγγελματίες του ευρύτερου τομέα των Εμπιστευμάτων, τόσο από την Κύπρο αλλά και το εξωτερικό.

Οι διάφορες προγραμματισμένες παρουσιάσεις και panels, πέραν από την ενημέρωση σε τεχνικό επίπεδο, θα επικεντρωθούν, μέσα από εποικοδομητικές συζητήσεις και ανταλλαγές σχετικών εμπειριών, σε καίρια σημεία, καθώς και προκλήσεις που απασχολούν τον τομέα των Εμπιστευμάτων σε διεθνές επίπεδο.

Ποιο το μήνυμα σας, ως οργανωτής, ενόψει του συνεδρίου;

Σίγουρα το συνέδριο που διοργανώνει το STEP Cyprus στις 25 Μαΐου 2023 είναι υψηλού επιπέδου με ομιλητές από το εξωτερικό αναγνωρισμένου κύρους. Όσοι παρακολουθήσουν το συνέδριο αυτό θα κερδίσουν από τις εμπειρίες και τις γνώσεις των ομιλητών.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ το Συμβούλιο του STEP Cyprus για την εξαιρετική δουλειά που κάνει για την διεθνή προώθηση των Κυπριακών Εμπιστευμάτων και την εκπαίδευση των μελών του.

Περισσότερες πληροφορίες για το STEP Cyprus Conference ΕΔΩ.

Δειτε Επισης

Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP