Βουλγαρία: Συμμαχία με Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία και Ρουμανία για τα ουκρανικά σιτηρά

Η Βουλγαρία, μαζί με την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Ρουμανία ζητούν επείγουσα αντιμετώπιση του ζητήματος με τις εισαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ, δήλωσε την Τετάρτη ο Βούλγαρος Πρόεδρος, Ρούμεν Ράντεφ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες Βούλγαρων παραγωγών σιτηρών που διαμαρτύρονται ότι τα ουκρανικά σιτηρά οδηγούν σε υποτίμηση της παραγωγής τους.

«Επιμένουμε να ρυθμιστεί αυτό το θέμα ως θέμα έκτακτης ανάγκης και να παρασχεθεί επαρκής υποστήριξη στους παραγωγούς μας για να αντισταθμιστούν οι απώλειες που υφίστανται», είπε ο Πρόεδρος. Είπε ότι έθεσε το θέμα «σοβαρά» ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Προέδρου του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Οι καλλιεργητές σιτηρών στην Ανατολική Βουλγαρία απέκλεισαν την Τετάρτη τους δρόμους προς τα συνοριακά σημεία ελέγχου με τη Ρουμανία και τα λιμάνια στη Σιλίστρα μέσω των οποίων εισάγονται ουκρανικά σιτηρά. Διαμαρτύρονται για την απελευθέρωση των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία σε χαμηλές τιμές, τη σοβαρή κατάσταση της βουλγαρικής γεωργίας και την άρνηση των εμπόρων να αγοράσουν βουλγαρικά δημητριακά και ελαιούχους σπόρους - όλα αυτά βλάπτουν έντονα την ανταγωνιστικότητα των Βούλγαρων παραγωγών γεωργικών προϊόντων.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Σταματήστε τη γενοκτονία της γεωργίας», «Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί αγρότες» και «Η βουλγαρική γη τρέφει τον βουλγαρικό λαό».

Ο Μίλεν Κόεφ, Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Αγροτών Σιτηρών του Δούναβη, είπε ότι περίπου το 50% του σιταριού, του καλαμποκιού και των ηλιόσπορων στην περιοχή Ρούσε βρίσκονται σε αποθήκες, ενώ τα προηγούμενα χρόνια σχεδόν τα πάντα είχαν πουληθεί μέχρι τότε. Η διαμαρτυρία θα συνεχιστεί και τις επόμενες δύο ημέρες, είπε.

Ο Ράντοσλαφ Χρίστοφ, Πρόεδρος της Θρακικής Ένωσης Παραγωγών Σιτηρών, είπε ότι περίπου το 40% της περσινής σοδειάς στη Βουλγαρία αποθηκεύεται και ρώτησε πού θα πάει η νέα καλλιέργεια όταν ξεκινήσει η συγκομιδή σε τρεις μήνες. «Είμαστε εδώ γιατί οι Βρυξέλλες δεν θα ακούσουν τη φωνή μας», είπε.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Σιτηρών της Εθνικής Ένωσης, Ιλίγια Προντάνοφ, δήλωσε ότι οι Βούλγαροι παραγωγοί πρέπει να προστατεύονται και τα προϊόντα τους να διατίθενται στην αγορά σε δίκαιες τιμές. "Κάθε χρόνο παράγουμε περίπου 2 εκατομμύρια τόνους ηλίανθου, εκ των οποίων το 5% έως το 10% έχει πουληθεί μέχρι στιγμής φέτος. Περίπου 4 εκατομμύρια τόνοι σιταριού βρίσκονται στις αποθήκες", είπε, προσθέτοντας ότι η τιμή αγοράς είναι 40 % κάτω του κόστους. Οι απώλειες μόνο από τον ηλίανθο είναι περίπου 800 εκατομμύρια λέβα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη