Λεμεσός: 15+ έργα που έρχονται να αναζωογονήσουν την πόλη

Στην προώθηση έργων υποδομής και έργων βιώσιμης ανάπτυξης σε ολόκληρη την πόλη και ιδιαίτερα στις συνοικίες, καθώς και στην στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας στοχεύει, μεταξύ άλλων, ο Δήμος Λεμεσού έχοντας υλοποιήσεις ή θέτοντας σε πορεία υλοποίησης δεκάδες μεγάλα και μικρότερα έργα.

Ήδη, σε εξέλιξη βρίσκονται οι κατασκευαστικές εργασίες για την αναζωογόνηση του αστικού περιβάλλοντος στην Ομόνοια, το πάρκο της Οδού Γκογκέν, στο Ζακάκι, το Μουσείο του Λεμεσιανού Καρναβαλιού, την αναβάθμιση του παιδότοπου στον Δημόσιο Κήπο, την αναζωογόνηση του αστικού περιβάλλοντος στον Άγιο Σπυρίδωνα, την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας, όπως επίσης τέσσερα γήπεδα παραλίας στην Ακτή Ολυμπίων.

Σε απολογισμό του για το 2022, ο δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης αναφέρθηκε σε έργα υπό προσφοροδότηση ή σχεδιασμό, με έναρξη υλοποίησης το 2023 ή αργότερα.

Διαβάστε εδώ: Χρονιά-σταθμός το 2022: Η Λεμεσός σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης

Το Μουσείο Αθλητικής Ιστορίας ΓΣΟ

Εντός της χρονιάς αναμένεται να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες και μέχρι το τέλος του 2024 ένα μουσείο 250 τ.μ. θα βρίσκεται στον χώρο του παλιού στάδιο ΓΣΟ.

gso

Στο Μουσείο θα φιλοξενούνται εκθέματα για την αθλητική ιστορία του ΓΣΟ και όχι μόνο, από το 1899 μέχρι και το 1975 οπότε μετακόμισε στο Τσίρειο Στάδιο. Το κόστος θα ανέλθει γύρω στο €1 εκατ.

Το κτήριο του Μουσείου Νερού κοντά στον Υδατόπυργο

ydatinos

Το κτήριο θα χρησιμοποιηθεί και ως στέγη του Συντονιστικού Συμβουλίου Πολιτιστικών Φορέων της Λεμεσού.

Η Στέγη Πολιτισμού στο τεμάχιο Επαμεινώντα

Το τεμάχιο συνολικού εμβαδού 7,500 τ.μ. περίπου απέκτησε ο Δήμος Λεμεσού μέσω απαλλοτρίωσης, καταβάλλοντας το ποσό των €2.1 εκατ.

epameinonda

Στο τεμάχιο αναμένεται να ανεγερθούν δημοτικές και πολιτιστικές υποδομές, ενώ στον χώρο θα υπάρχει και μεγάλος χώρος στάθμευσης.

  • Τα νέα γραφεία του Δήμου στο κτήριο στην οδό Σαριπόλου

grafeialmeesou
  • Το Παράρτημα της Βιβλιοθήκης στο κτήριο Γέβο

gevo

Το ενιαίο σύστημα διαχείρισης χώρων στάθμευσης Smart Parking

Ο Δήμος Λεμεσού έχει προκηρύξει τον φετινό Μάρτιο διαγωνισμό για την εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων ελέγχου σε παρόδιους και εκτός οδού χώρους στάθμευσης. Το σύστημα «Smart Parking» θα αφορά περί τους 1.500 «παρόδιους» (on-street) χώρους στάθμευσης, σε ευρύτερες περιοχές του κέντρου πόλης στα δημοτικά όρια του Δήμου Λεμεσού.

Περιλαμβάνει επίσης περί τις 876 θέσεις στάθμευσης σε «εκτός οδού» (off - street) χώρους στάθμευσης που ευρίσκονται κατά μήκος του παραλιακού μετώπου και σε διάφορες περιοχές του αστικού κέντρου.

smartparking

Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος φτάνει τα €5,25 εκατ. μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 12/05/2023.

Η εκτιμώμενη αξία του διαγωνισμού φτάνει το ποσό των €3,4 εκατ. μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ για την εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος (πρώτα πέντε χρόνια) και στο ποσό του €1.85 εκατ. μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ για το δικαίωμα προαίρεσης εκ μέρους του Δήμου για την ανανέωση της σύμβασης για περαιτέρω πέντε χρόνια συντήρησης και λειτουργίας του συστήματος.

Η ανάπλαση του Lady's Mile
Στο προσκήνιο επανήλθε το σχέδιο ανάπλασης της περιοχής της ακτογραμμής του Lady’s Mile.

Ο νέος σχεδιασμός του Δήμου Λεμεσού φιλοδοξεί να αναβαθμίσει τις υφιστάμενες υποδομές, με στόχο την ομαλή πρόσβαση των επισκεπτών στην παραλία.

ladysmile

Το κόστος του έργου ανάπλασης της ακτής του Lady’s Mile αναμένεται να ανέλθει στα €10 εκατ.

Οι αναπτύξεις που θα περιλαμβάνει, αφορούν την δημιουργία χώρων στάθμευσης και την ανάπτυξη του δικτύου ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, χωρίς επιπτώσεις στον βιότοπο της περιοχής.

Η ανέγερση οικιστικών μονάδων προσιτής στέγης σε συνεργασία με τον ΚΟΑΓ
Τα θεμέλια για το μεγαλύτερο στεγαστικό έργο που έγινε ποτέ στην Κύπρο με εμπλοκή Δημοτικής Αρχής και συνολικής αξίας πέραν των €100 εκατ. έθεσαν στο τέλος του 2021, ο Δήμος Λεμεσού και ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης, υπογράφοντας συμφωνία για την ανάπτυξη υποδομών προσιτής στέγης σε τρία δημοτικά τεμάχια.

prositi

Η συμφωνία αφορά την ανέγερση 600 περίπου οικιστικών μονάδων διαφόρων μεγεθών, οι οποίες θα διατεθούν για ενοίκιο ή αγορά, σε ένα ποσοστό 80 – 20% αντίστοιχα, σε ισάριθμες οικογένειες

Το πάρκο κοντά στο γήπεδο του ΑΕΤΟΥ
Το γήπεδο του ΑΕΤΟΥ, ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού €1.2 εκατ. που αποτελεί στολίδι για την πόλη, εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2022. Το έργο, χρηματοδοτήθηκε από τον ΚΟΑ και το Δήμο Λεμεσού με τα ποσά των €770,000 και €430,000 αντίστοιχα. Κοντά στο γήπεδο αναμένεται η δημιουργία πάρκου που θα εμπλουτίσει ακόμα περισσότερο την περιοχή.

  • Η αναζωογόνηση αστικού περιβάλλοντος στον Άγιο Νικόλα
agiosnikolas
  • Η Β’ Φάση ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας
agiafyla


Η ανάπλαση της Πλατείας Ηρώων
Στην εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης, με σκοπό την ανανέωση της περιοχής της πλατείας Ηρώων προχώρησε ο Δήμος Λεμεσού, ένακέντρο πολιτισμού, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για την πόλη.

Η μελέτη που κατατέθηκε οργανώνει τον χώρο της Πλατείας με βάση ένα έξυπνο δάπεδο, το οποίο θα λειτουργεί ως πλέγμα υποδομών για κοινωνικές και οικολογικές διεργασίες. Οι μελετητές προτείνουν δομές, όπως το «Μικρό Ριάλτο», το «Θερμοκήπιο Ιδεών για Όλους», την «Παιχνιδοθήκη», το «Θερμοκήπιο Φυτών», αλλά και τους «Κρεμαστούς Κήπους» πάνω από τα νέα δημόσια αποχωρητήρια.

plateiahroonnews600

Την ίδια στιγμή, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει χώρο εστίασης μπροστά από τα καφενεία και τα εστιατόρια. Αυτό θα επιτευχθεί με την πεζοδρόμηση των δύο από τους τέσσερις δρόμους που διασχίζουν την περιοχή, κάτι που θα επιτρέψει στον κύριο χώρο της Πλατείας να παραμείνει προσβάσιμος στο κοινό, ενώ θα διασφαλίσει την ασφαλή διακίνηση πεζών και ποδηλατιστών.

  • Η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας στο Ζακάκι

Τρία αναπτυξιακά έργα στρατηγικής σημασίας

Εξάλλου, κομβικά έργα για τη Λεμεσό θεωρούνται επίσης:

  • Η προώθηση κατασκευής υποδομών στην περιοχή από τη Μαρίνα Λεμεσού μέχρι το Νέο Λιμάνι Λεμεσού (Ακταία Οδός)
  • Ο Β' Πόλος του ΤΕΠΑΚ
  • Το Τεχνολογικό Πάρκο στο Πεντάκωμο

Το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο στο Πεντάκωμο είναι ένα αναπτυξιακό έργο, η δημιουργία του οποίου χρονίζει, με τα εμπόδια, στα οποία σκοντάφτει, να είναι συνεχή.

texnologikoparkonews2

Ωστόσο, η μεγάλη επένδυση, η οποία αναμένεται να αποτελέσει τη βασική υποδομή για την προαγωγή της έρευνας, της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο, απειλείται με προδιαγεγραμμένο τέλος ένεκα των αδιέξοδων όρων του διαγωνισμού, οι οποίοι αποθαρρύνουν την υλοποίηση της επένδυσης.

Παρ' όλα αυτά, ο Δήμος Λεμεσού επενδύει στη δημιουργία του έργου, ευελπιστώντας ότι η όλη επένδυση δεν θα βρεθεί για άλλη μία φορά σε αδιέξοδο.

Δειτε Επισης

Αυτοψία Βαφεάδη σε αναπτυξιακά έργα στην Πάφο-Οι διαφορές με την εταιρεία για τον δρόμο προς την Πόλη
Ρεκόρ στην αγορά κατοικίας-Το είδος και η αξία των διαμερισμάτων που προτιμώνται
Όμιλος Λεπτός: Η ιστορία από το 1960, τα έργα ορόσημα και οι δραστηριότητες σήμερα
Νέος κύκλος εκστρατειών Altamira: Διαμερίσματα και επαύλεις σε παραλιακές περιοχές
Βγάζει ξανά στην...αναφορά την Kition ο Χριστοδουλίδης-«Το κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από οποιονδήποτε»
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου
Κτηματομεσίτες: Απαραίτητη η διόρθωση για διενέργεια γενικής εκτίμησης κάθε πέντε αντί κάθε τρία χρόνια
Όμιλος Domenica: Επιτυχής ολοκλήρωση του «Universal Residences»-Μια εξαιρετική εμπειρία διαβίωσης
Ask Wire: Οι 10 ακριβότερες πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο τον Μάρτιο
ΥΠΕΣ: Τα έργα που προγραμματίζονται-Αναθεώρηση στεγαστικών, «Ιππόδαμος» και «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»