Παραδοσιακές επενδύσεις vs crypto... Τι επιλέγουν οι Κύπριοι

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία του ευρωβαρόμετρού σε σχέση με το τι επιλέγουν οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο δίλημμα των παραδοσιακών επενδύσεων-όπως μετοχές- ή του να επενδύσουν σε νέες χρηματοοικονομικές μορφές. Πρόκειται για δίλημμα ενώπιον του οποίου, ως Ευρωπαίοι πολίτες, βρίσκονται αντιμέτωποι και οι Κύπριοι...

Τα ευρήματα του ευρωβαρόμετρου έρχονται να απαντήσουν στο ερώτημα «Πώς επενδύουν οι Ευρωπαίοι», μέσα από την μέθοδο της σύγκρισης με το ποσοστό του πληθυσμού που κατέχει ή κατείχε ομόλογα, μετοχές ή συμμετοχή σε επενδυτικά ταμεία, σε αντιπαραβολή με αυτούς που είχαν ή έχουν κρυπτονομίσματα. Αυτό που προκύπτει γενικότερα είναι ότι οι χώρες με πιο αδύναμες οικονομίες, αναζητούν νέους τρόπους επενδύσεων, σε αντίθεση με τις πιο ισχυρές οικονομίες που προτιμούν την παραδοσιακή μορφή.

Κυπριακό ενδιαφέρον…

Παρότι η αβεβαιότητα χτυπά ασύστολα τις παραδοσιακές και νέες αγορές, ο χώρος των κρυπτονομισμάτων κατάφερε και έφθασε σε αξία πέραν του ενός τρις δολαρίων. Ωστόσο, επήλθε η πτώση, και παρά την τεράστια αύξηση της φήμης τους, εξακολουθούν να υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ του επιπέδου των επενδύσεων που απολαμβάνει ο χώρος των crypto, μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κύπρος βρίσκεται στην 5η θέση μεταξύ των κρατών μελών που έχουν το υψηλότερο ποσοστό πολιτών που επενδύουν σε κρυπτονομίσματα, με ποσοστό 13% έναντι του 10% σε παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία.

Διαβάστε ακόμη:

Χρ. Αριστείδου: Νόμιμη η χρήση του blockchain-Το κόστος από την απόσυρση του ν/σ

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Σλοβενία με 18% (έναντι 22%), ακολουθεί η Κροατία με 16% (έναντι 17%), το Λουξεμβούργο (έναντι 36%) και η Βουλγαρία με 13% (έναντι 13%).

Πιο κάτω ο σχετικός πίνακας με τις χώρες που έχουν το υψηλότερο ποσοστό πολιτών που επενδύουν σε cryptocurrencies, έναντι παραδοσιακών επενδύσεων.

1

Ο πλούτος δεν… «ψήνεται»

Το χαμηλότερο ενδιαφέρον προς τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα παρουσιάζουν οι μεσογειακές χώρες μεταξύ των οποίων-οριακά-και η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι χώρες με τα χαμηλότερα επίπεδα επενδύσεων σε κρυπτογράφηση, τείνουν να είναι πιο πλούσιες και πιο ανεπτυγμένες της Ε.Ε. Χαρακτηριστικό, το γεγονός ότι στο τέλος της κατάταξης βρίσκονται κάποιες από τις ισχυρότερες οικονομίες, όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία.

Πιο κάτω ακολουθεί ο πίνακας κατάταξης των κρατών που βρίσκονται στο όριο ή κάτω από το 10% των κρυπτοεπενδύσεων.

2

Ένα συμπέρασμα που εξάγεται από τα πιο πάνω στοιχεία είναι ότι οι χώρες με υψηλότερα επίπεδα επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα πλούτου κατά μέσο όρο. Αν και λιγότεροι από τους επενδυτές τους φαίνεται να συμμετέχουν σε συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, μπορεί να έχουν πιο συγκρίσιμα επίπεδα επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα σε καθαρή βάση δολαρίου παρά του ευρώ.

Δειτε Επισης

Επιτόκια: Το στίγμα πορείας που έδωσε η Λαγκάρντ και γιατί είναι δύσκολη νέα μείωση από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο
Μ. Ζαχαριάδης: Αναμένεται πτώση καταθετικών επιτοκίων, σταθεροποίηση δανειστικών-Οι εκτιμήσεις του Καθ. Οικονομικών
Μειώνει το επιτόκιο κατά 0.60% η Τράπεζα Κύπρου-Απόφαση με σημαντική θετική επίδραση στους πελάτες της
Τράπεζα Κύπρου: Back to Athens με συντριπτικό «ναι» από τους μετόχους-Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας
Τάκης Αράπογλου: Τα τέσσερα «συν» από την επανεισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Ελληνική Τράπεζα: Μειωμένο εισαγωγικό επιτόκιο και ωφελήματα για δάνειο πρώτης κατοικίας
«Bye» London, «καλησπέρα» Αθήνα…Οι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου σφραγίζουν την επιστροφή στο ΧΑ
Σε πορεία μείωσης των επιτοκίων οι Κεντρικές Τράπεζες παγκόσμια
Demetra Holdings: Παραιτήθηκε από το Δ.Σ. ο Γιώργος Κουρρής, με προσωρινά χρέη προέδρου ο Νέαρχος Ιωάννου
Μείωσε στο 3,5% το βασικό επιτόκιο της η ΕΚΤ-Πού στηρίζεται η απόφαση