Παραδοσιακές επενδύσεις vs crypto... Τι επιλέγουν οι Κύπριοι

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία του ευρωβαρόμετρού σε σχέση με το τι επιλέγουν οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο δίλημμα των παραδοσιακών επενδύσεων-όπως μετοχές- ή του να επενδύσουν σε νέες χρηματοοικονομικές μορφές. Πρόκειται για δίλημμα ενώπιον του οποίου, ως Ευρωπαίοι πολίτες, βρίσκονται αντιμέτωποι και οι Κύπριοι...

Τα ευρήματα του ευρωβαρόμετρου έρχονται να απαντήσουν στο ερώτημα «Πώς επενδύουν οι Ευρωπαίοι», μέσα από την μέθοδο της σύγκρισης με το ποσοστό του πληθυσμού που κατέχει ή κατείχε ομόλογα, μετοχές ή συμμετοχή σε επενδυτικά ταμεία, σε αντιπαραβολή με αυτούς που είχαν ή έχουν κρυπτονομίσματα. Αυτό που προκύπτει γενικότερα είναι ότι οι χώρες με πιο αδύναμες οικονομίες, αναζητούν νέους τρόπους επενδύσεων, σε αντίθεση με τις πιο ισχυρές οικονομίες που προτιμούν την παραδοσιακή μορφή.

Κυπριακό ενδιαφέρον…

Παρότι η αβεβαιότητα χτυπά ασύστολα τις παραδοσιακές και νέες αγορές, ο χώρος των κρυπτονομισμάτων κατάφερε και έφθασε σε αξία πέραν του ενός τρις δολαρίων. Ωστόσο, επήλθε η πτώση, και παρά την τεράστια αύξηση της φήμης τους, εξακολουθούν να υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ του επιπέδου των επενδύσεων που απολαμβάνει ο χώρος των crypto, μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κύπρος βρίσκεται στην 5η θέση μεταξύ των κρατών μελών που έχουν το υψηλότερο ποσοστό πολιτών που επενδύουν σε κρυπτονομίσματα, με ποσοστό 13% έναντι του 10% σε παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία.

Διαβάστε ακόμη:

Χρ. Αριστείδου: Νόμιμη η χρήση του blockchain-Το κόστος από την απόσυρση του ν/σ

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Σλοβενία με 18% (έναντι 22%), ακολουθεί η Κροατία με 16% (έναντι 17%), το Λουξεμβούργο (έναντι 36%) και η Βουλγαρία με 13% (έναντι 13%).

Πιο κάτω ο σχετικός πίνακας με τις χώρες που έχουν το υψηλότερο ποσοστό πολιτών που επενδύουν σε cryptocurrencies, έναντι παραδοσιακών επενδύσεων.

1

Ο πλούτος δεν… «ψήνεται»

Το χαμηλότερο ενδιαφέρον προς τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα παρουσιάζουν οι μεσογειακές χώρες μεταξύ των οποίων-οριακά-και η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι χώρες με τα χαμηλότερα επίπεδα επενδύσεων σε κρυπτογράφηση, τείνουν να είναι πιο πλούσιες και πιο ανεπτυγμένες της Ε.Ε. Χαρακτηριστικό, το γεγονός ότι στο τέλος της κατάταξης βρίσκονται κάποιες από τις ισχυρότερες οικονομίες, όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία.

Πιο κάτω ακολουθεί ο πίνακας κατάταξης των κρατών που βρίσκονται στο όριο ή κάτω από το 10% των κρυπτοεπενδύσεων.

2

Ένα συμπέρασμα που εξάγεται από τα πιο πάνω στοιχεία είναι ότι οι χώρες με υψηλότερα επίπεδα επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα πλούτου κατά μέσο όρο. Αν και λιγότεροι από τους επενδυτές τους φαίνεται να συμμετέχουν σε συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, μπορεί να έχουν πιο συγκρίσιμα επίπεδα επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα σε καθαρή βάση δολαρίου παρά του ευρώ.

Δειτε Επισης

Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας
Υπό συζήτηση η άρση τραπεζικού απορρήτου για είσπραξη απαιτήσεων από φόρους και δασμούς
Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τις τράπεζες-Συγκριτικό πλεονέκτημα τα δεδομένα
Ανάλυση Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου... Ο διαφορετικός αντίκτυπος στις οικονομίες από τα υψηλά επιτόκια
Ν. Χριστοδουλίδης: Η αξία της δημιουργίας οικογενειακού προϋπολογισμού και σωστής οικονομικής διαχείρισης(vid)
Αμετάβλητα και πάλι τα επιτόκια από ΕΚΤ, αλλά φωτογράφησε μελλοντικές μειώσεις